Wytrawne potrawy z malinami – przepisy obiadowe

19 lipca 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Maliny są bogate w witaminy i minerały. Kojarzone są zwykle z deserami na słodko, ale świetnie sprawdzają się też jako dodatek do mięs lub ryby. Polędwiczki z malinami to idealny przykład na harmonię smaków mięsa z owocami. Wspaniale smakuje także sałatka caprese posypana malinami. Maliny możemy również połączyć w sałatce ze szpinakiem sałatkowym, lub innymi warzywami liściastymi, jak również z buraczkami, cykorią lub dynią. Przedstawiamy jak można wykorzystać w kuchni świeże maliny w zestawieniach obiadowych.

 

dania z malinami

Kotlety wieprzowe z malinami i szparagami

Składniki:
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka suszonej szałwii
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 6 kotletów wieprzowych
– 1 ½ łyżki masła
– 1 ½ łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1/2 szklanki dżemu malinowego bez pestek
– 3 łyżki soku pomarańczowego
– 3 łyżki octu winnego

– 1 pęczek szparagów
– garść malin

Przygotowanie:
Kotlety wieprzowe doprawić tymiankiem, szałwią, solą koszerną i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Połączyć masło i oliwę z oliwek na dużej patelni i podgrzać na średnim ogniu. Włożyć kotlety wieprzowe na patelnię i smażyć aż będą dobrze zrumienione, ok. 4 min. z każdej strony. Zawinąć w folię i odstawić. Szparagi ugotować na parze ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Na patelnię włożyć dżem, sok pomarańczowy i ocet winny i dobrze wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Doprowadzić miksturę do wrzenia i gotować przez ok. 3 min., aż sos zgęstnieje. Włożyć kotlety wieprzowe na patelnię i obtoczyć je w sosie malinowym. Posypać malinami.

 

Kotlety wieprzowe z malinami i szparagami

Schab z malinami

Składniki:
– 4 szklanki zimnej wody
– 2-3 małe cebule, pokrojone w cienkie plastry
– ¼ szklanki plus 4-6 łyżek czystego syropu klonowego
– ¼ szklanki plus 1/4 łyżeczki soli koszernej
– 1 liść laurowy
– 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
– 4 kotlety schabowe z kością
– ¼ szklanki octu malinowego lub czerwonego wina
– 2 łyżeczki świeżych liści tymianku
– ¼ łyżeczki grubo zmielonego pieprzu, plus więcej do smaku
– 3 szklanki świeżych malin
– ½ szklanki białego wina
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:
Wymieszać wodę, 2/3 szklanki cebuli, 1/4 szklanki syropu klonowego, 1/4 szklanki soli, liść laurowy i czosnek w dużej misce lub dużej zamykanej plastikowej torbie. Dodać kotlety wieprzowe, obtoczyć. Marynować w lodówce, obracając mięso raz lub dwa razy, przez 2 do 8 godz. W średniej misce wymieszać ocet malinowy (lub z czerwonego wina), 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżeczkę tymianku, 1/8 łyżeczki soli i pieprzu. Dodać 2/3 szklanki cebuli, dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki. Wymieszać 1 1/2 szklanki malin, pozostałe 2/3 szklanki cebuli, wino, 2 łyżki syropu klonowego, ocet balsamiczny i 1/4 łyżeczki pieprzu w blenderze. Przelać sos przez sitko o drobnych oczkach do małej miski, wymieszać. Dodać pozostałą 1 łyżeczkę tymianku. Wyjąć kotlety wieprzowe z solanki i osuszyć. Posypać z obu stron pozostałą 1/8 łyżeczki soli i obficie pieprzem. Na patelnię wlać olej i usmażyć kotlety, aż się zrumienią, 2 do 3 min. z każdej strony. Przenieść kotlety na talerz, przykryć folią. Zmniejszyć ogień, dodać sos malinowy i gotować cały czas mieszając ok. 3 min. Dodać 1 do 2 łyżek syropu klonowego. Umieść kotlety na patelni i gotować na średnim ogniu, obracając kotlety, aby pokryły się sosem, do 2 min. Odcedzić marynowaną cebulę, delikatnie wymieszać z pozostałymi 1 1/2 szklanki malin. Kotlety podawać z sosem i marynowaną cebulą i malinami.

 

Schab z malinami

Polędwica wołowa z malinami

Składniki:
– 3 szklanki malin
– 2 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej
– 1/4 szklanki startej skórki z pomarańczy (od 2 do 3 dużych pomarańczy)
– 3 łyżki posiekanego czosnku
– 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
– 3 łyżki świeżego soku z cytryny
– 2 łyżeczki mielonego kminku
– sól i pieprz do smaku
– pokrojona polędwica wołowa

Przygotowanie:
Zmiksować 2 szklanki malin i pietruszki, skórkę pomarańczową, czosnek, skórkę z cytryny, sok z cytryny i kminek w blenderze lub robocie kuchennym. Doprawić solą i pieprzem. Doprawić wołowinę solą i pieprzem. Piec lub grillować do pożądanego stopnia wysmażenia. Skropić malinowym chimichurri i udekorować pozostałymi malinami.

 

Polędwica wołowa z malinami

Dorsz z malinami

Składniki:
– 1-1/2 litra świeżych malin
– 1/4 szklanki wody
– 2 łyżki brązowego cukru
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka soli, podzielona
– 1/8 łyżeczki plus 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
– 1/4 szklanki masła, zmiękczonego
– 4 filety z dorsza
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– świeże liście mięty, opcjonalnie

Przygotowanie:
Zarezerwować 1/2 szklanki malin. W małym rondelku wymieszać wodę, brązowy cukier, ocet i pozostałe maliny, doprowadzić do wrzenia. Zredukować ciepło, dusić pod przykryciem, aż cukier się rozpuści i maliny się rozkruszą, 4-6 min., od czasu do czasu mieszając. Masę malinową przecisnąć przez sitko o drobnych oczkach do miski. Dodać 1/2 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu i ponownie doprowadzić do wrzenia i dusić bez przykrycia, 2-3 min. W małej misce wymieszać masło, dodać pozostałą sól i pieprz. Rozłożyć masło na filetach. Na patelni żaroodpornej rozgrzać olej na średnim ogniu. Usmażyć filety (1-2 min. z każdej strony). Włożyć do piekarnika i piec 6-8 min. Podawać z sosem, malinami i miętą.

 

Dorsz z malinami

Tortille z rybą, sałatką i malinami

Składniki:
– 3 limonki
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 2 łyżeczki chili w proszku
– ½ łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
– 1/2 kg filetów tilapii, flądry lub dorsza, rozmrożonych
– 1 szklanka świeżych malin
– 1 szklanka pokrojonego w kostkę świeżego ananasa
– 2 łyżki cienko pokrojonej zielonej cebuli
– 1/2-1 papryczki jalapeño, posiekanej
– ½ szklanki beztłuszczowego zwykłego jogurtu greckiego
– 8 tortilli kukurydzianych, podgrzanych
– 1 szklanka drobno posiekanej zielonej sałaty lub mieszanki
– ¼ szklanki świeżych liści kolendry
– limonka pokrojona w kliny

Przygotowanie:
Zetrzeć 1 łyżeczkę skórki i wycisnąć 5 łyżek soku z limonek. Połączyć 2 łyżki soku, 1 łyżkę oleju, chili w proszku, 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu w małej misce. Umieść rybę w zamykanej plastikowej torebce w płytkim naczyniu. Wlać marynatę, zamknąć. Marynować w lodówce przez 15 do 30 min. W międzyczasie połączyć maliny, ananasa, zieloną cebulkę, jalapeno, skórkę z limonki, 1 łyżkę soku z limonki i pozostałą 1 łyżkę oleju, 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. W drugiej misce wymieszać jogurt i pozostałe 2 łyżki soku z limonki. Na patelni usmażyć rybę (4 do 6 min.). Rybę podzielić widelcem na kawałki wielkości kęsa. Podawać w tortilli z sałątą, salsą, mieszanką jogurtową i kolendrą i ćwiartkami limonki.

 

Tortille z rybą, sałatką i malinami

Sałatka z kurczakiem i malinami

Składniki:
– 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
– 1 duże żebro z selera, drobno posiekane
– 1/4 szklanki majonezu
– 1 mała szalotka, drobno posiekana
– 2 1/2 łyżki posiekanych świeżych ziół (koperek, pietruszka, kolendra, estragon lub tymianek)
– 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
– 1/2 kg pieczonej piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
– sól i pieprz
– zestaw zielonych sałat (mieszanka wiosenna, rukola, jarmuż lub rzymska)
– 1 awokado, obrane, pokrojone w plastry
– ¾ szklanki świeżych malin (oraz jeżyn, winogron i czereśni opcjonalnie)
Na winegret:
– 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
– 1 łyżka octu (szampan, malina lub czerwone wino)
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Wymieszać orzechy włoskie, seler, majonez, szalotki, zioła i sok z cytryny w średniej misce. Dodać pierś z kurczaka i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podzielić sałaty na talerze. Wymieszać oliwę i ocet, aż się połączą i doprawić solą i pieprzem do smaku. Pokropić sałaty. Podzielić sałatkę z kurczaka na porcje i ułożyć na sałatach. Dodać pokrojone awokado i maliny na brzegach talerza.

 

Sałatka z kurczakiem i malinami

 

zobacz również:

Potrawy ze śliwkami – wytrawne dania

Borówki – przepisy na wytrawne dania

Czarna porzeczka – przepisy na przetwory i różne dania wytrawne i słodkie