Włoski smak – włoska tradycja

12 września 2015, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

_Family

Dolce vita
Oprócz ciepłego klimatu, aromatycznej śródziemnomorskiej kuchni, obfitującej w bogactwo warzyw , ziół(królową jest tu bazylia), przypraw, doskonałych past i wędlin, czego jeszcze możemy pozazdrościć Włochom? Dzisiejszy zabiegany świat nie sprzyja zbyt kultywowaniu rodzinnych tradycji i spotkań towarzyskich. Na wszystko mamy za mało czasu: na pracę, na sen, na miłość, na rodzinę, na wypoczynek, nie mówiąc już o wspólnym posiłku z najbliższymi.

A jednak innym to się w jakiś sposób udaje. Właśnie Włosi, równie żyjący szybko jak i my, znajdują czas dla rodziny i znajomych. Celebracja czasu poświęcanego rodzinie jest bardzo ważnym elementem ich życia. Wspólne jadanie posiłków, traktowane z wielkim szacunkiem i uwagą jest charakterystyczne dla włoskiej rodziny. Wspólny, nieśpieszny posiłek to idealny czas na integrację całej rodziny, możliwość wsparcia bliskich i rozwiązania dręczących ich problemów. Fantastyczne dania (z rodzimych, włoskich produktów), aromaty i atmosfera beztroski to doskonała oprawa jaka zawsze towarzyszy takim spotkaniom.

Włosi uwielbiają wszystko co włoskie, zdrowe i zgodne z tradycją. Włoska marka Cirio od 150 lat dostarcza swoim klientom produkty na miarę ich oczekiwań, w najlepszej jakości. Jako marka z wielkimi tradycjami doskonale zawsze trafiała i nadal trafia w kulinarny gust dzisiejszego Włocha.

Do produkcji pomidorów Cirio wykorzystywane są wyłącznie włoskie pomidory, zbierane w optymalnej fazie dojrzałości( czyli w porze słonecznego, włoskiego lata) i przetwarzane są zaraz tego samego dnia. Dzięki temu zawsze można liczyć na fantastyczny zapach i prawdziwie pomidorowy smak każdej potrawy.

Historia smaku
Jej założyciel, Włoch, Francesco Cirio, handlował warzywami i owocami m.in. z Anglią, a w 1856 roku znalazł się w gronie pierwszych osób na świecie, którym zawdzięczamy udoskonalenie techniki apertyzacji – konserwacji, która rozwiązała problem szybkiego psucia się owoców i warzyw. W wieku 20 lat Francesco założył fabrykę Cirio w Turynie, która szybko podbiła europejski rynek żywności i stała się jedną z najbardziej popularnych marek we Włoszech. Od samego początku motorem rozwoju i sukcesu Cirio były badania poszukiwawcze i rozwojowe, a ich efektem – produkty o najwyższej jakości i doskonałym smaku.

Produkty, których każdy powinien spróbować to:
Passata Rustica Cirio – to wyjątkowy przecier o nieporównywalnej gęstej konsystencji. Jest tak gęsty, że możesz zaczerpnąć go za pomocą widelca. Pomidory przeznaczone do produkcji Przecieru pomidorowego są rozgrzewane i przecierane przez sito. Następnie przecier jest transportowany do urządzeń zagęszczających, po czym poddaje się go pasteryzacji, która gwarantuje odpowiednio długie przechowywanie produktu. Passata jest doskonałą bazą zarówno do sosów do makaronu, jak i zupy pomidorowej o bogatym smaku – tak lubianej przez Polaków!

Pomidory bez skóry Cirio – wywodzą się z tradycji i miłości do uprawy pomidorów. Dzięki temu stały się jednymi ze sztandarowych włoskich produktów spożywczych! Znajdziesz w nich całą naturalną mięsistość, a także smak najlepszych pomidorów. Zaraz po przekrojeniu wyczuwa się doskonałą konsystencję miąższu i pełny smak, który jest ich cechą wyróżniającą.

Pomidory w kawałkach Cirio – to wyjątkowy produkt o pełnej konsystencji i wyraźnym aromacie świeżo pokrojonego pomidora. Żywy i przyciągający smak powoduje, że każda potrawa staje się wyjątkowa. To pyszny i naturalny produkt przygotowany wyłącznie w 100% z włoskich pomidorów zebranych i zapakowanych w ciągu jednego dnia.

Przecier pomidorowy w kartoniku Cirio – to wyjątkowy produkt o delikatnej, gładkiej konsystencji. Do jego produkcji wykorzystywane są okrągłe pomidory, które pozbawia się skórki i przeciera przez sito o bardzo małych oczkach.

Nowy smak Cirio. Ostatnia nowość marki Cirio to Salsa Rustica – fenomenalny mix tego, co dla nas najlepsze czyli: bazylia, cebula i pomidor. Salsa Rustica to przecier pomidorowy przygotowany na bazie klasycznego przecieru Passata Rustica (światowy hit Cirio)Cirio, z dodatkiem bazylii i cebuli.
Przecier Salsa Rustica przygotowany został wyłącznie z włoskich pomidorów, zebranych w optymalnej fazie dojrzałości. Jest wyjątkowo gęsty i aromatyczny. Idealny jako baza do przygotowania sosu lub zup.

_C_cirio1

Same sosy, już gotowe, znajdziemy w postaci produktów:
NAPOLETANA – łagodny sos warzywny na bazie pomidorów, z dodatkiem świeżych warzyw (marchewki, cebuli i selera) oraz ziół środziemnomorskich. Idealny jako dodatek do makaronów oraz baza do sosów mięsnych np. bolognese.

BASILICO – sos warzywny na bazie pomidorów, z dodatkiem świeżych warzyw i bazylii. Doskonały do tradycyjnego spaghetti z sosem pomidorowym

ARRABBIATA – pikantny włoski sos warzywny na bazie pomidorów z dodatkiem papryczki chilli. Doskonały do tradycyjnego włoskiego dania pennette all’arrabbiata.

O ile łatwiej by nam się żyło, gdybyśmy potrafili nieco spowolnić tempo naszego życia, wygospodarować więcej czasu dla tych, na których nam najbardziej zależy, którzy spragnieni są naszej obecności, uwagi i ciepła. Może najwyższy już czas , aby wspólny, nieśpieszny posiłek stał się naszą tradycją spędzania czasu z bliskimi?
Bierzmy przykład z Włochów.
Jedzmy pysznie i zdrowo – tak jak Włosi.
A z Cirio znajdziecie najlepsze włoskie smaki i pomysły na aromatyczne dania, które będą wspaniałą okazją do spędzenia czasu z najbliższymi.

Przepis na rodzinną kolację: Makaron sedani po sycylijsku!

Składniki dla 5 osób:

450 g makaronu sedani rigati (prążkowana rurka),
1 butelka przecieru pomidorowego Salsa Rustica 350 g Cirio
4 lub 5 filetów anchois
1 łyżka kaparów
150 g czarnych oliwek drylowanych
3 małe bakłażany
Jednak wśród bogactwa smaków i zapachów kuchni włoskiej królują właśnie te dwa: świeża bazylia i aromatyczny, dojrzały we włoskim słońcu pomidor.
2 żółte papryki
bazylia
oliwa z oliwek extra vergine, pieprz, sól

Przygotowanie:

Paprykę przypiec na grillu, zdjąć skórkę i pokroić w paseczki. Bakłażany pokroić w kostkę, osolić i odstawić na 10 minut, aby straciły gorzki smak. Po upływie tego czasu wypłukać je i wysuszyć. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy, dodać paprykę, anchois rozgniecione za pomocą widelca, oliwki, kapary, posiekaną bazylię i bakłażany. Smażyć na małym ogniu. Po kilku minutach dodać przecier pomidorowy, posolić, doprawić pieprzem, przykryć i kontynuować gotowanie na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą ugotowane. W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z otrzymanym sosem.

www.cirio1856.pl – to strona pełna kulinarnych inspiracji i przepisów Cirio



FORUM - bieżące dyskusje

Jak przedłużyć i zagęścić rzęsy w d…
W dzisiejszych czasach, gdy mamy na wyciągnięcie ręki wiele zabiegów upiększających i kosmetyków, warto...
Czego nie jeść przy delikatnym żołą…
Ostre potrawy i przyprawy podrażniają wyściółkę żołądka. Jeśli jeszcze nie mamy z nim problemów,...
Trening na prawidłowy oddech w czas…
Znajdź miejsce, w którym przez chwilę nikt nie będzie Ci przeszkadzał. Najlepiej gdy...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Mieliśmy taki problem przy remocie u babci. Przede wszystkim trzeba było zapewnić tam wygodę...