Właściwości lecznicze octu jabłkowego | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Właściwości lecznicze octu jabłkowego

27 października 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Ocet jabłkowy był znany i stosowany już w czasach starożytnych. To jeden z najbardziej wszechstronnych produktów stosowanych w kosmetyce i medycynie naturalnej. Posiada wiele właściwości leczniczych, m.in. ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi, wspomaga proces odchudzania, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego oraz w połączeniu z miodem można go stosować w celu podniesienia odporności organizmu.

Ocet jabłkowy w niczym nie przypomina zwykłego octu spirytusowego, który możemy znaleźć w każdym domu. Jego skład jest naprawdę imponujący. Zawiera aminokwasy, enzymy, pektyny, związki polifenolowe w ilości około 400 – 1000 mg/l oraz witaminy i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, kwas foliowy, witamina C oraz witaminy z grupy B. W procesie fermentacji powstają też kwas octowy, kwas mlekowy i kwas cytrynowy. Ocet jabłkowy jest mętny i posiada barwę od ciemno-żółtej do pomarańczowej.

Ocet jabłkowy i jego właściwości przeciwbakteryjne/przeciwgrzybicze

Dzięki zawartości kwasu octowego – ocet jabłkowy posiada właściwości antyseptyczne i antybakteryjne. Może być stosowany w gospodarstwie domowym jako środek do czyszczenia i dezynfekcji. Używany jest także do leczenia grzybicy paznokci, wszawicy, infekcji gardła i ucha. Ocet jabłkowy jest stosowany także do wydłużania trwałości jedzenia jako naturalny środek konserwujący.

Ocet jabłkowy i jego właściwości hipoglikemizujące

Za właściwości hipoglikemizujące octu jabłkowego odpowiada kwas octowy, jego główny składnik aktywny. Ocet jabłkowy wpływa na zmniejszenie poziomu glukozy we krwi poprzez spowolnienie wchłaniania cukru z pożywienia i obniżenie glikemii poposiłkowej oraz dodatkowo zwiększa wrażliwość tkanek organizmu na insulinę. Zatem szczególnie polecany jest w diecie osób z podwyższonym poziomem cukru, cukrzycą typu 2 i insulinoopornością. Zarówno ocet jabłkowy, jak i żywność konserwowana octem jabłkowym, wpływają korzystnie na regulację gospodarki węglowodanowej.

Ocet jabłkowy i jego wpływ na układ krążenia

Wiele badań potwierdziło, że ocet jabłkowy wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dodatkowo, obecny w occie kwas chlorogenowy, hamuje utlenianie cholesterolu LDL. Tym samym spożywanie octu jabłkowego może zmniejszać ryzyko miażdżycy. Ocet jabłkowy na również działanie hipotensyjne, czyli obniżające poziom ciśnienia tętniczego krwi.

Ocet jabłkowy a odchudzanie

Ocet jabłkowy reguluje wydzielanie insuliny w organizmie, dzięki temu organizm po zjedzeniu węglowodanów dłużej pozostaje syty, co z kolei sprzyja ograniczeniu ilości spożywanych kalorii i tym samym zachowaniu prawidłowej masy ciała. Nie powinno się traktować octu jabłkowego jako cudownego środka na odchudzanie, ale niewielkie jego ilości mogą pomóc nam w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zwłaszcza jeśli mamy też problemy z gospodarką węglowodanową.

Ocet jabłkowy i jego wpływ na układ pokarmowy

Rozcieńczony ocet jabłkowy pity na czczo reguluje wypróżnianie i zapobiega zaparciom. Wszystko to za sprawą pektyn znajdujących się w jabłkach, z których został wytworzony. Ocet jabłkowy spożywany po posiłku stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych oraz pomaga w przypadku wystąpienia niestrawności.

Jak stosować ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy sprawdza się w kuchni jako zamiennik zwykłego octu spirytusowego. Można go dodawać do sałatek, sosów. Można także przygotować z niego leczniczy napój. To produkt, którego nie powinniśmy jednak spożywać w zbyt dużych ilościach. Zazwyczaj zalecane jest aby 1-2 łyżki octu rozcieńczyć z 200 ml wody. Można dodać też 1-2 łyżeczki miodu, który wzbogaci nasz napój w dodatkową porcję witamin i minerałów, korzystnie wpływając na układ immunologiczny. Taki roztwór można wypijać na czczo lub po posiłku maksymalnie 2 razy dziennie.

Milena Szymańska, Dietetyk kliniczny

ateraz

Sklep Ateraz
tel: (58)350-80-25
tel kom: 664-988-890
mail: [email protected]
Sklep Stacjonarny: ul. Jaśkowa Dolina 9, 80-252 Gdańsk
Sklep Internetowy: www.sklepateraz.pl

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Zaskakujące powody unieważniania ma…
Jakiś celebryta ponoć podał powód, że jest gejem:) Ciekawe czy sąd kościelny uwierzył,...
Czy AI wykrada dane?
Umie podszyć się nawet pod realną osobę, więc niedługo wszyscy będziemy mieć klony...
Najzdrowsze mięso
Moim zdaniem mięso każdego rodzaju zakwasza organizm, a więc nie jest zdrowe...
Małżeństwa z najdłuższym stażem…
Rekordziści mają ponad 70-letni staż, to dłużej niż żyje wiele osób.... To już...