Jesienią wzmocnij swoją odporność
Nawet złota polska jesień potrafi dać nam się we znaki. Chłodne wieczory, przelotne deszcze sprawiają obniżenie odporności naszego organizmu. Warto go wzmocnić naturalną porcją witamin z marką Develey.
Musztardy oraz dressingi tej firmy otwierają przed nami morze kulinarnych możliwości niezbędnych na jesienną smutę. Dzięki tym produktom możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem owoców i warzyw. A jak wiadomo owoce i warzywa uzupełnią wszelkie braki witaminy C, marchew to naturalny zbiornik karotenu, a kapusta jest wielkim zbiorem witamin: A, B, C, K, H, E i U. Buraczki dostarczają potasu, wapnia, żelaza, magnezu, manganu, kobaltu i witamin . A co z ziemniakiem i grzybami, które przez wielu są uważane za smaczne a niekoniecznie zdrowe?
W królestwie ziemniaka
Z racji swej powszechności na polskich stołach mało kto wie, jak zdrowe to warzywo i wbrew krążącym negatywnym opiniom – wcale nie tuczące. Zawarty w ziemniakach wapń i potas neutralizują niekorzystne działanie soli kuchennej na organizm. Magnez, który dostarczają wzmacnia serce, dzięki czemu lepiej znosimy stres. Ziemniaki mają również pozytywny wpływ na układ moczowy, ponieważ działają moczopędnie i tym samym oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Są doskonałym lekarstwem na problemy z pamięcią – usprawniają pracę mózgu i wzmacniają układ nerwowy.
Jak podawać ziemniaki żeby nam nie spowszedniały?
Zamiast serwować je jako składnik drugiego dania warto z nich samych stworzyć danie główne w postaci sałatki:
Składniki:
500 g maleńkich ziemniaków
100 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy francuskiej Develey( z całymi ziarnami gorczycy )
1 pęczek koperku
2 łyżki majonezu
Sól
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę mieszamy z majonezem i rozgniecionym czosnkiem, musztardą Develey, posiekanym koperkiem i solimy do smaku. Zimne ziemniaczki zalewamy sosem i mieszamy.
Grzyb na zdrowie
Tegoroczna jesień jest hojna także w grzyby. Choć Polacy rozkoszują podniebienia ich smakiem, nie mają zaufania co do ich właściwości odżywczych. Mylne założenie. Ostatnie badania wykazały, że grzyby są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Mają mniej białka niż warzywa, ale ze względu na to są niskokaloryczne. W 90 procentach składają się z wody. Są za to bogate w węglowodany, enzymy, sole mineralne, wapń, fosfor, żelazo, a także witaminy. Grzyby są zdrowym pożywieniem, choć ciężkostrawnym. Wśród powszechnie spożywanych grzybów najwięcej strawnego białka zawierają pieczarki i borowiki.
Nasza szybka i smaczna propozycja podawania grzybów to przepis na borowiki z sosem winegret.
Składniki:
1 kg borowików
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
4 łyżki dressingu winegret Develey
Grzyby dokładnie oczyścić po czym pokroić je na plastry i podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
Następnie czosnek rozgnieść i wymieszać go z dressingiem winegret Develey. Grzyby wyjąć z patelni, zalać je sosem i odstawić na 4 godziny.
Jesienna kuchnia podobnie jak sama pora roku jest pełna inspiracji. Ważne, by w ramach kulinarnych fantazji w pełni wykorzystać potencjał odżywczy jesiennych produktów.