Zadbaj o zdrowie i świętuj Dzień Marchewki – 5 kwietnia!
Jest zdecydowanie najpopularniejszym warzywem w Polsce. Chętnie sięgają po nią dorośli jak i dzieci. Jest doskonała zarówno w formie surowej, gotowanej a także w postaci soku. Jest na tyle popularna, że doczekała się już swojego święta. 5 kwietnia będziemy obchodzić Dzień Marchewki!
Znana od wieków na całym świecie
Dzień Marchewki obchodzony jest już od kilku lat i z roku na rok zyskuje coraz większą popularność wśród Polaków, szczególnie tych najmłodszych. Co ciekawe, marchewkowe święto hucznie obchodzi prawie każde polskie przedszkole. Coraz głośniej o tym wyjątkowym dniu także w mediach: radiu, telewizji, czy prasie.
Dlaczego marchewka zyskała taką popularność? Marchewka liczy sobie już kilka tysięcy lat, a jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny. Mimo, że kojarzy nam się z intensywnym kolorem pomarańczowym, do XVI wieku znana była tylko pod białą postacią. Dopiero w XVII w. w Holandii wyhodowano jej najpopularniejszą, pomarańczową odmianę. Co ciekawe, obecnie występuje w odmianach białej, żółtej, fioletowej i tęczowej.
Marchew była i jest stosowana jako roślina pastewna, a jej jadalne odmiany pojawiły się dopiero w XVI wieku. Jest to najczęściej wykorzystywane warzywo w przetwórstwie spożywczym – można z niej przyrządzić soki oraz mnóstwo smacznych dań, sałatek, a także deserów. Ciekawostką jest, że w Portugalii jest używana jako owoc do produkcji dżemu, który jest zarejestrowany jako produkt narodowy. Marchewka to także podstawowy składnik coraz popularniejszych ciast marchewkowych, które pochodzą z USA. W Polsce, na Lubelszczyźnie, przybrały one formę marchewkowych rolad z makiem i bakaliami.
Źródło cennych witamin
Marchewka to pierwsze warzywo, które podaje się niemowlętom, ze względu na jej lekkostrawność i łatwe przyswajanie przez organizm. To warzywo należy do najbogatszych w składniki odżywcze i witaminy, m.in.: beta-karoten, witaminy B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, wapń, żelazo, potas, magnez czy kwas foliowy. Marchew to także smaczna przekąska dla wszystkich dbających o linię. Posiada bardzo mało kalorii, w 100 gramach, czyli małej marchewce znajdziemy ich tylko 35. Co bardzo istotne, to wspaniałe warzywo nie traci swoich cennych właściwości podczas obróbki termicznej np. gotowania, więc bez obaw możemy spożywać ją w ulubionej formie.
Najcenniejszym składnikiem marchewki i soków marchwiowo-owocowych jest beta-karoten, czyli prowitamina A. Niezależnie od naszego wieku, pełni w organizmie niezwykle istotną rolę – pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia, o czym szczególnie powinny pamiętać osoby, które spędzają sporo czasu przed telewizorem lub komputerem. Prowitamina A odpowiada także za prawidłowy wzrost oraz budowę kości i zębów.
Z marchwi można również wyprodukować olej wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, który wpływa na wzmocnienie odporności człowieka, pomaga zadbać o ładną i promienną cerę, a także o lśniące włosy i mocne paznokcie.
Marchew i jej przetwory to także bogate źródło błonnika. W naszym organizmie błonnik odpowiada za pracę jelit, gdyż działa niczym wymiatająca szczoteczka. Błonnik pęcznieje w układzie pokarmowym, a my osiągamy uczucie sytości. Dzięki temu nie mamy ochoty na podjadanie niezdrowych przekąsek pomiędzy posiłkami.
Pod postacią soku
Jeśli lubimy w ciągu dnia schrupać marchewkę, a nie mamy jej pod ręką w surowej formie, warto sięgnąć po soki marchwiowo-owocowe. Jest to doskonały i wygodny sposób na dostarczenie organizmowi jednej z obowiązkowych dziennych porcji warzyw i owoców. Przekąska w postaci soku Kubuś jest idealnym uzupełnieniem diety dzieci i dorosłych, gdyż ten sok jest przygotowywany wyłącznie z naturalnych składników, takich jak przeciery z marchwi i innych owoców. Dzięki temu posiada wszystkie składniki, które występują w świeżych owocach i warzywach: błonnik, składniki mineralne, beta-karoten (witamina A) a także dodatkowo witaminę C. Soki Kubuś dostarczają cennych witamin, które z pewnością zostaną spożytkowane podczas nauki, zabawy lub w trakcie innych aktywności w ciągu dnia. Są dostępne w kilku liniach, w oryginalnych kompozycjach smakowych, łączących marchewkę z m.in.: bananem, jabłkiem, maliną, pomarańczą, a nawet miodem. Nie zawierają barwników ani konserwantów, dlatego każdy może wybrać swój ulubiony smak. Jeśli porcję witamin chcemy mieć zawsze przy sobie, warto sięgnąć po Kubusia GO!, który jest dostępny w wygodniej plastikowej butelce z dzióbkiem niekapkiem.
Marchewkę warto więc docenić i rozpoczynając świętowanie 5 kwietnia wprowadzić ją do swojej diety każdego dnia. Jedzmy na surowo, pijmy soki marchwiowe, dodajmy do wszelkich dań.