Odległa receptura, skrzętnie zachowana przed działaniem czasu i kolei losu, pozwoliła na stworzenie pełnowartościowego octu jabłkowego o naturalnym aromacie i wyjątkowym smaku. Ten prawdziwie polski i regionalny produkt zyskał sobie sympatię, dzięki swoim walorom smakowym i właściwościom. Mieszanka soczystych jabłek, miodu i ziół dojrzewa w dębowych beczkach przez wiele miesięcy zyskując na jakości cenionej przez koneserów.
Ocet jabłkowy przypomina czasy, w których zmysły reagowały pozytywnie na to, co dawała natura. Zaspokaja on potrzebę rzeczy prostych i niezafałszowanych. W ostatnich latach stał się cennych elementem diet wielu gwiazd Hollywood, a także modelek światowej sławy.
Aromat i smak octu jabłkowego kojarzy się z pachnącymi ziołami i sękatymi jabłoniami. Przypomina swojskie, czyste, prawdziwe smaki.
Medycyna ludowa Vermontu
Vermont jest niewielkim stanem w USA przy granicy z Kanadą. Ta surowa, samotna i górska wioska jest uznawana za ojczyznę medycyny ludowej. Ludzie, zależni całkowicie od natury, obserwując zachowania zwierząt, widzieli, jakie rośliny i zioła preferowały w określonych dolegliwościach. Pierwszą apteką była dla nich natura.
Ocet jabłkowy to najważniejszy element ludowej medycyny Vermontu, zbioru tradycyjnych receptur, które bazują na trzech filarach: czystość, zrównoważenie, regularność.
Najważniejsza jest jakość
Faktem jest, że najlepsze octy jabłkowe są poddawane procesowi fermentacji w drewnianych beczkach, w których dojrzewają przez wiele miesięcy. Wyłącznie wtedy można osiągnąć idealny smak i uzyskać wszystkie pożądane właściwości.
Ocet jabłkowy posiada te same kluczowe składniki odżywcze, co produkt, z którego został wytworzony, jednak podczas procesu fermentacji pozyskuje dodatkowe składniki odżywcze, np. enzymy i aminokwasy.
Wiele osób uważa, że to właśnie naturalny proces fermentacji i produkcji odpowiada za różnorodne zdrowotne właściwości octu jabłkowego.
Octy jabłkowe o wyjątkowej jakości odznaczają się wyszukanym smakiem.