Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia
Fotografowanie jedzenia jest trudniejsze niż się wydaje.
Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki pada ono na jedzenie, oraz nauczenie się odpowiedniego dostosowywania. Oto kilka wskazówek na dobry początek.
Rób zdjęcia w naturalnym świetle. Nie używaj górnych lamp ani lamp ani wbudowanej lampy błyskowej. Kiedykolwiek!
Poruszaj się, aby znaleźć najlepsze źródło światła. Nie krępuj się robić zdjęcia w swojej kuchni. Być może światło najlepiej sprawdza się rano w sypialni, a po południu w salonie.
Spróbuj robić zdjęcia pod różnymi kątami. Niektóre talerze z jedzeniem wyglądają lepiej z góry (jak pizza) lub z boku (burgery) lub pod kątem 45 stopni (napoje). Spróbuj poruszać się po planszy i robić zdjęcia pod różnymi kątami, aby później wybrać ulubione.
Zminimalizuj bałagan. Jeśli ta łyżka, serwetka lub ruchliwe tło nie dodaje się do zdjęcia, umniejsza to zdjęcie. Skoncentruj się na tym, co najważniejsze, ale nie zbliżaj się tak blisko, aby widzowie nie mogli zobaczyć, co to jest jedzenie.
Rozwiązywanie typowych problemów z fotografią żywności
Jesteś sfrustrowany tym, jak wyglądają Twoje zdjęcia jedzenia? Czytaj dalej, aby poznać możliwe rozwiązania.
Twoje zdjęcia są rozmazane. Rozmyte zdjęcia są spowodowane drganiami aparatu. Rozwiązania obejmują: 1) trzymaj aparat stabilniej (łatwiej powiedzieć niż zrobić), 2) użyj statywu z pilotem, aby aparat pozostał całkowicie nieruchomy podczas fotografowania, 3) użyj krótszego czasu otwarcia migawki, co wymaga przysłony i/lub ruchu do obszaru z większą ilością światła lub 4) zwiększ czułość ISO, aby zmniejszyć ilość potrzebnego światła (jednak spowoduje to pogorszenie jakości obrazu).
Twoje kolory nie są prawdziwe. Jeśli podczas edycji zdjęć Twój talerz jedzenia wygląda na zbyt niebieski, żółty, różowy lub zielony, użyj narzędzi do balansu bieli w oprogramowaniu, aby to naprawić! Kolory ożywają, gdy balans bieli jest ustawiony prawidłowo. Jeśli fotografujesz w formacie RAW, później łatwiej będzie Ci dostosować balans kolorów.
Twoje zdjęcia po prostu nie „wyskakują” jak profesjonalne zdjęcia jedzenia. Doświadczeni fotografowie żywności używają obiektywów, które pozwalają im zawęzić głębię ostrości w celu podkreślenia tematu zdjęcia. Następnie używają oprogramowania fotograficznego, aby dostosować kontrast, poziomy i ostrość swoich zdjęć. Czasami kilka drobnych zmian może naprawdę sprawić, że zdjęcie wyskoczy.