Swoim charakterem przypomina nieco białe wino, choć wyróżnia się unikalną, delikatną słodyczą. Najlepiej smakuje podane lekko schłodzone. Pytanie jest jedno: do czego wino różowe pasuje najlepiej? Oto krótka ściągawka.
Zacznijmy od tego, że warto pić różowe wino. Pod względem zawartości przeciwutleniaczy przewyższa inne gatunki win – dostarcza cenne polifenole i resweratrol o właściwościach prozdrowotnych w znacznie większej ilości niż białe wino. Co to oznacza? Że różowe wino to prawdziwy eliksir młodości!
Doskonały aperitif w ciepły dzień!
Podobieństwo wina różowego do wina białego to nie tylko podobna lekkość, ale też przeznaczenie. Oba te wina sprawdzają się świetnie jako aperitif, świetne wprowadzenie do przyjemnego spotkania przy dobrym jedzeniu. Można bez obaw o popełnienie błędu pić różowe wino do towarzystwa, w nieformalnych sytuacjach, na spotkaniach lub jako orzeźwiający trunek idealny na upalne dni. Należy podawać je lekko schłodzone (najwięcej głębi smaku ma, gdy osiągnie temperaturę 10–12°C lub nieco mniej, gdy jest to różowe wino musujące np. Rafa Wino). Wyobraź sobie, że bierzesz łyk owocowego, lekko słodkiego i orzeźwiające wina, wypoczywając na hamaku w swoim ogrodzie – tylko tyle potrzeba, żeby z łatwością przejść przez nawet największe upały.
Do czego pasuje różowe wino?
Lekkość i orzeźwiający charakter win różowych jednoznacznie wskazuje kierunek, w jakim powinniśmy pójść, dobierając wino do potraw. Z pewnością nie sprawdzi się do ciężkich, tłustych dań głównych, ale perfekcyjnie podkreśli smak łagodnych przystawek, otwierając tym samym elegancką kolację czy spotkanie towarzyskie.
Do czego najlepiej podać różowe wino? Dobrze sprawdzi się do sałatek, serów, ryb i owoców morza, ale nie tylko, bo podkreśli też smak włoskich makaronów, potraw śródziemnomorskich i delikatnego mięsa białego takiego jak drób. Z kolei mocne wino różowe takie jak Bodegas Godelia polecane jest do surowych mięs, więc śmiało można zaserwować je w towarzystwie tatara. Warto pamiętać, że wiele zależy od konkretnego wyboru – wskazówki dotyczące tego, do czego podać dane różowe wino znajdziecie na rafa-wino.pl, miejscu, w którym o winie wiedzą najwięcej.
Czy można podać różowe wino do deseru?
Oczywiście, że można! Lekkie różowe wino o delikatnie owocowym, cytrusowym aromacie i smaku to doskonały dodatek do deserów. Podkreśli delikatność propozycji na bazie owoców (tart, sałatek, koreczków), podbijając nieco ich smak, ale świetnie sprawdzi się też do deserów bardziej słodkich (ciast z kremem, bez, babeczek) – zwłaszcza gdy jest to orzeźwiające wino musujące o wytrawnym charakterze np. jedno z węgierskich win, których szeroki wybór znajdziesz na: www.rafa-wino.pl/18-wina-z-wegier. Podczas serwowania win warto kierować się kontrastami. Jeśli więc w menu zaplanowany jest deser, w którym to kwasowość gra pierwsze skrzypce, lepsze będzie słodkie lub półsłodkie wino różowe np. Petreny Siller Silver.
Ciekawostką jest, że różowe wino to też doskonała baza do drinków! Jako że najlepiej smakuje po schłodzeniu, dobrym pomysłem jest dodanie do niego kostek lodu. Można mieszać je też z wodą gazowaną, owocami leśnymi, cytryną lub sokiem pomarańczowym, a ciekawi nowych smaków powinni spróbować różowego wina ze Spritem!