Wody smakowe – różne przepisy na orzeźwiające napoje
Kiedy robi się ciepło, wszyscy chętnie sięgamy po szklankę wody, jeszcze lepiej gdy zawiera ona orzeźwiające owoce i warzywa, jest bogata w witaminy i bardzo łatwa w przygotowaniu.
Domową wodę przygotowuje się na bazie owoców, ziół, warzyw i przefiltrowanej wody. To wspaniały specjał nie tylko na lato.
Woda smakowa działa zbawiennie na nasze organizmy. Przede wszystkim oczyszcza i pomaga w pozbyciu się toksyn. Szczególnie pomagają w tym cytryna czy ogórek. Efekty detoksykacyjne mają swoje granice, lecz na pewno picie tej wody przyniesie wiele korzyści.
Do przygotowania wody smakowej nie potrzebujemy wiele: dzbanek, owoce, warzywa, zioła, przyprawy, świeżo filtrowaną wodę i opcjonalnie lód który wykonujemy sami (przepis znajdziecie na kolejnej stronie). Po zrobieniu napoju należy odstawić go do lodówki aby wydobyć całe bogactwo smaku i aromatów. Napój można przechowywać do 24 godzin. Aby uzyskać jeszcze więcej wartościowych składników z wód owocowych to przechowuj wodę szczelnie zamkniętą w słoiku.
Po wypróbowaniu przepisów , pozwól ponieść się fantazji i wymyślaj własne kombinacje smaków.
Jabłko zielone z limonką
Składniki:
½ Jabłka zielonego
½ limonki
Ok. 400 ml świeżo przefiltrowanej wody
Przygotowanie:
Umyj jabłko i wyszoruj limonkę.
Za pomocą tarki pokrój jabłko i limonkę na cienkie plastry.
Ułóż plastry jabłka na dnie słoika/dzbanka. Wrzuć kostki lodu i doduś do ścianek naczynia plasterki limonki. Nalej wody świeżo przefiltrowanej do pełna.
Słoik możesz zamknąć i przechowywać w lodówce o następnego dnia. Możesz wówczas pić prosto ze słoika przez słomkę.
Owoce leśne z miętą
Składniki:
Owoce leśne (jagody, jeżyny, borówki, maliny)
Gałązka mięty
Świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Opłucz wszystkie składniki, ułóż owoce leśne na dnie naczynia. Na owoce wrzuć kostki lodu, następnie nalej świeżo przefiltrowanej wody do pełna.
Słoik możesz zakręcić i wstawić na noc do lodówki.
Lemoniada limonkowo-miętowa
Składniki:
dwie limonki
kilka gałązek mięty
lód
Świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z limonki, do wysokiego dzbanka wlej wodę, dodaj sok oraz umyta miętę. Podawaj z lodem.
Lemoniada cytrynowo – imbirowa
Składniki:
1 cytryna
Kawałek imbiru
Świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z 1 cytryny, imbir obierz i pokrój na plasterki. Do wysokiego dzbanka dodaj sok, imbir oraz lód i dolej litr świeżo przefiltrowanej wody. Wlej do szklanki, udekoruj plasterkiem cytryny. Podawaj ze słomką i mieszadełkiem.
Cytryna z grejpfrutem i mięta
Składniki:
½ cytryny
½ grejpfruta
Gałązka mięty
Świeżo przefiltrowana woda
Lód
Przygotowanie:
Umyj owoce i opłucz miętę. Cytrynę i grejpfruta pokrój w plasterki i ułóż na dnie naczynia. Zgnieć w palcach listki mięty po czym wrzuć na plastry cytrusów. Dodaj kostki lodu i zalej świeżo przefiltrowaną wodą.
Cytrusowe orzeźwienie
Składniki:
Owoce cytrusowe: limonka, pomarańcza, grejpfrut, cytryna
Świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Owoce sparzyć i dokładnie umyć skórkę. Do wysokiego naczynia wlać wodę, dodać pokrojone w cząstki owoce, podawać z lodem.
Mandarynkowa woda
Składniki:
Skórka z 2 mandarynek
Kilka kawałków mandarynki
Świeżo przefiltrowana woda
Lód
Przygotowanie:
Zagotować skórkę w świeżo przefiltrowanej wodzie i schłodzić. Przed podaniem warto dodać kilka kostek lodu.
Bazylia z miętą i cytryną
Składniki:
2 gałązki bazylii
2 gałązki mięty
cytryna
Świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Do gotującej się wody dodaj zioła. Po dwóch minutach zgaś ogień i odczekaj, aż mięta i bazylia zagotują się obdarowując wodę pięknym zapachem i magicznymi właściwościami. Poczekaj aż napar wystygnie i dodaj cytrynę, wstaw do lodówki i przed podaniem dodaj kostki lodu.
Woda wieloowocowa
Składniki:
Świeżo przefiltrowana woda
ulubione owoce sezonowe
Przygotowanie:
Pozwól aby wyobraźnia Cię poniosła i dodaj to – na co masz ochotę! Łącz jak chcesz, to co najbardziej Ci smakuje. Dodawaj: maliny, truskawki, nektarynki, groszki porzeczki, borówki i ciesz się przepyszną wodą przez cały dzień.
Rozmaryn i jagody
Składniki:
4-5 gałązek rozmarynu
dwie cytryny
kilka łyżek jagód
Łyżeczka miodu
Świeżo przefiltrowana woda
Lód
Przygotowanie:
Zagotuj rozmaryn w świeżo przefiltrowanej wodzie. Kiedy wystygnie do naparu dodaj wyciśnięty sok z dwóch cytryn i łyżeczkę miodu. Zalej wodą mineralną, dodaj jagody, podawaj z kostkami lodu.
Cynamon i jabłko
Składniki:
½ jabłka
1 łyżeczka cynamonu
Świeżo przefiltrowana woda
Lód
Przygotowanie:
Zagotuj świeżo przefiltrowaną wodę dodając do niej pokrojone jabłko. Nie obieraj skórki i nie wykrajaj pestek. Od razu kiedy zacznie wrzeć odstaw i dodaj łyżeczkę cynamonu. Odstaw do ostygnięcia, przed podaniem dodaj lód.
Woda ogórkowa z jabłkiem i miętą
Składniki:
½ ogórka
jabłko
mięta
Świeżo przefiltrowana woda
Lód
Przygotowanie:
Obierz jednego ogórka ze skórki Pozostaw kilka plasterków w skórce. Do wysokie dzbanka wlej wodę, dodaj pokrojone w cząstki jabłka i liście mięty, wymieszaj. Przed podaniem dodaj lodu.
Domowa woda truskawkowa
Składniki:
Świeżo przefiltrowana woda (1,5 l)
Kilka listków mięty
Świeże truskawki (50 g)
Limonka
Lód
Przygotowanie:
Do dzbanka wrzucić pokrojone truskawki oraz kilka plasterków cytryny. Dodać świeże listki mięty.
Całość zalać wodą, dosłodzić odrobiną miodu do smaku.
Napój schłodzić w lodówce. Podawać z kostkami lodu.
Pomarańcza z cytryną
Składniki:
pół pomarańczy
cytryna
maliny lub kawałki granatu
świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Wyciśnij z połówki pomarańczy sok i dodaj do szklanki świeżo przefiltrowanej wody. Dodaj pozostałe składniki tj. maliny lub inne wedle uznania oraz kostki lodu.
Maliny z limonką
Składniki:
Maliny
Limonka
Świeżo przefiltrowana woda
Mięta
Przygotowanie:
Umyj limonkę i pokrój w plastry, ułóż na dnie naczynia, następnie dodaj resztę składników i zalej świeżo przefiltrowaną wodą.
Kostki lodu z owocami
Składniki:
świeżo przefiltrowana woda
ulubione owoce i zioła
Przygotowanie:
Do foremek na lód włóż ulubione owoce i zioła, następnie zalej je świeżo przefiltrowaną wodą.
Wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny.
Tak przygotowane kostki lodu możesz zalewać bezpośrednio świeżo przefiltrowaną wodą i nie musisz dodawać dodatkowej porcji owoców.
Kiwi z miętą
Składniki:
3 kiwi
3 gałązki mięty
Świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Obrać kiwi i razem z miętą wrzucić do dzbanka. Zblendować kiwi z miętą. Dolać wody do pełna i podawać z kostkami lodu.
Arbuz z miętą
Składniki:
Arbuz pocięty w kostkę
Listki mięty
Świeżo przefiltrowana woda
Lód
Przygotowanie:
Arbuza pokrojonego w kostkę (z usuniętymi pestami) wrzuć na dno naczynia i wrzuć na to zgniecione listki mięty. Wrzuć lód i zalej świeżo przefiltrowaną wodą.
Arbuz z limonką
Składniki:
Kawałek arbuza
¼ limonki
Listki mięty
Świeżo przefiltrowana woda
Lód
Przygotowanie:
Umyj limonkę pod bieżącą wodą, pokrój ją w plasterki. Arbuza pokrój w trójkąty (mogą być takie mniejsze) usuń pestki z arbuza. Wrzuć arbuza i limonkę na dno naczynia, na to wrzuć listki mięty i lód. Zalej wszystko świeżo przefiltrowaną wodą.
Jeżeli chcesz przechować w lodówce do dnia następnego to koniecznie obierz limonkę.
Lemoniada cytrynowa
Składniki:
1 kg cytryn
2 l świeżo przefiltrowanej wody
12 łyżeczek cukru
kostki lodu
Przygotowanie:
Sparzone wrzątkiem cytryny pokroić i wycisnąć z nich sok. Przecedzić go przez sitko i dolać do niego wodę mineralną. Część wody wymieszać z cukrem, aż się rozpuści, a potem wlać do wody z cytryną. Wymieszać. Podawać z kostkami lodu i plasterkami cytryny. Szklankę lemoniady można ozdobić gałązką mięty.
Lemoniada malinowa
Składniki:
2 szklanki świeżych malin
2/3 szklanki szklanki soku z cytryny lub limonki
1 szklanka cukru
3 szklanki świeżo przefiltrowanej wody
1/2 szklanki świeżych (lub mrożonych) malin do dekoracji
Przygotowanie:
Zasypać maliny 1/2 szklanki cukru i odstawić, by puściły sok. W międzyczasie przygotować syrop z reszty cukru i 1/2 szklanki wody. Odstawić syrop do wystudzenia. Zmacerowane maliny zmiksować na puree, a następnie przetrzeć przez sitko, odzyskując jak najwięcej soku. W dzbanku połączyć syrop malinowy, syrop z cukru, sok z cytryny oraz wodę, dokładnie wymieszać. Podawać z kostkami lodu i świeżymi malinami.
Lemoniada malinowo-waniliowa
Składniki:
100 g cukru pudru
150 g malin
2 cytryny
kilka kropel olejku waniliowego
lód
świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Końcówki cytryn odkroić, wydrążyć miąższ, posiekać i wrzucić do miksera. Dodać cukier, maliny, olejek i lód. Miksować przez kilka minut, aż nie będzie grudek. Przecedzić do wysokich szklanek lub innych do drinków, wrzucić kostki lodu i uzupełnić wodą.
Czerwony napój z malin, ananasa i pomarańczy
Składniki:
szklanka malin
dwa plasterki ananasa świeżego
pół pomarańczy
świeżo przefiltrowana woda
kostki lodu
Przygotowanie:
Maliny i ananasa zmiksować, do dzbanka z wodą dodać miks z malin oraz cząstki pomarańczy, serwować z kostkami lodu.
Melonowy przysmak z ananasem
Składniki:
kilka plasterków ananasa
pół melona
świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie
Ananasa obrać ze skóry, z melona usunąć pestkę. Do wysokiego naczynia wlać około litr wody. Owoce zmiksować, dodać do dzbanka z wodą, podawać w szklaneczkach udekorowanych cukrem.
Lemoniada brzoskwiniowa
Składniki:
1 szklanka jasnego brązowego cukru
1 szklanka soku z cytryny
4 dorodne brzoskwinie, umyte
świeżo przefiltrowana woda
lód
Przygotowanie:
Do średniego rondelka wlać 2 szklanki wody, dodać cukier i pokrojone w kawałki brzoskwinie. Gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż owoce będą zupełnie miękkie. Odstawić do ostudzenia. Przestudzone owoce w syropie zmiksować na gładkie puree, a następnie przetrzeć przez sitko. Do przecieru z brzoskwiń dodać sok z cytryny, wodę i dokładnie wymieszać. Podawać z lodem.
Lemoniada ananasowa
Składniki:
cukier lub miód do słodzenia
1 puszka ananasa lub ananas świeży
imbir
sól himalajska
świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Ananasa zmiksować w blenderze dodając 1/3 szklanki wody. Dodać sok z cytryny, 1 łyżeczkę cukru, starty imbir, sól, 2 szklanki zimnej wody i miksować dalej, kilka minut. Gotowy płyn przetrzeć przez sitko, by lemoniada stała się klarowna. Jeżeli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze trochę wody. Schłodzić przed podaniem.
Lemoniada z rabarbaru i gruszki
Składniki:
1,5 kg różowego rabarbaru
gruszka
100 g cukru
3 litry wody
2 gałązki mięty
2 gałązki melisy
3 duże paski skórki z wyparzonej cytryny
sok z 1 cytryny
świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Rabarbar umyć i bez obierania pokroić na małe kawałki. Do garnka z wrzątkiem dodać cukier, połowę melisy i połowę mięty i gotować przez 5 minut. Wrzucić pokrojony rabarbar i ruszkę i gotować kolejne 5 minut. Ostudzić. Do chłodnego napoju wlać sok z cytryny i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przelać całość przez sito. Odstawić do sklarowania – na dnie powstanie ok 1 cm osadu. Przelać raz jeszcze do innego naczynia, dodać całe listki mięty, melisy i zimną świeżo przefiltrowaną wodę. Dodać kostki lodu.
Lemoniada jeżynowa + maliny
Składniki:
1 szklanka cukru
1/4 szklanki przebranych jeżyn i malin
1 gałązka mięty
dwie łyżki soku z cytryny
4 szklanki wody świeżo przefiltrowanej wody
lód
cytryna
Przygotowanie:
Z cukru i 1 szklanki wody przygotować syrop. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Jeżyny i maliny dodać do reszty wody. Dopełnić syropem. Dodać lód, listki mięty, ozdobić cytryną.
Pomarańczowy miks z cynamonem
Składniki:
4 czerwone pomarańcze
litr świeżo przefiltrowanej wody
listki mięty lub melisy
cztery laski cynamonu
łyżka miodu
Przygotowanie:
Z pomarańczy wycisnąć sok i dodać do dzbanka z wodą, dodać miód oraz zioła. Podawać z kostkami lodu i laską cynamonu.
Lemoniada z owocami
Składniki:
1 szklanka wody
3 i 1/2 dużej brzoskwini
1 szklanka jagód
5 szklanek świeżo przefiltrowanej wody
2 łyżki stewii
lód
Przygotowanie:
Do szklanki wody wrzucić umyte i pokrojone owoce. Wymieszać ze stewią. Dopełnić wodą sodową i lodem. Podawać natychmiast po przygotowaniu.
Lemoniada z mlekiem
Składniki:
10 truskawek
1 szklanka cukru
6 szklanek zimnej, przegotowanej wody
6 łyżek słodzonego mleka skondensowanego
Przygotowanie:
Umyć truskawki i pokroić je na ćwiartki. Do mleka dodać cukier, całość zmiksować. Dodać skondensowane mleko i truskawki i dokładnie wymieszać. Podawać zaraz po przygotowaniu z kostkami lodu.
Lemoniada z ogórkiem
Składniki:
2 długie ogórki
2 szklanka świeżo przefiltrowanej wody
1/2 szklanki soku z cytryny
Przygotowanie:
Z ogórków odciąć około 12 plasterków, aby potem nimi ozdobić lemoniadę. Resztę ogórków obrać, pokroić na kawałki. Włożyć je do blendera, dodać rozmaryn i zmiksować na papkę. Otrzymaną masę przecedzić przez sitko. Dokładnie wycisnąć ogórki, aby uzyskać jak najwięcej soku. Do soku z ogórków dodać wodę. Wymieszać energicznie, aby wszystkie składniki się idealnie połączyły. Włożyć do lodówki, aby lemoniada się schłodziła. Podawać z kostkami lodu.
Ananas z miętą
Składniki:
¼ ananasa
3 łyżki wody kokosowej
Listki mięty
Świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Pokrój ananasa na plastry. Ułóż plastry na dnie naczynia.
Wrzuć do naczynia kostki lodu i miętę. Wlej trzy łyżki wody kokosowej i dolej świeżo przefiltrowanej wody do pełna.
Wiśniowo-pomarańczowy duet
Składniki:
dwie pomarańcze
litr świeżo przefiltrowanej wody
garść wiśni
łyżka miodu
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z pomarańczy i dodać do dzbanka z wodą. Wsypać umyte i wydrążone wiśnie, podawać schłodzony napój z kostkami lodu.
Ogórek z miętą i limonką
Składniki:
Świeżo przefiltrowana woda (1,5 l)
listki mięty (10)
plastry limonki (3-4 sztuki)
plastry ogórka (3-4 sztuki)
kostki lodu
Przygotowanie:
Do dzbanka wkroić limonkę oraz kilka plastrów ogórka. Dodać świeże listki mięty.
Całość zalać wodą.
Napój schłodzić w lodówce.
Tropikalna lemoniada
Składniki:
mały arbuz
ananas
mango
świeżo
świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Owoce umyć, arbuza wydrążyć i oczyścić z pestek, zmiksować, do napoju dodać pokrojone w kawałki mango, ananasa oraz zalać wodą, udekorować i podawać z kostkami lodu.
Napój z ogórka i świeżego tymianku
Składniki:
kilka gałązek świeżego tymianku
¼ ogórka
świeżo przefiltrowana woda
Lód
Przygotowanie:
Opłucz ogórka i tymianek. Pokrój ogórek na cienkie plastry. Ułóż składniki na dnie naczynia i zmiksuj wraz z tymiankiem, po czym wrzuć kostki lodu. Nalej świeżo przefiltrowanej wody.
Jeżeli przygotowaliście napój w słoiku możecie szczelnie go zakręcić i wstawić na noc do lodówki. Rano smak będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Dwukolorowa lemoniada z jabłek i truskawek
Składniki:
jabłko
10 truskawek
kilka plasterków cytryny
kiść winogron
litr świeżo przefiltrowanej wody
Przygotowanie:
Sok z jabłka i winogron przygotować w sokowirówce, do soku dodać pokruszony lód, na wierzchu ułożyć truskawki, udekorowac cytryną.
Lemoniada ogórkowo koperkowa
Składniki:
1/3 ogórka
Kilka gałązek koperku
Świeżo przefiltrowana woda
Lód
Przygotowanie:
Umyć ogórka i pokroić w plasterki. Włożyć na dno naczynia, po czym podusić widelcem aby puścił soki i dołożyć kilka gałązek koperku. Zalać świeżo przefiltrowaną wodą i podawać z kostkami lodu.
Natka + cytryna
Składniki:
½ pęczka natki pietruszki
Sok z ½ cytryny
Świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Umyj natkę pietruszki i włóż do dzbanka, wyduś sok z połowy cytryny – tak aby nie dostały się pestki. Zblenduj całość aż powstanie konsystencja jak w pesto. Wrzuć kostki lodu i do pełna zalej świeżo przefiltrowaną wodą.
źródło zdjęć: pixabay.com