Wyzwanie Fleur de Force: Bądź GLAM – zadanie 5

19 lutego 2016, dodał: Karolina
Artykuł zewnętrzny

W związku z akcją „Podejmij wyzwanie Fleur de Force i bądź GLAM”, prowadzoną wraz z FB Proza kobieca oraz Wydawnictwem Literackim, serdecznie zapraszamy do zapoznania się z efektami ostatniego już zadania, wykonanego przez blogerki! Jak sobie poradziły?

Force_Jak byc glam_m

ZADANIE 5

Śniadanie – od niego powinnyśmy zaczynać dzień. Wybierz jeden z przepisów Fleur de Force, przygotuj wybrane danie, sfotografuj je i napisz, jak Ci smakowało.

asdfg

GREEN WITH ENVY

Wpis na blogu TUTAJ

Na swoje śniadanie wybrałam zapiekane awokado z jakiem. Szczerzę przyznaję, że nie spotkałam się z tym przepisem wcześniej. Jestem fanką wszystkiego co może nosić miano bio, eko, fit:) Awokado często wykorzystuję w swojej kuchni, dlatego mój wybór był prosty:) Jestem śniadaniową maniaczką. Uważam, że każdy dzień powinien zacząć się od pożywnego, zdrowego posiłku. Dzięki niemu będziemy mieć siłę na cały, pracowity dzień.
zadanie5
Danie wykonałam zgodnie z umieszczonym w kopercie przepisem. Wyszło moim zdaniem, przepysznie! To wspaniały pomysł na szybkie w przygotowaniu i pożywne śniadanie. Myślę, że ten przepis na stałe wpisze się w mój poranny rytuał.

M.AKE UP CH.ARM

Wpis na blogu TUTAJ

Ostatnią część akcji „Jak być glam” uczcimy… pysznym śniadaniem! W końcu to najważniejszy posiłek dnia. Zadanie to przygotowałam będąc na wyjeździe – nie wzięłam aparatu, dlatego zdjęcia zrobiłam telefonem. Mam nadzieję, że mimo kiepskiej jakości obrazu uda mi się zachęcić Was do wykonania podobnego dania, które jest tak proste, że wychodzi nawet w „cudzej” kuchni. ;)

12713949_810805369046716_1708413015_n

Przepis pochodzi z książki Fleur de Force „Jak być glam. Przewodnik po szczęściu i urodzie”, którą przeczytałam jednym tchem. :) Znajdziecie tam inspirujące porady dotyczące zewnętrznego i wewnętrznego piękna. Rozdział ze zdrowymi przepisami zachęcił mnie do wykonania smacznych wrapów ze szpinaku, szynki i jaj.

jak byc glam 5

Wykonanie jest banalnie proste – ubite jajka wylewamy na patelnię, po chwili dodajemy szpinak i plasterki szynki. Składamy omlet na pół i… wcinamy. :) To pyszne, pożywne, ciepłe i szybkie śniadanie, które z powodzeniem zastąpi również inne posiłki.

AMETHYST BLOG

Wpis na blogu: TUTAJ

Ostatnie zadanie polegało na przygotowaniu zdrowego śniadania według jednego z 5 przepisów Fleur de Force, które zamieściła w książce. Zapoznałam się ze wszystkimi, ale od razu najbardziej zaciekawił mnie przepis na zapiekane awokado z jajkiem. Chciałam od dawna tego spróbować, wiele razy widziałam takie śniadanie na zdjęciach z Instagrama, ale też wybrałam ten przepis dlatego, aby kontynuować nasze poznawanie się z awokado, o czym już wspomniałam w poście z maseczką na włosy.

blogIMG_0513

blogIMG_0514

Poniżej zamieściłam zdjęcie z przepisem, który lekko zmodyfikowałam, tzn. nie miałam chili w płatkach, więc pokroiłam bardzo drobne kawałeczek świeżej papryczki chili. Całość zjadłam z kromką chleba razowego. Pycha, po prostu pycha! Wyszło bardzo smacznie, wykonanie takiego śniadania nie zajęło mi zbyt wiele czasu i na pewno nie raz jeszcze pojawi się na moim talerzu. Sycące i zdrowe śniadanie, to podstawa  i właśnie tak powinnyśmy rozpoczynać każdy nowy dzień!

ZDROWA I PIĘKNA

Wpis na blogu: TUTAJ

Śniadanie – od niego powinnyśmy zaczynać dzień. Powinno być zdrowe, pożywne i dawać dużo energii. Kolejne i ostatnie zadanie jakie otrzymałyśmy do wykonania, polegało na przygotowaniu śniadania spośród 5 propozycji Fleur de Force. Do wyboru miałyśmy: truskawkowe parfait, zapiekane awokado z jajkiem, bezglutenowy czekoladowy chleb z bananów, domowe musli Birchera i wrapy ze szpinaku, szynki i jaj. Z racji tego, że do pracy wstaję o 5 rano i pierwsze śniadanie jem 5:30, nie mam czasu przygotowywać wymyślnych dań, w związku z czym skusiłam się na szybkie śniadanie z awokado i jajkiem.

DSC06065

Zapiekane awokado z jajkiem

Nie ma lepszego połączenia na śniadanie niż awokado z jajkiem! Ta zapiekana wersja jest sycąca, a zarazem zdrowa. Znakomicie sprawdzi się po treningu.
Składniki:
1 duże awokado
2 małe lub średnie jaja
szczypiorek
chili w płatkach do smaku
sól i pieprz do smaku
Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Do każdej połówki wbij jajo, a następnie posyp szczyptą chili i szczypiorku (może się okazać, że będziesz musiała wydłubać trochę miąższu, żeby jajko się zmieściło – wszystko zależy od wielkości awokado i pestki). Włóż obie połówki do piekarnika i zapiekaj w średniej temperaturze 10-15 minut. Czas zapiekania zależy od wielkości jaja i awokado, musisz więc przypilnować całości. Wyjmij awokado z piecyka, oprósz solą i pieprzem do smaku.
Faktycznie musiałam troszkę wydłubać miąższu, bo pestka nie była zbyt duża, i było mało miejsca na jajko. Piekłam w piekarniku w temp. 150 st. C przez 15 minut. Po wyjęciu doprawiłam solą morską i mieszanką ziół prowansalskich. Nie dodałam szczypiorku ani chili bo ich nie lubię i to pewnie miało wpływ na smak. Otóż bez wyrazistego dodatku, awokado z jajkiem okazało się niezbyt smaczne, wyraźnie brakowało ostrości. Na drugi raz sięgnę po jakiś wyrazisty sos lub keczup. Posiłek sam z sobie pożywny i syty, ja najadłam się jedną połówką awokado. Ciekawa alternatywa dla nudnych śniadań z kanapkami w roli głównej lub musli. Do tego kubek zielonej herbaty i byłam pełna. :-)

PAULA VISAGE

Zdjęcia udostępnione: TUTAJ

Powiem Wam ze gdyby nie wyzwanie Fleur de Force z urodaizdrowie.pl w życiu bym nie wpadła na pomysł takiego śniadania! Jajko zapiekane z awokado ♥ coś pysznego!

12627956_1668460066737316_1986562020_n

Samego awokado nie zjem ale w tej postaci bardzo mi smakowało. Z pewnością jeszcze nie raz skuszę się na takie śniadanko. Polecam spróbować ! :)

 

zobacz również:

  1. Konkursy na portalu z nagrodami
  2. Testujemy – zgłoś się do testów!
  3. Odbierz darmowy zabieg depilacji laserowej w Laser Depil!
  4. Klub Przyjaciółek Urodaizdrowie.pl – przyłącz się do nas!