Właściwości miodu pszczelego

17 stycznia 2011, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Od wieków wiadomo, że miód pszczeli jest nie tylko pożywny, ale i bardzo zdrowy. To, co kiedyś było mądrością ludowej medycyny i tradycji, zostało potwierdzone badaniami naukowymi. Liczne substancje chemiczne zawarte w miodzie oddziałują pozytywnie na nasze zdrowie i odporność.

A oto powody, dla których warto jeść pszczeli miód:

-działa jak antybiotyk, gdyż hamuje rozwój bakterii, grzybów oraz wirusów;

-jest cenną odżywką regeneracyjną w stanie zmęczenia fizycznego i umysłowego;

-stabilizuje ciśnienie krwi;

-jest przydatny w leczeniu przeziębień, a także w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych;

-ułatwia trawienie, a w stanach zapalnych żołądka i jelit ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne;

-wzmacnia układ nerwowy, uspokaja;

Watro więc włączyć miód do codziennej diety, ponieważ może przyczynić się do ogólnej poprawy zdrowia.