AGNESI zaprasza na wyjątkową wycieczkę kulinarną po regionach Włoch, przedstawiając cztery oryginalne PESTO. Każde z nicj pochodzi z innego regionu słonecznej Itali. Z PESTO przygotowanie pysznego włoskiego dania jest szybkie i proste.
Najbardziej znanym jest zielone PESTO ALLA GENOVESE. Pochodzi ono z Ligurii w zachodnich Włoszech. Ten doskonały sos zawiera składniki kojarzone ze słoneczną Italią – oliwę z oliwek aż 29%, bazylię, aż 38%, parmezan oraz pinii. Najczęściej używany jest do dań z makaronów, ale warto wypróbować go również jako dressing do sałaty, dodatek do chrupiącej bagietki czy pieczonego kurczaka. Klasyczne zielone pesto wiele możliwości zastosowań.
Im dalej na południe, tym bardziej zmienia się nasze PESTO. Tutaj zielony sos zyskuje nowy kolor! Jego czerwona odmiana PESTO ROSSO, zawiera suszone na słońcu pomidory. Wzbogacony o śródziemnomorskie przyprawy zachwyci nie tylko w kompozycji z makaronem, ale także jako dodatek do mięsa, ryb, zup, sałatek, czy nawet w najprostszym, a jakże smacznym wydaniu jako pasta do smarowania pieczywa.
Udajmy się teraz na południe Włoch, do słonecznej Kalabrii. Łagodny klimat od zawsze sprzyjał tu rozwojowi rolnictwa, co oczywiście wpływa na przyzwyczajenia żywieniowe mieszkańców tego obszaru. Tradycyjny smak kuchni rozpoznamy także w PESTO CALABRESE – sosie na bazie sera ricotta i czerwonej papryki, zwieńczonych smakiem cebuli.
Ricotta, miękki, niedojrzewający, tradycyjny ser włoski to także główny składnik sycylijskiej odmiany PESTO ALLA SICILIANA. Tutaj aromatu i charakterystycznego smaku dopełniają orzechy włoskie.
Cztery kolory pesto i wiele możliwości zastosowania, zainspiruj się smakiem pesto Agnesi i wprowadź go jaki stały składnik Twojej wiosennej kuchni
Więcej na www.agnesi-polska.pl