Z miłości do architektury i gotowania

22 lutego 2017,
dodał: OKK
Artykuł zewnętrzny

Justyna, Agnieszka i Wojciech to trójka przyjaciół architektów, którzy poznali się podczas studiów. Łączy ich zamiłowanie do piękna, wykonywany zawód, bliskie relacje oraz… wspólna restauracja.

Wojciech i Justyna od wielu lat wspólnie projektują wnętrza najznakomitszych polskich restauracji i hoteli. Alle Gloria, Papu, Polka, Wenzl, Zielnik czy Biała Gęś znane w całej Polsce nie tylko z doskonałej kuchni i nazwiska Magdy Gessler, ale też z wyjątkowego, robiącego ogromne wrażenie wystroju – to ich dzieła. Agnieszka specjalizuje się natomiast w projektowaniu luksusowych wnętrz prywatnych, a do tego uwielbia gotować, wymyślać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Ogromną radość sprawia jej moment, kiedy najbliżsi delektują się tym, co ugotowała. A tych zachwytów jest zawsze bardzo dużo. Marzenie o restauracji towarzyszyło im niemal od momentu poznania się. I rosło w miarę projektowania kolejnych lokali dla znanych restauratorów, które w błyskawicznym tempie zyskiwały sławę i renomę.

W pewnym momencie wspólnie postanowiliśmy, że będziemy mieć własną restaurację. Ponieważ u nas od pomysłu do realizacji jest krótka droga, staliśmy się właścicielami funkcjonującego już wcześniej klimatycznego lokalu położonego w warszawskiej kamienicy, w której kręcono serial Dom – tłumaczy Justyna Jabłońska.

– Jesteśmy miłośnikami dobrej polskiej kuchni, fascynatami opery oraz patriotami, zdecydowaliśmy więc, że będzie to restauracja polska w pełnym tego słowa znaczeniu – opowiada Wojciech Niewiński. – Naszą restaurację nazwaliśmy Halka – od imienia kobiety, części damskiej garderoby oraz od opery Moniuszki. Nazwa, która ma wiele znaczeń, ale my tak właśnie pojmujemy polską kuchnię, jej różnorodność i wpływy całego świata na jej efekt końcowy.

Nazwa ta miała też być odzwierciedleniem miłości do jedzenia, delektowania się nim podczas spotkań w gronie przyjaciół i rodziny – zwraca uwagę Justyna. – My Polacy lubimy celebrować posiłki i umiemy docenić ich smak i jakość.

Od początków istnienia Halki dążymy do takich połączeń, aby gościom restauracji oferować polskie dania w ich nowej, lżejszej, bardziej współczesnej odsłonie, ale w taki sposób, aby nie zatracić ich walorów i tradycji kulinarnej – podkreśla Agnieszka Słowik, która ma decydujący głos w kwestii dań pojawiających się w restauracji. – Cały czas poszukujemy nowych smaków, jednak mamy kilka dań sztandarowych od zawsze. Takimi są: baba ziemniaczana, sałaty „Błękitna Halka” i „Nasza ulubiona” z drobiowymi wątróbkami, barszcz czerwony na prawdziwym zakwasie, żurek oraz polędwiczki wieprzowe na carpaccio z buraka. Niektóre pozycje w menu są od początku hitem, np. pierogi. Sezonowo zmieniamy ich smaki, ale ruskie z miętą, ze szpinakiem oraz z mięsem są naszą sprawdzoną bazą. Teraz wprowadzamy do regularnej karty pierogi z mięsem z bażanta.

Jak sami przyznają, najważniejsi są dla nich goście Halki, bo to oni decydują, co restauracja wprowadza do regularnej karty oraz menu z daniami sezonowymi.

Słuchamy ich opinii i pracujemy, aby stawać się coraz lepszymi właśnie dla nich – zwraca uwagę Agnieszka Słowik. – I ludzie to doceniają. Nasza restauracja otrzymuje wiele nagród, które przyznawane są na podstawie opinii gości, co nas bardzo cieszy i motywuje do tego, aby w Halce było jeszcze smaczniej.

Mówią, że wnętrza restauracji są zaprojektowane tak, jak dania w niej serwowane. Są polskie, klasyczne, czego przykładem jest elegancka Sala Talerzowa, ale też nowocześniejsze jak Sala Ogrodowa.

Lubimy zarówno we wnętrzach, jak i w kuchni naturalne produkty. Stąd pojawia się drewno w różnych odsłonach. Od wielkiego wyciosanego pnia, przez panele szczotkowane na filarach po frezowane tralki w kredensie– wyjaśnia Justyna. – Zależy nam, aby goście Halki czuli się specjalnie i wyjątkowo, ale też swobodnie. Lubimy być blisko natury zarówno w kuchni, jak i w projektowaniu. Tworzymy wnętrza, które mają być tłem dla celebracji wspólnych posiłków i taką restauracją jest Halka.

Halka Restauracja po polsku od trzech lat mieści się w Warszawie przy ul. Puławskiej, w malowniczej scenerii parku Morskie Oko, która niejako przy okazji wprowadza do wnętrz dodatkowy nastrój o każdej porze roku.

Więcej o restauracji: www.restauracjahalka.pl



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.