Wody smakowe – różne przepisy na orzeźwiające napoje

1 maja 2024, dodał: patelsol
Artykuł zewnętrzny

 

Kiedy robi się ciepło, wszyscy chętnie sięgamy po szklankę wody, jeszcze lepiej gdy zawiera ona orzeźwiające owoce i warzywa, jest bogata w witaminy i bardzo łatwa w przygotowaniu.

Domową wodę przygotowuje się na bazie owoców, ziół, warzyw i przefiltrowanej wody. To wspaniały specjał nie tylko na lato.

Woda smakowa działa zbawiennie na nasze organizmy. Przede wszystkim oczyszcza i pomaga w pozbyciu się toksyn. Szczególnie pomagają w tym cytryna czy ogórek. Efekty detoksykacyjne mają swoje granice, lecz na pewno picie tej wody przyniesie wiele korzyści.

Do przygotowania wody smakowej nie potrzebujemy wiele: dzbanek, owoce, warzywa, zioła, przyprawy, świeżo filtrowaną wodę i opcjonalnie lód który wykonujemy sami (przepis znajdziecie na kolejnej stronie). Po zrobieniu napoju należy odstawić go do lodówki aby wydobyć całe bogactwo smaku i aromatów. Napój można przechowywać do 24 godzin. Aby uzyskać jeszcze więcej wartościowych składników z wód owocowych to przechowuj wodę szczelnie zamkniętą w słoiku.

Po wypróbowaniu przepisów , pozwól ponieść się fantazji i wymyślaj własne kombinacje smaków.

 

Jabłko zielone z limonką

Składniki:

½ Jabłka zielonego

½ limonki

Ok. 400 ml świeżo przefiltrowanej wody

 

Przygotowanie:

Umyj jabłko i wyszoruj limonkę.

Za pomocą tarki pokrój jabłko i limonkę na cienkie plastry.

Ułóż plastry jabłka na dnie słoika/dzbanka. Wrzuć kostki lodu i doduś do ścianek naczynia plasterki limonki. Nalej wody świeżo przefiltrowanej do pełna.

Słoik możesz zamknąć i przechowywać w lodówce o następnego dnia. Możesz wówczas pić prosto ze słoika przez słomkę.

Owoce leśne z miętą

Składniki:

Owoce leśne (jagody, jeżyny, borówki, maliny)

Gałązka mięty

Świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Opłucz wszystkie składniki, ułóż owoce leśne na dnie naczynia. Na owoce wrzuć kostki lodu, następnie nalej świeżo przefiltrowanej wody do pełna.

Słoik możesz zakręcić i wstawić na noc do lodówki.

 

Lemoniada limonkowo-miętowa

Składniki:

dwie limonki

kilka gałązek mięty

lód

Świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Wyciśnij sok z limonki, do wysokiego dzbanka wlej wodę, dodaj sok oraz umyta miętę. Podawaj z lodem.

 

Lemoniada cytrynowo – imbirowa

Składniki:

1 cytryna

Kawałek imbiru

Świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Wyciśnij sok z 1 cytryny, imbir obierz i pokrój na plasterki.  Do wysokiego dzbanka dodaj sok, imbir oraz lód  i dolej litr świeżo przefiltrowanej wody. Wlej do szklanki, udekoruj plasterkiem cytryny. Podawaj ze słomką i mieszadełkiem.

 

Cytryna z grejpfrutem i mięta

 

Składniki:

½ cytryny

½ grejpfruta

Gałązka mięty

Świeżo przefiltrowana woda

Lód

Przygotowanie:

Umyj owoce i opłucz miętę. Cytrynę i grejpfruta pokrój w plasterki i ułóż na dnie naczynia. Zgnieć w palcach listki mięty po czym wrzuć na plastry cytrusów. Dodaj kostki lodu i zalej świeżo przefiltrowaną wodą.

 

Cytrusowe orzeźwienie

Składniki:

Owoce cytrusowe: limonka, pomarańcza, grejpfrut, cytryna

Świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Owoce sparzyć i dokładnie umyć skórkę. Do wysokiego naczynia wlać wodę, dodać pokrojone w cząstki owoce, podawać z lodem.

Mandarynkowa woda

Składniki:

Skórka z 2 mandarynek

Kilka kawałków mandarynki

Świeżo przefiltrowana woda

Lód

Przygotowanie:

Zagotować skórkę w świeżo przefiltrowanej wodzie i schłodzić. Przed podaniem warto dodać kilka kostek lodu.

 

Bazylia z miętą i cytryną

Składniki:

2 gałązki bazylii

2 gałązki mięty

cytryna

Świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Do gotującej się wody dodaj zioła. Po dwóch minutach zgaś ogień i odczekaj, aż mięta i bazylia zagotują się obdarowując wodę pięknym zapachem i magicznymi właściwościami. Poczekaj aż napar wystygnie i dodaj cytrynę, wstaw do lodówki i przed podaniem dodaj kostki lodu.

Woda wieloowocowa

Składniki:

Świeżo przefiltrowana woda

ulubione owoce sezonowe

Przygotowanie:

Pozwól aby wyobraźnia Cię poniosła i dodaj to – na co masz ochotę!  Łącz jak chcesz, to co najbardziej Ci smakuje. Dodawaj: maliny, truskawki, nektarynki, groszki  porzeczki, borówki i ciesz się przepyszną wodą przez cały dzień.

Rozmaryn i jagody

Składniki:

4-5 gałązek rozmarynu

dwie cytryny

kilka łyżek jagód

Łyżeczka miodu

Świeżo przefiltrowana woda

Lód

Przygotowanie:

Zagotuj rozmaryn w świeżo przefiltrowanej wodzie.  Kiedy wystygnie do naparu dodaj wyciśnięty sok z dwóch cytryn i łyżeczkę miodu. Zalej wodą mineralną, dodaj jagody, podawaj z kostkami lodu.

Cynamon i jabłko

Składniki:

½ jabłka

1 łyżeczka cynamonu

Świeżo przefiltrowana woda

Lód

Przygotowanie:

Zagotuj świeżo przefiltrowaną wodę dodając do niej pokrojone jabłko. Nie obieraj skórki i nie wykrajaj pestek.  Od razu kiedy zacznie wrzeć odstaw i dodaj łyżeczkę cynamonu. Odstaw do ostygnięcia, przed podaniem dodaj lód.

Woda ogórkowa z jabłkiem i miętą

Składniki:

½ ogórka

jabłko

mięta

Świeżo przefiltrowana woda

Lód

Przygotowanie:

Obierz jednego ogórka ze skórki Pozostaw kilka plasterków w skórce. Do wysokie dzbanka wlej wodę, dodaj pokrojone w cząstki jabłka i liście mięty, wymieszaj. Przed podaniem dodaj lodu.

Domowa woda truskawkowa

Składniki:

Świeżo przefiltrowana woda (1,5 l)

Kilka listków mięty

Świeże truskawki (50 g)

Limonka

Lód

Przygotowanie:

Do dzbanka wrzucić pokrojone truskawki oraz kilka plasterków cytryny. Dodać świeże listki mięty.

Całość zalać wodą, dosłodzić odrobiną miodu do smaku.

Napój schłodzić w lodówce. Podawać z kostkami lodu.

Pomarańcza z cytryną

Składniki:

pół pomarańczy

cytryna

maliny lub kawałki granatu

świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Wyciśnij z połówki pomarańczy sok i dodaj do szklanki świeżo przefiltrowanej wody. Dodaj pozostałe składniki tj. maliny lub inne wedle uznania oraz kostki lodu.

 

Maliny z limonką

Składniki:

Maliny

Limonka

Świeżo przefiltrowana woda

Mięta

Przygotowanie:

Umyj limonkę i pokrój w plastry, ułóż na dnie naczynia, następnie dodaj resztę składników i zalej świeżo przefiltrowaną wodą.

 

Kostki lodu z owocami

Składniki:

świeżo przefiltrowana woda

ulubione owoce i zioła

Przygotowanie:

Do foremek na lód włóż ulubione owoce i zioła, następnie zalej je świeżo przefiltrowaną wodą.

Wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny.

Tak przygotowane kostki lodu możesz zalewać bezpośrednio świeżo przefiltrowaną wodą i nie musisz dodawać dodatkowej porcji owoców.

 

Kiwi z miętą

Składniki:

3 kiwi

3 gałązki mięty

Świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Obrać kiwi i razem z miętą wrzucić do dzbanka. Zblendować kiwi z miętą. Dolać wody do pełna i podawać z kostkami lodu.

 

Arbuz z miętą

Składniki:

Arbuz pocięty w kostkę

Listki mięty

Świeżo przefiltrowana woda

Lód

Przygotowanie:

Arbuza pokrojonego w kostkę (z usuniętymi pestami) wrzuć na dno naczynia i wrzuć na to zgniecione listki mięty. Wrzuć lód i zalej świeżo przefiltrowaną wodą.

 

Arbuz z limonką

Składniki:

Kawałek arbuza

¼ limonki

Listki mięty

Świeżo przefiltrowana woda

Lód

Przygotowanie:

Umyj limonkę pod bieżącą wodą, pokrój ją w plasterki. Arbuza pokrój w trójkąty (mogą być takie mniejsze) usuń pestki z arbuza. Wrzuć arbuza i limonkę na dno naczynia, na to wrzuć listki mięty i lód. Zalej wszystko świeżo przefiltrowaną wodą.

Jeżeli chcesz przechować w lodówce do dnia następnego to koniecznie obierz limonkę.

 

Lemoniada cytrynowa

Składniki:

1 kg cytryn

2 l świeżo przefiltrowanej wody

12 łyżeczek cukru

kostki lodu

Przygotowanie:

Sparzone wrzątkiem cytryny pokroić i wycisnąć z nich sok. Przecedzić go przez sitko i dolać do niego wodę mineralną. Część wody wymieszać z cukrem, aż się rozpuści, a potem wlać do wody z cytryną. Wymieszać. Podawać z kostkami lodu i plasterkami cytryny. Szklankę lemoniady można ozdobić gałązką mięty.

 

Lemoniada malinowa

 

Składniki:

2 szklanki świeżych malin

2/3 szklanki szklanki soku z cytryny lub limonki

1 szklanka cukru

3 szklanki  świeżo przefiltrowanej wody

1/2 szklanki świeżych (lub mrożonych) malin do dekoracji

Przygotowanie:

Zasypać maliny 1/2 szklanki cukru i odstawić, by puściły sok. W międzyczasie przygotować syrop z reszty cukru i 1/2 szklanki wody. Odstawić syrop do wystudzenia. Zmacerowane maliny zmiksować na puree, a następnie przetrzeć przez sitko, odzyskując jak najwięcej soku. W dzbanku połączyć syrop malinowy, syrop z cukru, sok z cytryny oraz wodę, dokładnie wymieszać. Podawać z kostkami lodu i świeżymi malinami.

 

Lemoniada malinowo-waniliowa

Składniki:

100 g cukru pudru

150 g malin

2 cytryny

kilka kropel olejku waniliowego

lód

świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Końcówki cytryn odkroić, wydrążyć miąższ, posiekać i wrzucić do miksera. Dodać cukier, maliny, olejek i lód. Miksować przez kilka minut, aż nie będzie grudek. Przecedzić do wysokich szklanek lub innych do drinków, wrzucić kostki lodu i uzupełnić wodą.

 

Czerwony napój z malin, ananasa i pomarańczy

Składniki:

szklanka malin

dwa plasterki ananasa świeżego

pół pomarańczy

świeżo przefiltrowana woda

kostki lodu

 

Przygotowanie:

Maliny i ananasa zmiksować, do dzbanka z wodą dodać miks z malin oraz cząstki pomarańczy, serwować z kostkami lodu.

Melonowy przysmak z ananasem

Składniki:

kilka plasterków ananasa

pół melona

świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie

Ananasa obrać ze skóry, z melona usunąć pestkę. Do wysokiego naczynia wlać około litr wody. Owoce zmiksować, dodać do dzbanka z wodą, podawać w szklaneczkach udekorowanych cukrem.

Lemoniada brzoskwiniowa

Składniki:

1 szklanka jasnego brązowego cukru

1 szklanka soku z cytryny

4 dorodne brzoskwinie, umyte

świeżo przefiltrowana woda

lód

Przygotowanie:

Do średniego rondelka wlać 2 szklanki wody, dodać cukier i pokrojone w kawałki brzoskwinie. Gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż owoce będą zupełnie miękkie. Odstawić do ostudzenia. Przestudzone owoce w syropie zmiksować na gładkie puree, a następnie przetrzeć przez sitko. Do przecieru z brzoskwiń dodać sok z cytryny, wodę i dokładnie wymieszać. Podawać z lodem.

Lemoniada ananasowa

Składniki:

 

cukier lub miód do słodzenia

1 puszka ananasa lub ananas świeży

imbir

sól himalajska

świeżo przefiltrowana woda

 

Przygotowanie:

Ananasa zmiksować w blenderze dodając 1/3 szklanki wody. Dodać sok z cytryny, 1 łyżeczkę cukru, starty imbir, sól, 2 szklanki zimnej wody i miksować dalej, kilka minut. Gotowy płyn przetrzeć przez sitko, by lemoniada stała się klarowna. Jeżeli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze trochę wody. Schłodzić przed podaniem.

 

Lemoniada z rabarbaru i gruszki

Składniki:

1,5 kg różowego rabarbaru

gruszka

100 g cukru

3 litry wody

2 gałązki mięty

2 gałązki melisy

3 duże paski skórki z wyparzonej cytryny

sok z 1 cytryny

świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Rabarbar umyć i bez obierania pokroić na małe kawałki. Do garnka z wrzątkiem dodać cukier, połowę melisy i połowę mięty i gotować przez 5 minut. Wrzucić pokrojony rabarbar i ruszkę i gotować kolejne 5 minut. Ostudzić. Do chłodnego napoju wlać sok z cytryny i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przelać całość przez sito. Odstawić do sklarowania – na dnie powstanie ok 1 cm osadu. Przelać raz jeszcze do innego naczynia, dodać całe listki mięty, melisy i zimną świeżo przefiltrowaną wodę. Dodać kostki lodu.

Lemoniada jeżynowa + maliny

Składniki:

1 szklanka cukru

1/4 szklanki przebranych jeżyn i malin

1 gałązka mięty

dwie łyżki soku z cytryny

4 szklanki wody świeżo przefiltrowanej wody

lód

cytryna

Przygotowanie:

Z cukru i 1 szklanki wody przygotować syrop. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Jeżyny i maliny dodać do reszty wody. Dopełnić syropem. Dodać lód, listki mięty, ozdobić cytryną.

Pomarańczowy miks z cynamonem

Składniki:

4 czerwone pomarańcze

litr świeżo przefiltrowanej wody

listki mięty lub melisy

cztery laski cynamonu

łyżka miodu

 

Przygotowanie:

Z pomarańczy wycisnąć sok i dodać do dzbanka z wodą,  dodać miód oraz zioła. Podawać z kostkami lodu i laską cynamonu.

 

Lemoniada z owocami

Składniki:

1 szklanka wody

3 i 1/2 dużej brzoskwini

1 szklanka jagód

5 szklanek świeżo przefiltrowanej wody

2 łyżki stewii

lód

Przygotowanie:

Do szklanki wody wrzucić umyte i pokrojone owoce. Wymieszać ze stewią. Dopełnić wodą sodową i lodem. Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Lemoniada z mlekiem

Składniki:

10 truskawek

1 szklanka cukru

6 szklanek zimnej, przegotowanej wody

6 łyżek słodzonego mleka skondensowanego

Przygotowanie:

Umyć truskawki i pokroić je na ćwiartki.  Do mleka dodać cukier, całość zmiksować. Dodać skondensowane mleko i truskawki i dokładnie wymieszać.  Podawać zaraz po przygotowaniu z kostkami lodu.

Lemoniada z ogórkiem

Składniki:

2 długie ogórki

2 szklanka świeżo przefiltrowanej wody

1/2 szklanki soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Z ogórków odciąć około 12 plasterków, aby potem nimi ozdobić lemoniadę. Resztę ogórków obrać, pokroić na kawałki. Włożyć je do blendera, dodać rozmaryn i zmiksować na papkę. Otrzymaną masę przecedzić przez sitko. Dokładnie wycisnąć ogórki, aby uzyskać jak najwięcej soku. Do soku z ogórków dodać wodę. Wymieszać energicznie, aby wszystkie składniki się idealnie połączyły. Włożyć do lodówki, aby lemoniada się schłodziła. Podawać z kostkami lodu.

Ananas z miętą

Składniki:

¼ ananasa

3 łyżki wody kokosowej

Listki mięty

Świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Pokrój ananasa na plastry. Ułóż plastry na dnie naczynia.

Wrzuć do naczynia kostki lodu i miętę. Wlej trzy łyżki wody kokosowej i dolej świeżo przefiltrowanej wody do pełna.

 

Wiśniowo-pomarańczowy duet

Składniki:

dwie pomarańcze

litr świeżo przefiltrowanej wody

garść wiśni

łyżka miodu

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z pomarańczy i dodać do dzbanka z wodą. Wsypać umyte i wydrążone wiśnie, podawać schłodzony napój z kostkami lodu.

 

Ogórek z miętą i limonką

Składniki:

Świeżo przefiltrowana woda (1,5 l)

listki mięty (10)

plastry limonki (3-4 sztuki)

plastry ogórka (3-4 sztuki)

kostki lodu

Przygotowanie:

Do dzbanka wkroić limonkę oraz kilka plastrów ogórka. Dodać świeże listki mięty.

Całość zalać wodą.

Napój schłodzić w lodówce.

 

Tropikalna lemoniada

Składniki:

mały arbuz

ananas

mango

świeżo

świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Owoce umyć, arbuza wydrążyć i oczyścić z pestek, zmiksować, do napoju dodać pokrojone w kawałki mango, ananasa oraz zalać wodą, udekorować i podawać z kostkami lodu.

 

Napój z ogórka i świeżego tymianku

 

Składniki:

kilka gałązek świeżego tymianku

¼ ogórka

świeżo przefiltrowana woda

Lód

 

Przygotowanie:

Opłucz ogórka i tymianek. Pokrój ogórek na cienkie plastry. Ułóż składniki na dnie naczynia i zmiksuj wraz z tymiankiem, po czym wrzuć kostki lodu. Nalej świeżo przefiltrowanej wody.

Jeżeli przygotowaliście napój w słoiku możecie szczelnie go zakręcić i wstawić na noc do lodówki. Rano smak będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

 

Dwukolorowa lemoniada z jabłek i truskawek

Składniki:

jabłko

10 truskawek

kilka plasterków cytryny

kiść winogron

litr świeżo przefiltrowanej wody

Przygotowanie:

Sok z jabłka i winogron przygotować w sokowirówce, do soku dodać pokruszony lód, na wierzchu ułożyć truskawki, udekorowac cytryną.

 

Lemoniada ogórkowo koperkowa

 

Składniki:

1/3 ogórka

Kilka gałązek koperku

Świeżo przefiltrowana woda

Lód

 

Przygotowanie:

Umyć ogórka i pokroić w plasterki. Włożyć na dno naczynia, po czym podusić widelcem aby puścił soki i dołożyć kilka gałązek koperku. Zalać świeżo przefiltrowaną wodą i podawać z kostkami lodu.

 

Natka + cytryna

Składniki:

½ pęczka natki pietruszki

Sok z ½ cytryny

Świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:

Umyj natkę pietruszki i włóż do dzbanka, wyduś sok z połowy cytryny – tak aby nie dostały się pestki. Zblenduj całość aż powstanie konsystencja jak w pesto. Wrzuć kostki lodu i do pełna zalej świeżo przefiltrowaną wodą.

źródło zdjęć: pixabay.com