Wysokobłonnikowa dieta ketogeniczna – recenzja
Wysokobłonnikowa dieta ketogeniczna – recenzja
Naomi Whittel, autorka bestsellera „ New York Timesa ” przedstawia głównego bohatera swojej książki, czyli błonnik. Autorka wskazuje, że dziewięćdziesiąt procent kobiet ma niedobór błonnika, a kiedy przechodzą na dietę ketonową, często skłaniają się do wysokotłuszczowych pokarmów pochodzenia zwierzęcego, bez błonnika, co prowadzi do niepotrzebnego przyrostu masy ciała. W swojej książce autorka bada i opisuje prebiotyczne źródła błonnika, które działają w ramach diety keto, aby przyspieszyć metabolizm, przekształcić mikrobiom, zrównoważyć hormony i zapewnić uczucie sytości. Udowadnia, że jest on bardzo ważny dla zdrowia i może poprawić trawienie, mikrobiom, zrównoważyć poziom cukru we krwi i wspierać zdrowie metaboliczne.
Dieta ketogeniczna to jeden z najmodniejszych obecnie sposobów odżywiania się, który wiąże się nie tylko z szybką utratą zbędnych kilogramów, ale również szeregiem korzyści zdrowotnych. Dieta ta opiera się na wysokim spożyciu tłuszczów, umiarkowanym białek oraz bardzo niskim węglowodanów. Oryginalna dieta ketogeniczna jest wyjątkowo uboga we wszystkie węglowodany (nawet warzywa), uboga w białko i bardzo bogata w tłuszcze. Autorka omawianej książki wskazuje, że dodając owoce, warzywa i błonnik prebiotyczny o wysokiej zawartości błonnika do klasycznej struktury diety ketonowej, możemy zmienić swój metabolizm, poprawić trawienie i zrównoważyć hormony, jednocześnie odczuwając sytość i energię. Podpowiada także jak szybko schudnąć i zadbać o naturalne probiotyki wzbogacające mikrobiom.
Publikacja to kompendium wiedzy, oparte na nauce, skoncentrowane na stylu życia podejście do wykorzystania wszystkich ważnych roślin, aby czerpać korzyści z medycyny naturalnej. Dieta ketogeniczna jest jednym z najpopularniejszych obecnie sposobów na odchudzanie, a autorka książki Naomi Whittel, rozkłada dietę i opisuje ją krok po kroku, oferując prawdziwe, proste rozwiązania zwiększające korzyści z diety ketogenicznej w parze z wysokim spożyciem błonnika. W takich przypadkach profil makroskładników może zawierać więcej białka i mniej tłuszczu niż w tradycyjnej diecie ketogenicznej, a włączenie do diety bardziej przyjaznych dla keto pokarmów o wysokiej zawartości błonnika może pomóc poprawić profil lipidowy bez konieczności odstawiania diety keto.
Publikacja obejmuje także 22-dniowy plan posiłków, plan ruchu i przedstawia pyszne, łatwe do przygotowania przepisy. Książka uczy, jak spalać tłuszcz bez utraty istotnych korzyści płynących z błonnika. Materia roślinna pomaga bowiem poprawić wszystko, od trawienia i poziomu cukru we krwi po równowagę hormonalną, depresję , zdrowie serca i wiele innych. Przekazuje także istotną wiedzę dla wzmocnienie układu trawiennego dzięki osiągnięciu stanu ketozy żywieniowej.
Przeczytaj tę książkę, jeśli chcesz się lepiej poczuć i dobrze wyglądać przez resztę życia.
Książka jest dostępna TUTAJ