Wiosenny konkurs na Forum z marką Knorr – wyniki! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Wiosenny konkurs na Forum z marką Knorr – wyniki!

18 kwietnia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

m11

Miło nam przedstawić wyniki kolejnej odsłony naszego konkursu na Forum – tym razem bawiliśmy się z marką Knorr!

2345

Dziękujemy za Wasz liczny udział i inspirujące wypowiedzi nas temat najbardziej wiosennych zup. Wiele z nich zasłużyło na nagrodę, więc wybór był naprawdę trudny. Postanowiliśmy więc nagrodzić te osoby, które ujmują temat zup sentymentalnie lub z humorem, a zarazem wyróżniają się inwencją i poprawnością językową.

Miejsce I zdobywa:

sabbrina

Moja najbardziej wiosenna zupa to oczywiście zupa szczawiowa – z delikatnych młodych listków zebranych na ekologicznej łące, gdzie nikt nie wysypuje ton nawozów sztucznych, gdzie pasą się swojskie krowy, kumkają żabki, a w trawie pięknie grają świerszcze… Uwielbiam do niej dodawać jajka od szczęśliwych kur z wiejskiej zagrody, które nie wiedzą, co to klatka i ich wolnym wyborem jest, czy spędzą noc na grzędzie w kurniku, czy pod chmurką, zaszyte gdzieś w obejściu. Taki pyszny, zdrowy obiad nastraja do spacerów wśród rozkwitającej przyrody, napawania się ciszą i spokojem, którego niestety, mało mam na co dzień… Marzę, żeby zamieszkać w domu po moich dziadkach, gdzie spędzam teraz tylko święta i urlop, żyć w zgodzie z naturą i przez cały rok cieszyć się takim jedzeniem wprost z natury, prostotą i bezstresowością pozbawionego napięć życia…

Gratulujemy również kolejnym 4 laureatom:

katrin1

Wiosenna zupa brokułowa z pulpecikami

Składniki na zupę:
2 litry wody
2 kostki bulionowe drobiowe Knorr
pęczek włoszczyzny (pietruszka, marchew, por, seler)
ząbek czosnku
1 świeży brokuł
2 serki topione ziołowe w trójkącikach
łyżka mąki
sól, pieprz, zioła, natka pietruszki

Składniki na pulpeciki:
500 gram mielonej wołowiny
3 łyżki mąki
1 łyżka suchej kaszy manny
2 jajka
sól, pieprz

To wiosennych zup królowa,
smaczna, kremowa zupa brokułowa!
Najlepiej smakuje z brokuła świeżego,
ale można użyć także mrożonego.
Najpierw pulpeciki przyrządzam szybciutko
i wszystkie składniki mieszam łyżką krótko.
Następnie z tej masy, z pomocą łyżeczki
wyrabiam zgrabne, nieduże kuleczki.
Można do nich dodać pietruszkę zieloną
bardzo drobniuteńko, ładnie pokrojoną.
Litr wody gotuję, wrzucam Knorra kostki,
po domu rozchodzi się już zapach boski!
Po 5 minutach kuleczki wyławiam
i do bulionu włoszczyznę wkrawam.
Marchew i pietruszkę w plasterki szatkuję,
warzyw mej wiosennej zupce nie żałuję!
Seler też się przyda i kawałek pora,
żeby pysznej zupy wyszła porcja spora.
Wszystko gotujemy mniej niż pół godziny,
żeby nie uciekły z zupy witaminy!
Gdy warzywa zmiękną brokuł dodajemy,
i na wolnym ogniu krótko gotujemy.
Pół szklanki zupy do garnka wlewamy,
w niej mąkę i serki szybko rozpuszczamy,
dodajemy do zupki i zapach wspaniały
w mig się rozchodzi po domu całym!
Zupkę przez rzadkie sito przecieramy
lub blendujemy – jeśli blender mamy.
Teraz czas na pyszne do zupy dodatki-
przyprawy i sporo od pietruszki natki.
Wszystko już gotowe! Do stołu prosimy,
pulpety na talerzach zgrabnie rozłożymy,
na wierzchu kładziemy jogurtu naturalnego
dekoracyjny kleks – po łyżce dla każdego.
Słuchając pomruków podziwiamy szczerze,
jak rodzinka ze smakiem opróżnia talerze.
Pyszna jest ta zupka – syn mówi -„Shrekowa”
nasza wiosenna, witaminowa zupka brokułowa!
Pulpetów dodatek smak jej podnosi
i każdy o dokładkę czym prędzej prosi.
Więc z przyjemnością często ją gotuję
i wiosnę na talerzu mym bliskim serwuję!

Scarabea

Moja ulubiona, najbardziej wiosenna zupa to rosół z lanymi kluseczkami:) To właśnie wiosną mam takie zachcianki, które nie liczą się z kaloriami i konsekwencjami;) Bo wiosna to czas, kiedy przede wszystkim trzeba być szczęśliwym i uśmiechniętym, nawet z dodatkowymi kilogramami!

agata78

Najbardziej wiosenna zupa jest bardzo prosta w przyrządzeniu: do kolorowych, świeżych i pachnących wiosennych warzyw należy dodać: szczyptę dobrego serca, kilka gorących myśli o nadchodzącej upalnej majówce, 2 kostki marzenia o świętym majowym spokoju, 5 łyżek dobrych intencji, pół szklanki humoru i na pewno uda się nam zupa jak marzenie, która będzie smakować całej rodzinie!

Belloved

Wiosna to czas odnowy, szczególnego dbania o zdrowie i sylwetkę, więc niech króluje kapusta! Zupa z kapusty – z dodatkiem marchewki, pora, selera i co tam jeszcze lubicie, wpływa na podkręcenie metabolizmu – bo żeby ją strawić, organizm zużywa więcej kalorii niż ta zupa ma! Oczywiście, o ile nie przyprawimy jej śmietaną 30% i nie dodamy tłustego boczku :D
Dla mnie zupa z kapusty jest więc najbardziej wiosenna!

Serdecznie gratulujemy!

Wszystkie wypowiedzi dodane w konkursie można zobaczyć  TUTAJ.

Laureat I miejsca otrzymuje:

– radio AEG z wyświetlaczem LCD, zegarem i budzikiem:

radio_nagroda– zestaw aż 6 wariantów bulionów marki Knorr: Rosół z kury, Bulion na włoszczyźnie, Bulion wołowy, Bulion drobiowo-wołowy, Bulion drobiowo-warzywny, Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem:

bulion_na_wloszczyznie_12x

rosol_drobiowo_warzywny_12x

rosol_drobiowo_wolowy_12x

rosol_wolowy_12x

rosol_z_kury_12x

rosol_z_kury_pietruszka_i_lubczykiem_12x

A oto kulinarne pomysły szefa kuchni – Piotra Murawskiego: pyszne dania z bulionami Knorr:

Świeże warzywa pozwolą nam przygotować wiosenne zupy, jak choćby bulion z młodym warzywami. Znakomity smak zapewni mu Rosół z kury Knorr – bulion będzie znakomicie doprawiony i bardzo aromatyczny. Rosół z kury Knorr to świetny pomocnik także podczas gotowania innych zup ze świeżych warzyw – pachnącej pomidorowej, delikatnego kremu z brokułów, zupy jarzynowej czy ogórkowej.

Młode warzywa to również świetny dodatek do drugiego dania. Piersi z kurczaka ze szpinakiem, kapuśniak ze świeżej kapusty, risotto z warzywami czy zapiekanka ziemniaczana z cukinią zaspokoją apetyty domowników – a przy okazji dostarczą jednej z pięciu zalecanych dziennie porcji warzyw w diecie. Aby te dania smakowały wyśmienicie, warto sięgnąć po Rosół z kury Knorr – idealnie je doprawi i pogłębi ich smak.

Świeże warzywa pozwolą nam przygotować wiosenne zupy, jak choćby bulion z młodym warzywami. Znakomity smak zapewni mu Rosół z kury Knorr – bulion będzie znakomicie doprawiony i bardzo aromatyczny. Rosół z kury Knorr to świetny pomocnik także podczas gotowania innych zup ze świeżych warzyw – pachnącej pomidorowej, delikatnego kremu z brokułów, zupy jarzynowej czy ogórkowej.

Młode warzywa to również świetny dodatek do drugiego dania. Piersi z kurczaka ze szpinakiem, kapuśniak ze świeżej kapusty, risotto z warzywami czy zapiekanka ziemniaczana z cukinią zaspokoją apetyty domowników – a przy okazji dostarczą jednej z pięciu zalecanych dziennie porcji warzyw w diecie. Aby te dania smakowały wyśmienicie, warto sięgnąć po Rosół z kury Knorr – idealnie je doprawi i pogłębi ich smak.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Brak możliwości komentowania.

FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...