Wykłady „Śniadaniowej Klasy” – dietetycy mówią o prawidłowym odżywianiu
Uczniowie głodni… wiedzy
Ponad 50 placówek oświatowych zgłosiło się już do programu „Śniadaniowa Klasa”.
W przedszkolach, szkołach podstawowych i gimnazjach na terenie całej Polski odbędą się bezpłatne wykłady przeprowadzone przez dietetyków dotyczące zasad prawidłowego odżywiania. Tylko w zeszłym roku z wykładów „Śniadaniowej Klasy” skorzystało ponad 1 500 osób!
Według badań1 prawie ćwierć miliona dzieci ze szkół podstawowych wychodzi z domu bez śniadania, a 40 % uczniów z klas 1-6 nie je również drugiego śniadania. Natomiast według grupy Ipsos2 dwie trzecie dzieci w wieku 9-14 lat kupuje samodzielnie przekąski. Najczęściej wybierają: batony i wafle, drożdżówki i dosładzane soki owocowe.
Jednym z czołowych błędów popełnianych przez młodych ludzi jest zapominanie o najważniejszym posiłku w ciągu dnia – śniadaniu. To co zjemy rano wpływa na nasze funkcjonowanie, samopoczucie i kondycję fizyczną w ciągu całego dnia. Nie powinno zabraknąć w śniadaniu produktów, które są bogate w białko, błonnik, witaminy czy składniki mineralne.
Idealnym rozwiązaniem będzie kanapka zrobione z ciemnego pieczywa, zawierającego błonnik i białko, posmarowanego dobry tłuszczem roślinnym, np. margaryną „Śniadaniowa Klasyczna”, chudej wędliny i warzyw (liścia sałaty, plastra pomidora, ogórka, rzodkiewki). Tak przygotowane śniadanie sprawdzi się również w szkole. Do lunch boxu można dołożyć ulubiony owoc, jogurt i butelkę wody mineralnej lub ulubionego soku.
Poziom świadomości młodzieży o profilaktyce zdrowotnej jest niestety nadal niski. Uczniowie jedzą nieregularnie posiłki, zapominają o tym pierwszym, a także spożywają głównie niezdrowe przekąski, zakupione w drodze do szkoły lub w sklepiku szkolnym – mówi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”, organizator akcji „Śniadaniowa Klasa” – Dlatego w trosce o dobre nawyki żywieniowe, we współpracy z rekomendowanymi dietetykami, zorganizujemy wykłady dotyczące nawyków żywieniowych i podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Miejsce spotkań jest nieprzypadkowe, ponieważ to właśnie szkoła powinna dbać o to, by uczniowie zdrowo się odżywiali.
W bezpłatnych wykładach może wziąć udział każda grupa (z przedszkola, świetlicy, szkoły podstawowej, gimnazjum, liceum, uczniowskiego klubu sportowego, centrum kultury, Uniwersytetu Trzeciego Wieku, itp.). Program skierowany jest również do uczniowskich klubów sportowych, dla których przewidziane są osobne zajęcia poświęcone zasadom prawidłowego odżywiania w sporcie.
.
____________________________________
1. wywiady z wychowawcami klas 1-6 szkół podstawowych) przeprowadzonych w kwietniu 2011 r. przez Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Banków Żywności i firmy Danone
2. Grupa Ipsos przeprowadza badania dotyczące zmian w zwyczajach żywieniowych Polaków, lipiec 2012 r