Wyrusz ze Starbucks® w kawową podróż do Peru

7 kwietnia 2015, dodał: Edelman_Polska
Artykuł zewnętrzny

Wiosna to świetny czas na spotkania z przyjaciółmi, poznawanie nowych osób, tworzenie wyjątkowych związków. Nic tak nie łączy ludzi jak spotkanie przy kawie w Starbucks®. Tej wiosny po raz pierwszy w polskiej ofercie Starbucks® pojawiła się kawa ziarnista Peru, prosto z serca Imperium Inków. Smakiem zachwycają też pyszne wiosenne napoje – Caramel Macchiato, Hazelnut Macchiato oraz absolutna nowość – Maple Macchiato.

Spróbuj kawy ziarnistej Starbucks Peru® z serca Imperium Inków

Wiosenna oferta Starbucks® obfituje w wiele nowości. Po raz pierwszy w Polsce pojawiła się kawa ziarnista Starbucks Peru®, która pochodzi z Ameryki Łacińskiej. To zrównoważona kawa o średnim body, delikatnej kwasowości i łagodnym orzechowym smaku. Swoim zapachem przywodzi na myśl słodkość czekolady.

Peru to kolebka Imperium Inków, potężnego państwa rozciągającego się wzdłuż zachodnich grzbietów Andów, którego stolicą było Cuzco (Siedziba Słońca), a bogiem opiekuńczym Inti. Inkowie wielbili Słońce. Podczas Inti Raymi, najważniejszego święta dla tego narodu, czcili codzienne wschody Słońca tańcząc o brzasku. Obecnie, podobnie jak Inkowie, każdego ranka celebrujemy wschody Słońca parząc rano pobudzającą kawę.

Kawowiec przywędrował do Peru ok. 1700 roku. Pierwszym uprawianym szczepem była Typica, która do dzisiaj stanowi około 60% wszystkich zbiorów. W Peru jest ponad 110 tysięcy plantatorów, z czego większość jest indiańskiego pochodzenia. Zbiory odbywają się od maja do września. Podczas nich farmerzy codziennie obrabiają kawę w małych przydomowych młynach wodnych. Po zakończonym procesie mokrej obróbki zanoszą kawę do najbliższego miasta i sprzedają ją na rynkach w każdą sobotę. Peru jest obecnie jednym z największych producentów kawy Arabica na świecie.

Już teraz możesz spróbować kawy Starbucks® Peru jako swoje Origin Espresso. Peruwiańskie ziarna mogą być podstawą ulubionego napoju – Latte, Cappuccino
czy Americano. Kawę można też kupić w kawiarniach Starbucks® w całej Polsce. Sprzedawana jest w ziarnach, a na życzenie może być zmielona przez baristów,
którzy dostosowują grubość mielenia do sposobu parzenia tak, aby kawa zachowała najlepszy smak i aromat.

Oprócz niezwykłej kawy ziarnistej Peru, Starbucks® przygotował też wiosenne napoje, które dodadzą pozytywnej energii i słodyczy w słoneczne wiosenne dni – Caramel Macchiato, Hazelnut Macchiato oraz Maple Macchiato.

Klasyczne Caramel Macchiato

Nic tak nie pobudzi na wiosnę jak kubek klasycznego Caramel Macchiato, od lat uwielbianego przez wszystkich miłośników Starbucks®. Kawa to połączenie świeżo spienionego mleka, shotów espresso i syropu waniliowego, a wykończona jest słodkim sosem karmelowym. Rewelacyjnie smakuje z dodatkiem bitej śmietany.

Powracające Hazelnut Macchiato

Starbucks® Hazelnut Macchiato po raz pierwszy podbiło serca Polaków w 2014 roku i od razu zyskało niezwykłą popularność. To napój łączący w sobie delikatnie spienione mleko, syrop waniliowy i intensywne espresso przyrządzone z 100% ziaren Arabica. Kawa wykończona jest orzechową polewą.

 

Zupełnie nowe Maple Macchiato

Fani Starbucks® od dawna czekali na Maple Macchiato – wyjątkową kawę o smaku syropu klonowego. Dolna warstwa napoju to syrop waniliowy, który zalany jest idealnie spienionym mlekiem. Nalane na mleko shoty espresso dodają kawie wyrazistości, a wykończenie w postaci syropu klonowego sprawia, że czuje się lekką słodycz.

Już dziś rozkoszuj się wiosną i przyjdź do Starbucks®, aby spróbować niezwykłego Trio Macchiato: Caramel, Hazelnut i Maple. A dzięki ziarnom kawy Starbucks Peru® przeniesiesz się aż do serca Imperium Inków.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz