Silikonowe formy do pieczenia – lepsze od blaszanych!

12 grudnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zamień blaszaną formę do pieczenia na silikonową formę do pieczenia!

Tradycyjne blachy do ciasta mają tylko jedną, choć, co trzeba przyznać, dość istotną, zaletę: są tanie. Niestety, na tym się lista ich atutów kończy, a to oznacza, że należy postawić im wielkiego minusa przy wygodzie pieczenia, wygodzie podawania, wygodzie przechowywania i efektywności mycia. To zdecydowanie dość poważne problemy. Alternatywa: foremki silikonowe.

foremki silikonowe

Wygoda pieczenia. Silikon nagrzewa się zupełnie inaczej niż blachy, wolniej, a to oznacza, że nie ma problemu z ciastem przypalającym się przy brzegach tylko dlatego, że blacha nagrzewa się lepiej niż otaczające ją powietrze. Silikon takich problemów nie powoduje, ponieważ nagrzewa się bardzo, bardzo powoli, a jego struktura wewnętrzna powoduje, że nawet po długim pieczeniu w wysokich temperaturach możesz chwycić za formę bez ochronnej rękawicy. Warto dodać, że silikonu nie trzeba pokrywać żadnymi dodatkowymi powłokami, żeby zapobiegać przywieraniu – silikon sam w sobie ma takie właściwości.

Wygoda podawania. Tradycyjne blachy nie wyglądają estetycznie – raczej nie należy stawiać ich na stole. Co do silikonowych oczywiście też zdania są podzielone, ale nie ulega wątpliwości, że jeśli możesz na stół postawić albo klasyczna blachę, albo foremkę silikonową, to zdecydowanie lepsza będzie ta druga. Estetyka i funkcjonalność na plus.

forma metalowa

Sprawa trzecia, czyli przechowywanie. Jest tu problem, którego przeskoczyć się nie da: foremki silikonowe są dość grube i też mają określony kształt. Na pewno nie uda się ich zwinąć w małą kuleczkę, ale biorąc pod uwagę, że są elastyczne, to i tak nie jest to duży problem. Przecież zwykłe blachy do ciasta, choć wykonane z cieńszej od silikonu blachy, w ogóle nie chcą współpracować z tobą w kwestii dostosowania się do wymagań przechowywania. Jeśli masz mało miejsca, to formy silikonowe są zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, tym bardziej że silikon jest odporny na rozdarcia i nawet jeśli mocno „skrzywdzisz” swoją foremkę, umieszczając ją tam, gdzie się zdecydowanie nie mieści, to i tak jej nie zniszczysz.
Zanim jednak cokolwiek schowasz, czeka cię mycie, które do tej pory było koszmarem: kąty, których domyć się nie da, przypalone ciasto na brzegach, wielkość, która uniemożliwia nawet sny o wygodnym umyciu blach w zlewie – koniec, nie ma już o tym mowy. Foremki silikonowe czyści się bardzo łatwo, nie mają żadnych rogów, które trzeba by było namaczać, nic nie przypala się do brzegów. Może mycie nie stanie się przyjemniejsze od pieczenia, ale na pewno wizja sprzątania nie powstrzyma cię już przez rzuceniem się w wir wypieków.

forma silikonowa

Jedyne, o czym musisz pamiętać to fakt, że tylko dobre formy silikonowe mają te właściwości. Kiepskie też myją się lepiej od blach, ale już nie mają tak dobrych właściwości jeśli chodzi o nieprzywieranie i nieprzypalanie ciasta. A ponieważ kiepskie foremki nie są wiele tańsze od tych lepszych, to najlepiej oszczędzić sobie podwójnych zakupów i od razu kupić firmy z najlepszego silikonu, bo tylko taka gwarantuje pełną użyteczność i zadowolenie.

Więcej praktycznych foremek silikonowych o różnych kształtach znajdziesz na www.przyjemnegotowanie.pl