Zaskocz gości. Niebanalna sałatka wielkanocna, która skradnie show na stole
Do Wielkanocy pozostały dwa tygodnie! Wyjątkowe śniadanie wielkanocne i pyszne, tradycyjne dania na resztę świąt wymagają używania jajek. To kwintesencja świąt wielkanocnych. Sałatki z dodatkiem jajka podawane są najczęściej z sosem majonezowym lub śmietanowym, a ten doskonale łączy się także z sałatą. Dlatego zamiast podawać klasycznie sałatkę jajeczną w salaterkach możemy przygotować wersję w zielonej tortilli.
Pomysł na niebanalną sałatkę wielkanocną to sałatka z awokado i jajkiem w zielonej tortilli z sałaty maślanej. Mój ulubiony, prosty przepis na sałatkę jajeczną jest tutaj połączony z plasterkami awokado i zawinięty w liście sałaty. To cudownie lekki i bezglutenowy sposób na delektowanie się sałatką jajeczną.
Jak zrobić najlepszą sałatkę jajeczną? Po pierwsze należy się postarać, aby nie przegotować jajek. Po drugie, nie należy bardzo drobno rozdrabniać jajek. Nie chcemy przygotować pasty tylko sałatkę. Nie musimy nawet używać noża, wystarczy jeden duży widelec i kilka minut, aby grubo rozdrobnić jajka. Dodatek musztardy to tajna broń sałatki jajecznej. Wszystko staje się lepsze, a musztarda idealnie emulguje i równoważy bogactwo żółtek jaj i majonezu. Ta sałatka jajeczna jest sycąca, pyszna i naprawdę prosta w przygotowaniu!
Kiedy już mamy gotową sałatkę jajeczną, potrzebujemy tylko kilku ładnych liści sałaty, dojrzałego awokado i kilku kolorowych i smacznych dodatków. Pamiętać bowiem należy, że po pierwsze jemy oczami. I wszystko podane z odrobiną dbałości o efekt wizualny smakuje lepiej. A święta wielkanocne to najlepsza okazja do ładnych i smacznych eksperymentów. Możemy też cieszyć się smakiem tej sałatki na każdy posiłek dnia – śniadanie, lunch lub kolację.
Można też zmienić tradycyjny sposób gotowania jajek. Odkąd odkryłam tę metodę, moje jajka zawsze są ugotowane doskonale. Sposób: doprowadzamy wodę z jajkami do wrzenia, bez przykrycia i gotujemy energicznie przez 30 sekund. Następnie przykrywamy garnek i wyłączamy ogień. Pozostawiamy jajka na 8-10 minut, w zależności od preferowanego stopnia ścięcia żółtek. Po ugotowaniu przekładamy jajka do miski z lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Gdy jajka ostygną na tyle, że można je wziąć do ręki, obieramy. Jeśli przygotujesz jajka wcześniej, przepis ten powstanie w kilka minut!
Jak przygotować oryginalną sałatkę jajeczną?
Składniki:
– 8 dużych jajek ugotowanych na twardo
– 1/2 szklanki majonezu (można zastąpić jogurtem)
– 2 łyżeczki musztardy
– 1/2 łyżeczki soli
– 8 liści sałaty masłowej
– 2 awokado, pokrojone w plasterki
– 1 średnia marchewka, poszatkowana
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 1/2 szklanki cienko pokrojonej czerwonej kapusty
Przygotowanie:
Obrać jajka. Rozgnieść je dużym widelcem, aż uzyskamy konsystencję sałatki (średnie kawałki). Lekko wymieszać z majonezem (jogurtem), musztardą i solą. Rozłożyć umyte i osuszone liście sałaty. Na każdym liściu umieścić kilka plasterków awokado. Następnie podzielić sałatkę jajeczną między nimi i przykryć marchewką, szczypiorkiem i czerwoną kapustą.
Smacznego!