Wiosenne wzmacnianie odporności
Z niecierpliwością czekamy na pierwsze promienie wiosennego słońca. Zanim jednak będziemy mogli cieszyć się ciepłem i słońcem, czeka nas okres przesilenia wiosennego, podczas którego czujemy się osłabieni, zmęczeni i pozbawieni energii. Jednak nie musi tak być. Spożycie co najmniej 5 porcji warzyw, owoców lub soku dziennie dostarczy naszemu organizmowi odpowiednią, dzienną dawkę naturalnych witamin, które pomogą nam przetrwać trudny czas.
SOS dla układu odpornościowego
Wczesną wiosną nasz organizm budzi się z zimowego snu, ale do pełnego przebudzenia potrzebuje dużej dawki energii. Czujemy się wtedy osłabieni, zmęczeni, śpimy za dużo albo wręcz przeciwnie – męczy nas bezsenność. Dzieci z kolei skarżą się na senność i brak koncentracji. Przychodzi wiosna i wówczas odczuwamy nagły przypływ energii, nasz metabolizm przyspiesza, zmienia się tętno, częstość oddychania i poziom hormonów wpływających na nastrój, ale ponieważ wszystko dzieje się szybko, nasz organizm nie jest w stanie elastycznie przestawić się na wiosenny tryb. Jaka jest rada?
Zmień tryb życia na zdrowszy
Najlepszy sposób na pokonanie wiosennego przesilenia, to zmiana trybu życia na zdrowszy i bardziej aktywny. Obudź swój organizm z zimowego letargu! Zadbaj o codzienną porcję ruchu. Otwórz szeroko okno, zaczerpnij świeżego powietrza, wyjdź na słońce i czerp energię z jego promieni. Zabierz dzieci na mały spacer, najbardziej polecaną przechadzką jest spacer do sklepu po zapas świeżych owoców i warzyw oraz smacznych soków.
Kładź się wcześnie spać i staraj się wysypiać – pamiętaj, że organizm potrzebuje 7-8 godzin snu, organizm dziecka –10 godzin , a nieprzespanych godzin nie można w żaden sposób nadrobić.
Wiosenna rewolucja na talerzu
Aktywność fizyczna nie wystarczy, jeśli nie będziesz pamiętać o prawidłowej diecie dla całej rodziny, a zwłaszcza najmłodszych. „Po trudnym okresie zimowym nasz organizm często walczy z
Pij na zdrowie
Szklanka soku to dobry sposób na szybkie dostarczenie witamin. Stanowi bowiem pełnowartościową witaminową porcję – soki są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, beta-karotenu, witaminy C oraz flawonoidów, oraz składników mineralnych. Dzięki nim możemy cieszyć się smakiem tych warzyw i owoców, których sezon już minął. Wiosną trudno na przykład o soczyste cytrusy, a szkoda byłoby rezygnować z ich cennych właściwości. Dlatego – aby walczyć z wiosennym osłabieniem odporności – staraj się pić soki z owoców cytrusowych, które zawierają bardzo dużo witaminy C. Ale to nie jedyne bogactwo witamin zaklęte w sokach. Sok pomidorowy ceni się ze względu na zawarty w nim w dużej ilości likopen (silny przeciwutleniacz).
Co ważne, sok ze względu na swoją wygodną formę doskonale nadaje się do przedszkola, czy szkoły. Jeśli do soku dołożymy owoc, będziemy mieć pewność, że nasza pociecha zje smaczne i zdrowe drugie śniadanie i dostarczy swojemu organizmowi już dwie porcje naturalnych witamin.
Uśmiechnij się!
Wiosna to jedna z najpiękniejszych pór roku – zastrzyk energii, słońca i optymizmu. Ciesz się nią! Zadbaj o prawidłową dietę, 5 porcji warzyw, owoców i soku, a także o porcję aktywności na świeżym powietrzu. Pamiętaj także o dodatkowej, niedocenianej często aktywności – uśmiechu. Wspomoże on Twój organizm w walce z wirusami pesymizmu i pozwoli cieszyć się wiosną.
www.5porcji.pl