Wiosenny konkurs na Forum z marką Knorr – wyniki!

18 kwietnia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

m11

Miło nam przedstawić wyniki kolejnej odsłony naszego konkursu na Forum – tym razem bawiliśmy się z marką Knorr!

2345

Dziękujemy za Wasz liczny udział i inspirujące wypowiedzi nas temat najbardziej wiosennych zup. Wiele z nich zasłużyło na nagrodę, więc wybór był naprawdę trudny. Postanowiliśmy więc nagrodzić te osoby, które ujmują temat zup sentymentalnie lub z humorem, a zarazem wyróżniają się inwencją i poprawnością językową.

Miejsce I zdobywa:

sabbrina

Moja najbardziej wiosenna zupa to oczywiście zupa szczawiowa – z delikatnych młodych listków zebranych na ekologicznej łące, gdzie nikt nie wysypuje ton nawozów sztucznych, gdzie pasą się swojskie krowy, kumkają żabki, a w trawie pięknie grają świerszcze… Uwielbiam do niej dodawać jajka od szczęśliwych kur z wiejskiej zagrody, które nie wiedzą, co to klatka i ich wolnym wyborem jest, czy spędzą noc na grzędzie w kurniku, czy pod chmurką, zaszyte gdzieś w obejściu. Taki pyszny, zdrowy obiad nastraja do spacerów wśród rozkwitającej przyrody, napawania się ciszą i spokojem, którego niestety, mało mam na co dzień… Marzę, żeby zamieszkać w domu po moich dziadkach, gdzie spędzam teraz tylko święta i urlop, żyć w zgodzie z naturą i przez cały rok cieszyć się takim jedzeniem wprost z natury, prostotą i bezstresowością pozbawionego napięć życia…

Gratulujemy również kolejnym 4 laureatom:

katrin1

Wiosenna zupa brokułowa z pulpecikami

Składniki na zupę:
2 litry wody
2 kostki bulionowe drobiowe Knorr
pęczek włoszczyzny (pietruszka, marchew, por, seler)
ząbek czosnku
1 świeży brokuł
2 serki topione ziołowe w trójkącikach
łyżka mąki
sól, pieprz, zioła, natka pietruszki

Składniki na pulpeciki:
500 gram mielonej wołowiny
3 łyżki mąki
1 łyżka suchej kaszy manny
2 jajka
sól, pieprz

To wiosennych zup królowa,
smaczna, kremowa zupa brokułowa!
Najlepiej smakuje z brokuła świeżego,
ale można użyć także mrożonego.
Najpierw pulpeciki przyrządzam szybciutko
i wszystkie składniki mieszam łyżką krótko.
Następnie z tej masy, z pomocą łyżeczki
wyrabiam zgrabne, nieduże kuleczki.
Można do nich dodać pietruszkę zieloną
bardzo drobniuteńko, ładnie pokrojoną.
Litr wody gotuję, wrzucam Knorra kostki,
po domu rozchodzi się już zapach boski!
Po 5 minutach kuleczki wyławiam
i do bulionu włoszczyznę wkrawam.
Marchew i pietruszkę w plasterki szatkuję,
warzyw mej wiosennej zupce nie żałuję!
Seler też się przyda i kawałek pora,
żeby pysznej zupy wyszła porcja spora.
Wszystko gotujemy mniej niż pół godziny,
żeby nie uciekły z zupy witaminy!
Gdy warzywa zmiękną brokuł dodajemy,
i na wolnym ogniu krótko gotujemy.
Pół szklanki zupy do garnka wlewamy,
w niej mąkę i serki szybko rozpuszczamy,
dodajemy do zupki i zapach wspaniały
w mig się rozchodzi po domu całym!
Zupkę przez rzadkie sito przecieramy
lub blendujemy – jeśli blender mamy.
Teraz czas na pyszne do zupy dodatki-
przyprawy i sporo od pietruszki natki.
Wszystko już gotowe! Do stołu prosimy,
pulpety na talerzach zgrabnie rozłożymy,
na wierzchu kładziemy jogurtu naturalnego
dekoracyjny kleks – po łyżce dla każdego.
Słuchając pomruków podziwiamy szczerze,
jak rodzinka ze smakiem opróżnia talerze.
Pyszna jest ta zupka – syn mówi -„Shrekowa”
nasza wiosenna, witaminowa zupka brokułowa!
Pulpetów dodatek smak jej podnosi
i każdy o dokładkę czym prędzej prosi.
Więc z przyjemnością często ją gotuję
i wiosnę na talerzu mym bliskim serwuję!

Scarabea

Moja ulubiona, najbardziej wiosenna zupa to rosół z lanymi kluseczkami:) To właśnie wiosną mam takie zachcianki, które nie liczą się z kaloriami i konsekwencjami;) Bo wiosna to czas, kiedy przede wszystkim trzeba być szczęśliwym i uśmiechniętym, nawet z dodatkowymi kilogramami!

agata78

Najbardziej wiosenna zupa jest bardzo prosta w przyrządzeniu: do kolorowych, świeżych i pachnących wiosennych warzyw należy dodać: szczyptę dobrego serca, kilka gorących myśli o nadchodzącej upalnej majówce, 2 kostki marzenia o świętym majowym spokoju, 5 łyżek dobrych intencji, pół szklanki humoru i na pewno uda się nam zupa jak marzenie, która będzie smakować całej rodzinie!

Belloved

Wiosna to czas odnowy, szczególnego dbania o zdrowie i sylwetkę, więc niech króluje kapusta! Zupa z kapusty – z dodatkiem marchewki, pora, selera i co tam jeszcze lubicie, wpływa na podkręcenie metabolizmu – bo żeby ją strawić, organizm zużywa więcej kalorii niż ta zupa ma! Oczywiście, o ile nie przyprawimy jej śmietaną 30% i nie dodamy tłustego boczku :D
Dla mnie zupa z kapusty jest więc najbardziej wiosenna!

Serdecznie gratulujemy!

Wszystkie wypowiedzi dodane w konkursie można zobaczyć  TUTAJ.

Laureat I miejsca otrzymuje:

– radio AEG z wyświetlaczem LCD, zegarem i budzikiem:

radio_nagroda– zestaw aż 6 wariantów bulionów marki Knorr: Rosół z kury, Bulion na włoszczyźnie, Bulion wołowy, Bulion drobiowo-wołowy, Bulion drobiowo-warzywny, Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem:

bulion_na_wloszczyznie_12x

rosol_drobiowo_warzywny_12x

rosol_drobiowo_wolowy_12x

rosol_wolowy_12x

rosol_z_kury_12x

rosol_z_kury_pietruszka_i_lubczykiem_12x

A oto kulinarne pomysły szefa kuchni – Piotra Murawskiego: pyszne dania z bulionami Knorr:

Świeże warzywa pozwolą nam przygotować wiosenne zupy, jak choćby bulion z młodym warzywami. Znakomity smak zapewni mu Rosół z kury Knorr – bulion będzie znakomicie doprawiony i bardzo aromatyczny. Rosół z kury Knorr to świetny pomocnik także podczas gotowania innych zup ze świeżych warzyw – pachnącej pomidorowej, delikatnego kremu z brokułów, zupy jarzynowej czy ogórkowej.

Młode warzywa to również świetny dodatek do drugiego dania. Piersi z kurczaka ze szpinakiem, kapuśniak ze świeżej kapusty, risotto z warzywami czy zapiekanka ziemniaczana z cukinią zaspokoją apetyty domowników – a przy okazji dostarczą jednej z pięciu zalecanych dziennie porcji warzyw w diecie. Aby te dania smakowały wyśmienicie, warto sięgnąć po Rosół z kury Knorr – idealnie je doprawi i pogłębi ich smak.

Świeże warzywa pozwolą nam przygotować wiosenne zupy, jak choćby bulion z młodym warzywami. Znakomity smak zapewni mu Rosół z kury Knorr – bulion będzie znakomicie doprawiony i bardzo aromatyczny. Rosół z kury Knorr to świetny pomocnik także podczas gotowania innych zup ze świeżych warzyw – pachnącej pomidorowej, delikatnego kremu z brokułów, zupy jarzynowej czy ogórkowej.

Młode warzywa to również świetny dodatek do drugiego dania. Piersi z kurczaka ze szpinakiem, kapuśniak ze świeżej kapusty, risotto z warzywami czy zapiekanka ziemniaczana z cukinią zaspokoją apetyty domowników – a przy okazji dostarczą jednej z pięciu zalecanych dziennie porcji warzyw w diecie. Aby te dania smakowały wyśmienicie, warto sięgnąć po Rosół z kury Knorr – idealnie je doprawi i pogłębi ich smak.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Brak możliwości komentowania.