Zalety pieprzu

3 sierpnia 2015, dodał: Fela
Artykuł zewnętrzny

Dodajemy ją do mięs, sałat, robimy z niej nalewki, jednak rzadko zdajemy sobie sprawę, że ta powszechnie stosowana przyprawa aż tak korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
pieprz-czarny-ziarno-5kg_2012
Ojczyzną pieprzu czarnego są Indie. W kuchni stosujemy przetworzone owoce tej rośliny, które nazywamy pieprzem. Zawarte w pieprzu składniki (w szczególności alkaloid – piperyna, który jest również odpowiedzialny za charakterystyczny smak przyprawy) wspomagają proces trawienia, a także są pomocne w leczeniu zaparć i zwalczaniu nudności.

Ponadto pieprz obniża ciśnienie krwi, a w medycynie ludowej jest powszechnie stosowany jako środek wspomagający w walce z przeziębieniem.

Przepis na pieprzówkę:

Składniki:
– 20/25 g ziarenek czarnego pieprzu
– 1 l wódki (może być zastąpiona w proporcji ½ ze spirytusem)
– 100 ml wody
– 100 g cukru

Przepis:
Pieprz miażdżymy w moździerzu. Na patelni rozpuszczamy cukier, mieszając go z wodą (aż do połączenia składników). Pieprz przesypujemy do szklanego naczynia, dodajemy roztwór wody i cukru, na koniec zalewając alkoholem. Naczynie należy szczelnie zakręcić i odstawić na 3-4 tygodnie w nienasłonecznione miejsce.



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...