Zdrowa przekąska – czyli co warto wiedzieć o kabanosach?

2 lipca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przekąska to taki mały posiłek, który spożywamy gdy brakuje nam sił między głównymi posiłkami. Do roli przekąsek zaspokajających mały głód aspiruje cała gama produktów – tych zdrowych i tych niezdrowych. Niezdrowe odrzucamy z zasady (kłaniając się w pas prawidłowym nawykom żywieniowym), a spośród zdrowych wybieramy te najsmaczniejsze i… łatwe w przekąszaniu. Właśnie! Tradycyjny pomidor z jajkiem na twardo odchodzi do lamusa (te skorupki, skórki i wyciekający czerwony sok…) ustępując miejsca przekąskom nowej generacji. Co powiecie na kabanosy?

 

Tasty kabanos sausages in cellar

Kabanos kabanosowi nierówny

Długość kabanosa nie ma znaczenia – liczy się wnętrze. Kabanos to rodzaj cienkiej kiełbasy poddanej długotrwałemu procesowi suszenia. Ważne jest, by wybierać te produkty, które przygotowano z mięsa najwyższej jakości i w specjalnych warunkach. Kabanosy mogą być drobiowe, wieprzowe i wołowe; naturalne lub doprawione w sposób szczególny: łagodne, pikantne, czy np. ziołowe – do wyboru, do koloru. Mięso drobiowe mogą przekąszać niemal wszyscy (dzieci, osoby starsze oraz ludzie na dietach nisko-tłuszczowych lub redukcyjnych) – kabanosy drobiowe są kruche i delikatne; wieprzowe urzekają smakiem i aromatem; a wołowe nie mają sobie równych jeżeli chodzi o zawartość łatwo przyswajalnego białka będącego źródłem energii. Jakość i wartość odżywcza danego produktu zależy również od ilości mięsa użytego w procesie produkcji – jeżeli 100 gram gotowego do spożycia kabanosa powstało z 170 – 175 gram mięsa, możemy jeść spokojnie i bez wątpliwości dotyczących faktycznego składu. W związku z tym przy wyborze warto wybrać sprawdzone marki specjalizujące się w tego typu produktach (np. Tarczyński).

Co do kabanosa?

Kabanosy w roli przekąsek sprawdzają się rewelacyjnie również ze względu na łatwość ich spożycia – opakowania o niewielkiej gramaturze pozwalają na zabranie ze sobą na spacer lub wycieczkę małej porcji świeżej przekąski, a ich zjedzenie nie nastręcza żadnych trudności.  Jeżeli kabanosowa przekąska ma spełnić rolę małego ale pełnowartościowego posiłku, weźmy do drugiej ręki świeżą bułę – dostarczymy w ten sposób organizmowi zarówno białko (kabanos) jak i węglowodany (pieczywo). Nie zapominajmy o warzywach – duże i niewygodne do konsumowania na łonie natury pomidory możemy zastąpić małymi pomidorkami koktajlowymi (w sam raz na jeden raz).

Mały głód zaspokojony – można korzystać z życia!

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...