Włoskie garnki z terakoty De Silva – zdrowe gotowanie! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Włoskie garnki z terakoty De Silva – zdrowe gotowanie!

5 lipca 2016, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

silva1

Kuchnia włoska to wyjątkowy smak, aromat i wygląd potraw. To także obyczaje celebrowania jedzenia, traktowania momentu spożywania posiłków z należytym szacunkiem oraz delektowania się każdym spożytym kęsem. Większość z nas kojarzy kuchnię włoską z daniami mącznymi jak różnego rodzaju pasty czy pizza, które są najpopularniejszymi daniami włoskimi. Jednakże włoska kuchnia to nie tylko potrawy, to również naczynia.

Ziemia Umbrii bogata w żelazo, krzemionkę i starożytne techniki przekazywane przez mistrzów garncarskich. DE SILVA wytwarza doskonałe do gotowania terakotowe narzędzia kuchenne. Utrzymuje tradycję zarówno w formie jak i w zewnętrznej powłoce ceramicznej. Prawdziwe naturalne materiały, oprócz zwiększenia aromatu jedzenia nadają mu specjalny smak.

silva7 silva6

Produkty marki DE SILVA® są idealne do wszystkich sposobów długotrwałego przygotowywania potraw, dla wszystkich tradycyjnych metod a także w kuchenkach mikrofalowych oraz na kuchniach gazowych. Idealne do przechowywania. Terracota® wzmacnia i uwydatnia aromat a także nadaje przygotowywanej potrawie specjalnego smaku. Poprzez jednolitą dystrybucję ciepła i stopniowe nagrzewnie się powierzchni naczynia, Terracota® pozwala na zachowanie w potrawie podstawowych mikroelementów jednocześnie zapobiegając przekształcaniu się tłuszczy w substancje szkodliwe zdrowiu. Dzięki swojej strukturze dłużej zatrzymuje ciepło.

silva4silva3

Znana od wieków niekwestionowana wartość gotowania w terakocie jest uważana za pierwotną metodę przygotowywanie żywności przez człowieka we wszystkich szerokościach geograficznych. Ciepło rozprzestrzenia się równomiernie od dna do ścianek, gotuje żywności stopniowo i równomiernie nie jak w przypadku innych typów materiałów, takich jak stal, gdzie gotowanie odbywa się głównie od dołu. Inną ważną zaletą jest fakt, że ciepło jest utrzymywane przez dłuższy czas po zakończeniu gotowania, a więc potrawa szybko się nie ochładza.

silva5silva11

Ze względu na porowatość terakoty zachowuje ona smaki żywności i właśnie dla tego po użyciu naczynia należy je myć dokładnie gorącą wodą przy użyciu zwykłych detergentów, najlepiej w zmywarce i w otwartej zmywarce pozostawić do wyschnięcia do góry nogami.  Pojawiające się pęknięcia powłoki ceramicznej to warunek konieczny aby naczynie nabrało odporności na ogień i zmian temperatury. Przed pierwszym użyciem powinno się wygotować naczynie uprzednio napełniając je wodą z octem. Proces ten złagodzi propagację dalszych pęknięć i ograniczy nasiąkanie porowatości potrawami, które będą przygotowywane.

silva10silva9

Dotychczasowe badania dowodzą, że gotowanie w naczyniach z terakoty dostarcza nie tylko więcej witamin i minerałów mających korzystny wpływ dla zdrowia ale również ma pozytywny wpływ na nasze dobre samopoczucie.

e-naczynia.pl

Zamów przez telefon!

Zosia: 

+48 502 436 498
godz 9 – 21

Mateusz:   

+48 504 278 101
godz 9 – 17

Polub nas na Facebooku

 

zobacz również:

 

  1. Konkurs – do wygrania garnek z terakoty!
  2. Crumble z truskawkami i lodami
  3. Kurczak z serkiem mascarpone w pomidorach
  4. Włoska zupa pappa al pomodoro z pomidorów

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Przestronna szafa
Moja szafa musi być przestronna, by pomieściła wszystkie moje ubrania i koniecznie...
Najbardziej nie lubię....
Najbardziej nie lubię fałszywych, kłamliwych, dwulicowych ludzi, nie lubię jeść wątróbki, nie...
Bonding zębów
Terminem bonding'u określa się metodę odbudowywania powierzchni zębowych, jak również pokrywanie przebarwień, ubytków oraz zniekształceń...
Jesień a moda?
Najbardziej klasyczną propozycją są modele czarne, brązowe lub szare. Trendy w modzie na...