Wiosna z włoskim pesto

10 marca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

makaron z pesto

AGNESI zaprasza na wyjątkową wycieczkę kulinarną po regionach Włoch, przedstawiając cztery oryginalne PESTO. Każde z nicj pochodzi z innego regionu słonecznej Itali. Z PESTO przygotowanie pysznego włoskiego dania jest szybkie i proste.

Najbardziej znanym jest zielone PESTO ALLA GENOVESE. Pochodzi ono z Ligurii w zachodnich Włoszech. Ten doskonały sos zawiera składniki kojarzone ze słoneczną Italią – oliwę z oliwek aż 29%, bazylię, aż 38%, parmezan oraz pinii. Najczęściej używany jest do dań z makaronów, ale warto wypróbować go również jako dressing do sałaty, dodatek do chrupiącej bagietki czy pieczonego kurczaka. Klasyczne zielone pesto wiele możliwości zastosowań.

Sos Pesto Calabrese 185 g 80525400

Im dalej na południe, tym bardziej zmienia się nasze PESTO. Tutaj zielony sos zyskuje nowy kolor! Jego czerwona odmiana PESTO ROSSO, zawiera suszone na słońcu pomidory. Wzbogacony o śródziemnomorskie przyprawy zachwyci nie tylko w kompozycji z makaronem, ale także jako dodatek do mięsa, ryb, zup, sałatek, czy nawet w najprostszym, a jakże smacznym wydaniu jako pasta do smarowania pieczywa.

Sos Pesto Genovese 185 g 80525448

Udajmy się teraz na południe Włoch, do słonecznej  Kalabrii. Łagodny klimat od zawsze sprzyjał tu rozwojowi rolnictwa, co oczywiście wpływa na przyzwyczajenia żywieniowe mieszkańców tego obszaru. Tradycyjny smak kuchni rozpoznamy także w PESTO CALABRESE – sosie na bazie sera ricotta i czerwonej papryki, zwieńczonych smakiem cebuli.
Ricotta, miękki, niedojrzewający, tradycyjny ser włoski to także główny składnik sycylijskiej odmiany PESTO ALLA SICILIANA. Tutaj aromatu i charakterystycznego smaku dopełniają orzechy włoskie.

Sos Pesto Rosso 185 g 80525493

Cztery kolory pesto i wiele możliwości zastosowania, zainspiruj się smakiem pesto Agnesi i wprowadź go jaki stały składnik Twojej wiosennej kuchni

Pesto-Agnesi-185g-Siciliano-4

Więcej na www.agnesi-polska.pl