Zalewasz owsiankę mlekiem? Z tym produktem będzie dużo smaczniejsza

dodał: Ewelina Szadkowska
Wiele osób lubi zaczynać dzień od owsianki. To lekkie, ale także pożywne danie, które zapewnia odpowiednią dawkę energii na pierwszą połowę dnia. Zwykle zalewamy ją mlekiem, które podkreśla delikatny smak płatków. Lepszy będzie jednak inny dodatek, który poprawi znacznie jej smak.
Wśród pomysłów na śniadanie owsianka zajmuje jedno z pierwszych miejsc. Można ją urozmaicić różnymi dodatkami smakowymi, jednak bazą zawsze pozostają płatki owsiane oraz mleko lub inny płyn, który je zmiękczy. W zimne dni owsianka rozgrzewa, a w upalne może być podana na zimno i wtedy schłodzi organizm. Aby smakowała jeszcze lepiej i skutecznie podnosiła poziom energii, warto zmodyfikować tradycyjny przepis i wlać do owsianki coś innego niż mleko.
Dodaj to do płatków owsianych
Podkręcanie smaku owsianki to prawdziwe wyzwanie. Możemy osiągnąć bardzo smaczny efekt, zastępując mleko popularnym napojem. To kawa, którą zwykle pijemy z ulubionej filiżanki lub kubka, tworząc poranny rytuał. Jeśli dodamy ją do owsianki, to znacząco zyska ona zarówno na smaku, jak i na wartości energetycznej. Smaków kawy mamy wiele, możemy ją dodatkowo przyprawić np. cynamonem czy gałką muszkatołową. W ten sposób codziennie będziemy mieć inną nutę smakową w tym popularnym daniu. Odrobina mleka może dodatkowo podkręcić jego smak.
Tak przygotujesz energetyzującą owsiankę z kawą
Kawowa owsianka to śniadanie, które budzi nas skutecznie i przygotowuje na wyzwania nadchodzącego dnia. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy wsypać do miseczki odpowiednią porcję płatków owsianych błyskawicznych, a następnie zaparzyć ulubioną kawę i wlać ją niezwłocznie do płatków. Dzięki temu połączymy węglowodany z kofeiną, otrzymując podwójną moc energetyczną naszego śniadania. Warto też dodać do tej owsianki również ulubione owoce czy np. siemię lniane, orzechy, wiórki kokosowe, przyprawy lub miód. W komponowaniu ostatecznego smaku ogranicza nas tylko kulinarna wyobraźnia.
Przepis na owsiankę kawową jest banalnie prosty. Warto w ten sposób urozmaicić swoje śniadanie, a smak kawy można pogłębić, wsypując dodatkowo łyżeczkę kakao. Dzięki temu uzyskamy wyraźną czekoladową nutę w owsiance. Każda jej wersja będzie niepowtarzalna, a skok energii do działania jest gwarantowany. Po tak pobudzającym śniadaniu na pewno uda nam się sprostać wszelkim wyzwaniom, które przyniesie dzień.