Włącz te przekąski do letniego menu! Są przepyszne!
Wakacje i sezon urlopowy w pełni, a przecież jest to czas, kiedy zamiast codziennym obowiązkom, wolimy oddawać się błogiemu relaksowi. Właśnie po to został stworzony urlop! Dlatego Sylwia Ładyga, ambasadorka marki Serenada, uczestniczka V edycji programu MasterChef, przygotowała przepisy na smaczne i proste w wykonaniu dania, które ucieszą nasze kubki smakowe, a przygotowanie ich nie „zabierze” tak cennego wolnego czasu.
Idealne w podróży…
Wakacje to wyjazdy, wyjazdy i jeszcze raz…wyjazdy! Na podróż warto zaopatrzyć się w przekąski, które będą smaczne, szybkie w przygotowaniu, ale też wytrzymają „trudy” dojazdu na miejsce wypoczynku.
…i idealne „na co dzień”
Przygotowane przez Sylwię Ładygę, blogerkę, ambasadorkę marki Serenada, przepisy, to również idealne propozycje do wykorzystania podczas letnich spotkań z przyjaciółmi albo kiedy mamy ochotę na coś prostego i pysznego. A kiedy niespodziewani goście zapukają do naszych drzwi, te przekąski będą „strzałem w dziesiątkę”!
Poniżej prezentujemy przepisy na przepyszną naleśnikową serową quessadilas z Radamerem oraz biszkopty serowe z dodatkami – brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej!
***
NALEŚNIKOWA SEROWA QUESADILLAS
SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:
- mąka pszenna – 1 szkl
- ser żółty Radamer Serenada – 100 g
- jajko – 2 szt
- woda – 1,5 szkl
- sól
FARSZ:
- ser żółty Gouda Serenada – ok. 200 g
- kukurydza – 100 g
- czerwona fasola – 100 g
- pieczony filet z kurczaka – 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI:
Do mąki dodajemy starty ser, jajka, wodę oraz szczyptę soli i odrobinę oleju. Smażymy duże, grubsze naleśniki.
CAŁOŚĆ:
Naleśniki obficie posypujemy startym serem, układamy kawałki pieczonego kurczaka, kukurydzę oraz warzywa i jeszcze raz posypujemy serem.
Przykrywamy drugim naleśnikiem, dociskamy i smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni (z dwóch stron) – tak, by ser się roztopił.
***
BISZKOPTY SEROWE
SKŁADNIKI:
- ser żółty Radamer Serenada – 200 g
- duże jajko – 2 szt
- jogurt grecki – 2 pełne łyżki
- mąka pszenna – 2 pełne łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- sól, pieprz, papryka ostra
DODATKI:
- ser biały Beesyr Serenada (grecki ser owczy)- ok. 150 g
- rzodkiewka – 3-4 szt
- wędzona ryba np. makrela lub inna ulubiona – 1 szt
- świeże zioła: szczypiorek, pietruszka
- kiełki rzodkiewki, kiełki jarmużu
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ser żółty trzemy na drobnych oczkach, dodajemy jajka, jogurt grecki, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy – wszystko razem dokładnie ze sobą miksujemy. Smażymy niewielkie placuszki/ biszkopty na rozgrzanej, natłuszczonej patelni.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np.
- pastą z makreli (ser biały grecki owczy + wędzona ryba , sól, pieprz, świeży szczypiorek)
- pastą z rzodkiewki (ser biały grecki owczy + rzodkiewka, sól, pieprz, natka pietruszki, kiełki)
Smacznego!
*****************
Sylwia Ładyga – ekspert kulinarny marki Serenada
Autorka bloga ,,Ostra na Słodko”. Blogerka z wielką pasją i ogromnym sercem do gotowania. Zdobywczyni II miejsca w konkursie na Kulinarny Blog Roku 2016. Uczestniczka V polskiej edycji najpopularniejszego kulinarnego show na świecie, MasterChef. Autorka setek publikacji w prasie kobiecej i kulinarnej.
Marka Serenada
Pod nazwą Serenada kryje się wiele różnych żółtych serów, w tym tak popularne jak Radamer, Salami i Gouda. Marka wyróżnia się oryginalnym opakowaniem, które charakteryzuje się żółtym kolorem i czarnymi dziurami, ale najważniejszym elementem jest wysoka jakość produktów. Gwarancją jakości jest przede wszystkim receptura serowarska, według której od lat produkujemy nasze sery. Receptura mówi, że należy wziąć 10 litrów mleka na każdy 1 kg sera. Takie proporcje gwarantują, że każdy kawałek sera jest bogaty w składniki odżywcze, białko, wapń oraz minerały pochodzące z dużej ilości mleka.