Wytrawne potrawy z malinami – przepisy obiadowe

Avatar photo
19 lipca 2022,
dodał: Marta Dudzińska
Artykuł zewnętrzny

Maliny są bogate w witaminy i minerały. Kojarzone są zwykle z deserami na słodko, ale świetnie sprawdzają się też jako dodatek do mięs lub ryby. Polędwiczki z malinami to idealny przykład na harmonię smaków mięsa z owocami. Wspaniale smakuje także sałatka caprese posypana malinami. Maliny możemy również połączyć w sałatce ze szpinakiem sałatkowym, lub innymi warzywami liściastymi, jak również z buraczkami, cykorią lub dynią. Przedstawiamy jak można wykorzystać w kuchni świeże maliny w zestawieniach obiadowych.

 

dania z malinami

Kotlety wieprzowe z malinami i szparagami

Składniki:
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka suszonej szałwii
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 6 kotletów wieprzowych
– 1 ½ łyżki masła
– 1 ½ łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1/2 szklanki dżemu malinowego bez pestek
– 3 łyżki soku pomarańczowego
– 3 łyżki octu winnego

– 1 pęczek szparagów
– garść malin

Przygotowanie:
Kotlety wieprzowe doprawić tymiankiem, szałwią, solą koszerną i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Połączyć masło i oliwę z oliwek na dużej patelni i podgrzać na średnim ogniu. Włożyć kotlety wieprzowe na patelnię i smażyć aż będą dobrze zrumienione, ok. 4 min. z każdej strony. Zawinąć w folię i odstawić. Szparagi ugotować na parze ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Na patelnię włożyć dżem, sok pomarańczowy i ocet winny i dobrze wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Doprowadzić miksturę do wrzenia i gotować przez ok. 3 min., aż sos zgęstnieje. Włożyć kotlety wieprzowe na patelnię i obtoczyć je w sosie malinowym. Posypać malinami.

 

Kotlety wieprzowe z malinami i szparagami

Schab z malinami

Składniki:
– 4 szklanki zimnej wody
– 2-3 małe cebule, pokrojone w cienkie plastry
– ¼ szklanki plus 4-6 łyżek czystego syropu klonowego
– ¼ szklanki plus 1/4 łyżeczki soli koszernej
– 1 liść laurowy
– 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
– 4 kotlety schabowe z kością
– ¼ szklanki octu malinowego lub czerwonego wina
– 2 łyżeczki świeżych liści tymianku
– ¼ łyżeczki grubo zmielonego pieprzu, plus więcej do smaku
– 3 szklanki świeżych malin
– ½ szklanki białego wina
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:
Wymieszać wodę, 2/3 szklanki cebuli, 1/4 szklanki syropu klonowego, 1/4 szklanki soli, liść laurowy i czosnek w dużej misce lub dużej zamykanej plastikowej torbie. Dodać kotlety wieprzowe, obtoczyć. Marynować w lodówce, obracając mięso raz lub dwa razy, przez 2 do 8 godz. W średniej misce wymieszać ocet malinowy (lub z czerwonego wina), 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżeczkę tymianku, 1/8 łyżeczki soli i pieprzu. Dodać 2/3 szklanki cebuli, dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki. Wymieszać 1 1/2 szklanki malin, pozostałe 2/3 szklanki cebuli, wino, 2 łyżki syropu klonowego, ocet balsamiczny i 1/4 łyżeczki pieprzu w blenderze. Przelać sos przez sitko o drobnych oczkach do małej miski, wymieszać. Dodać pozostałą 1 łyżeczkę tymianku. Wyjąć kotlety wieprzowe z solanki i osuszyć. Posypać z obu stron pozostałą 1/8 łyżeczki soli i obficie pieprzem. Na patelnię wlać olej i usmażyć kotlety, aż się zrumienią, 2 do 3 min. z każdej strony. Przenieść kotlety na talerz, przykryć folią. Zmniejszyć ogień, dodać sos malinowy i gotować cały czas mieszając ok. 3 min. Dodać 1 do 2 łyżek syropu klonowego. Umieść kotlety na patelni i gotować na średnim ogniu, obracając kotlety, aby pokryły się sosem, do 2 min. Odcedzić marynowaną cebulę, delikatnie wymieszać z pozostałymi 1 1/2 szklanki malin. Kotlety podawać z sosem i marynowaną cebulą i malinami.

 

Schab z malinami

Polędwica wołowa z malinami

Składniki:
– 3 szklanki malin
– 2 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej
– 1/4 szklanki startej skórki z pomarańczy (od 2 do 3 dużych pomarańczy)
– 3 łyżki posiekanego czosnku
– 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
– 3 łyżki świeżego soku z cytryny
– 2 łyżeczki mielonego kminku
– sól i pieprz do smaku
– pokrojona polędwica wołowa

Przygotowanie:
Zmiksować 2 szklanki malin i pietruszki, skórkę pomarańczową, czosnek, skórkę z cytryny, sok z cytryny i kminek w blenderze lub robocie kuchennym. Doprawić solą i pieprzem. Doprawić wołowinę solą i pieprzem. Piec lub grillować do pożądanego stopnia wysmażenia. Skropić malinowym chimichurri i udekorować pozostałymi malinami.

 

Polędwica wołowa z malinami

Dorsz z malinami

Składniki:
– 1-1/2 litra świeżych malin
– 1/4 szklanki wody
– 2 łyżki brązowego cukru
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka soli, podzielona
– 1/8 łyżeczki plus 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
– 1/4 szklanki masła, zmiękczonego
– 4 filety z dorsza
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– świeże liście mięty, opcjonalnie

Przygotowanie:
Zarezerwować 1/2 szklanki malin. W małym rondelku wymieszać wodę, brązowy cukier, ocet i pozostałe maliny, doprowadzić do wrzenia. Zredukować ciepło, dusić pod przykryciem, aż cukier się rozpuści i maliny się rozkruszą, 4-6 min., od czasu do czasu mieszając. Masę malinową przecisnąć przez sitko o drobnych oczkach do miski. Dodać 1/2 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu i ponownie doprowadzić do wrzenia i dusić bez przykrycia, 2-3 min. W małej misce wymieszać masło, dodać pozostałą sól i pieprz. Rozłożyć masło na filetach. Na patelni żaroodpornej rozgrzać olej na średnim ogniu. Usmażyć filety (1-2 min. z każdej strony). Włożyć do piekarnika i piec 6-8 min. Podawać z sosem, malinami i miętą.

 

Dorsz z malinami

Tortille z rybą, sałatką i malinami

Składniki:
– 3 limonki
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 2 łyżeczki chili w proszku
– ½ łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
– 1/2 kg filetów tilapii, flądry lub dorsza, rozmrożonych
– 1 szklanka świeżych malin
– 1 szklanka pokrojonego w kostkę świeżego ananasa
– 2 łyżki cienko pokrojonej zielonej cebuli
– 1/2-1 papryczki jalapeño, posiekanej
– ½ szklanki beztłuszczowego zwykłego jogurtu greckiego
– 8 tortilli kukurydzianych, podgrzanych
– 1 szklanka drobno posiekanej zielonej sałaty lub mieszanki
– ¼ szklanki świeżych liści kolendry
– limonka pokrojona w kliny

Przygotowanie:
Zetrzeć 1 łyżeczkę skórki i wycisnąć 5 łyżek soku z limonek. Połączyć 2 łyżki soku, 1 łyżkę oleju, chili w proszku, 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu w małej misce. Umieść rybę w zamykanej plastikowej torebce w płytkim naczyniu. Wlać marynatę, zamknąć. Marynować w lodówce przez 15 do 30 min. W międzyczasie połączyć maliny, ananasa, zieloną cebulkę, jalapeno, skórkę z limonki, 1 łyżkę soku z limonki i pozostałą 1 łyżkę oleju, 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. W drugiej misce wymieszać jogurt i pozostałe 2 łyżki soku z limonki. Na patelni usmażyć rybę (4 do 6 min.). Rybę podzielić widelcem na kawałki wielkości kęsa. Podawać w tortilli z sałątą, salsą, mieszanką jogurtową i kolendrą i ćwiartkami limonki.

 

Tortille z rybą, sałatką i malinami

Sałatka z kurczakiem i malinami

Składniki:
– 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
– 1 duże żebro z selera, drobno posiekane
– 1/4 szklanki majonezu
– 1 mała szalotka, drobno posiekana
– 2 1/2 łyżki posiekanych świeżych ziół (koperek, pietruszka, kolendra, estragon lub tymianek)
– 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
– 1/2 kg pieczonej piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
– sól i pieprz
– zestaw zielonych sałat (mieszanka wiosenna, rukola, jarmuż lub rzymska)
– 1 awokado, obrane, pokrojone w plastry
– ¾ szklanki świeżych malin (oraz jeżyn, winogron i czereśni opcjonalnie)
Na winegret:
– 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
– 1 łyżka octu (szampan, malina lub czerwone wino)
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Wymieszać orzechy włoskie, seler, majonez, szalotki, zioła i sok z cytryny w średniej misce. Dodać pierś z kurczaka i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podzielić sałaty na talerze. Wymieszać oliwę i ocet, aż się połączą i doprawić solą i pieprzem do smaku. Pokropić sałaty. Podzielić sałatkę z kurczaka na porcje i ułożyć na sałatach. Dodać pokrojone awokado i maliny na brzegach talerza.

 

Sałatka z kurczakiem i malinami

 

zobacz również:

Potrawy ze śliwkami – wytrawne dania

Borówki – przepisy na wytrawne dania

Czarna porzeczka – przepisy na przetwory i różne dania wytrawne i słodkie

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.