Wykłady „Śniadaniowej Klasy” – dietetycy mówią o prawidłowym odżywianiu

Avatar photo
8 maja 2014,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Uczniowie głodni… wiedzy

Ponad 50 placówek oświatowych zgłosiło się już do programu „Śniadaniowa Klasa”.
W przedszkolach, szkołach podstawowych i gimnazjach na terenie całej Polski odbędą się bezpłatne wykłady przeprowadzone przez dietetyków dotyczące zasad prawidłowego odżywiania. Tylko w zeszłym roku z wykładów „Śniadaniowej Klasy” skorzystało ponad 1 500 osób!

Według badań1 prawie ćwierć miliona dzieci ze szkół podstawowych wychodzi z domu bez śniadania, a 40 % uczniów z klas 1-6 nie je również drugiego śniadania. Natomiast według grupy Ipsos2 dwie trzecie dzieci w wieku 9-14 lat kupuje samodzielnie przekąski. Najczęściej wybierają: batony i wafle, drożdżówki i dosładzane soki owocowe.

???????????????????????????????

Jednym z czołowych błędów popełnianych przez młodych ludzi jest zapominanie o najważniejszym posiłku w ciągu dnia – śniadaniu. To co zjemy rano wpływa na nasze funkcjonowanie, samopoczucie i kondycję fizyczną w ciągu całego dnia. Nie powinno zabraknąć w śniadaniu produktów, które są bogate w białko, błonnik, witaminy czy składniki mineralne.
Idealnym rozwiązaniem będzie kanapka zrobione z ciemnego pieczywa, zawierającego błonnik i białko, posmarowanego dobry tłuszczem roślinnym, np. margaryną „Śniadaniowa Klasyczna”, chudej wędliny i warzyw (liścia sałaty, plastra pomidora, ogórka, rzodkiewki). Tak przygotowane śniadanie sprawdzi się również w szkole. Do lunch boxu można dołożyć ulubiony owoc, jogurt i butelkę wody mineralnej lub ulubionego soku.

Poziom świadomości młodzieży o profilaktyce zdrowotnej jest niestety nadal niski. Uczniowie jedzą nieregularnie posiłki, zapominają o tym pierwszym, a także spożywają głównie niezdrowe przekąski, zakupione w drodze do szkoły lub w sklepiku szkolnym – mówi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”, organizator akcji „Śniadaniowa Klasa” – Dlatego w trosce o dobre nawyki żywieniowe, we współpracy z rekomendowanymi dietetykami, zorganizujemy wykłady dotyczące nawyków żywieniowych i podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Miejsce spotkań jest nieprzypadkowe, ponieważ to właśnie szkoła powinna dbać o to, by uczniowie zdrowo się odżywiali.

W bezpłatnych wykładach może wziąć udział każda grupa (z przedszkola, świetlicy, szkoły podstawowej, gimnazjum, liceum, uczniowskiego klubu sportowego, centrum kultury, Uniwersytetu Trzeciego Wieku, itp.). Program skierowany jest również do uczniowskich klubów sportowych, dla których przewidziane są osobne zajęcia poświęcone zasadom prawidłowego odżywiania w sporcie.

.

____________________________________
1. wywiady z wychowawcami klas 1-6 szkół podstawowych) przeprowadzonych w kwietniu 2011 r. przez Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Banków Żywności i firmy Danone
2. Grupa Ipsos przeprowadza badania dotyczące zmian w zwyczajach żywieniowych Polaków, lipiec 2012 r



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.