Niemal w każdym domu znajdziemy ten podstawowy artykuł żywnościowy, którym jest mąka. Korzystamy z niej w trakcie przygotowywania obiadów oraz wypieków przeznaczonych na desery. Czy zastanawialiśmy się jednak nad tym, jak duże korzyści może wnieść do twojego życia mąka bez glutenu?
Jakie rodzaje mąk bezglutenowych dostępne są na rynku?
Mąka bezglutenowa zyskała na popularności i coraz częściej gości na półkach sklepowych. Naszą uwagę powinny przyciągać przede wszystkim rodzaje mąk, takie jak:
- Mąka owsiana bezglutenowa
- Mąka pszenna bezglutenowa
- Mąka kokosowa
- Mąka migdałowa
Wiele osób mogłoby się zdziwić. Dlaczego jedna z mąk bezglutenowych jest odmianą pszenną? Nie jest to jednak zwykła pszenica. Bezglutenowa mąka pszenna to odmiana, w której naturalnie nie występuje gluten. Charakteryzuje się ona przede wszystkim intensywnym smakiem. Jest lekko gorzkawa. Posiada dużą ilość składników odżywczych, między innymi witaminy B12. W odróżnieniu od klasycznej, białej mąki jest też doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Każda z tych pozycji będzie prawdziwym wybawieniem dla osób, które zmagają się z wrażliwością na gluten.
Gdzie stosuje się mąki bezglutenowe?
Mąki bez glutenu znajdują coraz większe zastosowanie w każdej kuchni. Gluten jest białkiem znajdującym się klasycznych mąkach, którego wielu ludzi nie może spożywać. Spopularyzowanie alternatyw w postaci mąk bezglutenowych pozwala wszystkim zmagającym się na nadwrażliwość glutenową ponownie cieszyć się ulubionymi wypiekami lub sosami obiadowymi z dodatkiem mąki.
Szczególną popularność zdobyła mąka kokosowa za pośrednictwem, której ludzie przygotowują pyszne babeczki i pozbawiony glutenu domowy chleb. Nie jest to jedyna odmiana, która pozwala nam na wykonanie tego typu potraw, jednak przekonuje ona do siebie, dzięki dużej ilości wartościowego białka i naturalnemu, słodkiemu smakowi. Doskonale komponuje się on podczas przygotowywania chleba, ciasteczek i naleśników.
Zalety stosowania mąk niezawierających glutenu.
Mąki bezglutenowe nie bez powodu zyskują na tak ogromnej popularności. Ich zastosowanie posiada ogromną ilość zalet związanych zarówno z dietą, jak i zdrowiem. Mąka bezglutenowa pomaga nie tylko osobom cierpiącym na nadwrażliwość glutenową. Schorzenia takie jak zespół jelita drażliwego, czy też choroba Hashimoto, która jest przewlekłym zapaleniem tarczycy, ograniczają możliwość jedzenia ciężkostrawnych produktów z dużą ilością węglowodanów. Dotyczy to zatem niemal każdej klasycznej mąki.
Bezglutenowa odmiana znajduje swoje zastosowanie również podczas wspomagania diety osób, które nie cierpią na żadne przewlekłe choroby. Jak wiadomo, na świecie zmagamy się z coraz większą falą otyłości. Powoduje ją przede wszystkim spożycie zbyt dużej ilości produktów o niskim wskaźników sytości. Dlatego też wiele osób pomimo przybierania na wadze, jest nieustannie głodna.
Z pomocą ponownie przychodzą bezglutenowe mąki. Wymieniając ze swojej diety wszelkie produkty zbożowe, które zawierają mnóstwo prostych węglowodanów i sycą nas na bardzo krótko, możemy ograniczyć ilość spożywanych kalorii i nadal zaspokoić głód. Mąki bezglutenowe to przede wszystkim źródło witamin, minerałów, ale także naturalnego, roślinnego białka, które pęcznieje w żołądku i powoduje uczucie sytości na dłużej.
Wejdź na stronę https://naturalniezdrowe.pl/44-maka-bezglutenowa i zapoznaj się z pełnym asortymentem mąk bezglutenowych.