Dodajemy ją do mięs, sałat, robimy z niej nalewki, jednak rzadko zdajemy sobie sprawę, że ta powszechnie stosowana przyprawa aż tak korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Ojczyzną pieprzu czarnego są Indie. W kuchni stosujemy przetworzone owoce tej rośliny, które nazywamy pieprzem. Zawarte w pieprzu składniki (w szczególności alkaloid – piperyna, który jest również odpowiedzialny za charakterystyczny smak przyprawy) wspomagają proces trawienia, a także są pomocne w leczeniu zaparć i zwalczaniu nudności.
Ponadto pieprz obniża ciśnienie krwi, a w medycynie ludowej jest powszechnie stosowany jako środek wspomagający w walce z przeziębieniem.
Przepis na pieprzówkę:
Składniki:
– 20/25 g ziarenek czarnego pieprzu
– 1 l wódki (może być zastąpiona w proporcji ½ ze spirytusem)
– 100 ml wody
– 100 g cukru
Przepis:
Pieprz miażdżymy w moździerzu. Na patelni rozpuszczamy cukier, mieszając go z wodą (aż do połączenia składników). Pieprz przesypujemy do szklanego naczynia, dodajemy roztwór wody i cukru, na koniec zalewając alkoholem. Naczynie należy szczelnie zakręcić i odstawić na 3-4 tygodnie w nienasłonecznione miejsce.