Wino dla koneserów – żywe wino Winnicy Kadyny | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Wino dla koneserów – żywe wino Winnicy Kadyny

25 czerwca 2019, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Winnica Kadyny jest usytuowana na północy Polski w miejscowości Kadyny koło Elbląga, 3 km od Mierzei Wiślanej. Została zasadzona w maju 2013 roku. Każda z 16 tysięcy sadzonek została podlana 5 litrami wody żywej, która została stworzona poprzez ożywienie wody ze studni urządzeniami Living Water Technology. Jak łatwo policzyć trzeba było przygotować łącznie 80 tysięcy litrów żywej wody. Właśnie na tym polegał eksperyment. Dzięki żywej wodzie sadzonki dostosowały się do trudnych warunków, nawet zimowych.

Celem było stworzenie naturalnej winnicy, która swoim wyglądem wpasuje się w otaczający teren. Zastosowano więc naturalne modrzewiowe podpory do winorośli, zamiast standardowych betonowych czy metalowych słupków, aby uzyskać bardzo estetyczny i naturalny wygląd. Znajdująca się w środku lasu Winnica nie zakłóca naturalnego charakteru tych pięknych terenów, dzięki czemu posiada naturalnie harmonijny klimat.

 

Marka HarmonyH2O opracowała Technologię Żywej Wody „Living Water Technology”, której zadanie polega na przywracaniu naturalnej struktury wodzie poprzez zamienianie wody martwej na żywą. W swojej ofercie mają takie produkty, jak: Aktywator Wody, Aktywny Kubek, Aktywna Podstawka, Aktywna Kula.

Technologia Wody Żywej „Living Water Technology” opiera się na wodzie wzorcowej. Taka woda wzorcowa w 100% to orto-klastry i 0% para-klastrów, a proporcje pomiędzy orto- i para-klastrami stanowią, czy woda jest martwa, a czy może żywa. Woda żywa zaczyna się od proporcji 50% do 50% orto- do para-klastrów. Porównując wodę z kranu, to posiada ona około 5% orto do 95% para-klastrów, co sprawia, że jest klasyfikowana, jako woda martwa. Natomiast Aktywny Kubek, Aktywna Podstawka, Aktywna Kula zmienia stosunek orto do para wody kranowej do 60% orto- i 40% para-klastrów, co klasyfikuje ją, jako wodę żywą.

 

Dzięki żywej wodzie sadzonki w winnicy tak dobrze się przystosowały ze zanotowano 300% wzrost winorośli w pierwszym roku tzn. gatunki, które w pierwszym roku miały osiągnąć około 1 metr, urosły na 3 metry. Rośliny urosły znacznie szybciej oraz wydały plony o wiele szybciej niż było to przewidywane. Owoce są smaczniejsze oraz plon znacznie większy niż przeciętny. Winnica Kadyny wykorzystuję w pełni technologie żywej wody. Każdy proces czy urządzenie wymagające wody posiada wodę żywą. Wszelkiego rodzaju ekologiczne opryski czy hydroprasy zawierają wodę żywą. Zbiory oraz fermentacja odbywają się w dniach dokładnie wyznaczonych w oparciu o fazy księżyca.

Pierwsze winobranie odbyło się w październiku 2017 roku. W trakcie fermentacji wina były uzdatniane technologią Żywej wody, co zasadniczo zmieniło znany cykl produkcyjny wina. Fermentacja przy zastosowaniu technologii Living Water Technology polega na tym, że w fermentatorze, gdzie znajduje się sok z winogron umieszczona jest kula, której wnętrze wypełnia woda wzorcowa, dzięki czemu znajdujący się w beczce sok ulega jej dobroczynnemu wpływowi zmieniając właściwości chemiczno-fizyczne. Dzięki tej technologii pełna fermentacja zamiast trwać od 14-21 dni trwa zaledwie 4 dni.

Wygląda na to że mamy nowy gatunek win, Wina Żywe. Zobaczymy co pokażą międzynarodowe konkursy wina, bo z pewnością się na nie nadają. Technologia użyta w produkcji wina w winnicy Kadyny jest to kolejny projekt Harmony H2O po udanym wprowadzeniu na rynek technologii żywej wody w celu uzdatniania wody pitnej na świecie. Tutaj opracowano unikatową technologie uprawy winorośli jak również produkcji win, którą można zastosować w innych dziedzinach upraw i produkcji.

Winnica Kadyny jest w 100% ekologiczną uprawą w oparciu o Żywą Wodę, naturalne nawozy i środki ochrony roślin takich jak np. nano metale. Wszystkie czynności związane z uprawą wykonywane są zgodnie z fazami księżyca. Winorośla nie posiadają dodatkowego systemu nawadniającego. Dzięki wykorzystaniu żywej wody rośliny są odporniejsze na choroby, z czym wiąże się mniejsze zapotrzebowanie na nawozy czy środki ochrony roślin, które rozpuszczane w żywej wodzie mają lepszą rozpuszczalność i biodostępność. Do oprysków i nawożenia używane są tylko ekologiczne środki. Ciekawą kwestią jest odstraszanie szpaków. Odbywa się w sposób naturalny i prosty tzn. jedyne, co jest robione, to dokarmianie naturalnych drapieżników polujących na szpaki, a dokładniej – orłów bielików oraz jastrzębi. Ptaki te pilnują terenu od intruzów w zamian za pożywienie.

W ofercie Winnicy Kadyny będą dwa warianty degustacyjne win, którym towarzyszyć będzie żywa woda, wykorzystywana w procesach produkcyjnym win. Degustacja 6 win (białe/czerwone) odbywająca się bezpośrednio na Winnicy, spacer alejkami oraz prezentacja technologi i produktów Żywej Wody w sercu Winiarni, miejscu tworzenia Żywych Win.

Otwarcie Winnicy nastąpi w piątek 28 czerwca 2019 roku.

W dniu otwarcia wszystkie wina będzie można zakupić w kwocie 50% ceny.

Degustacje w Winnicy Kadyny będą odbywać się w każdą sobotę (z wyłączeniem 13 i 20 lipca). Każdy z wybranych wariantów degustacji należy poprzedzać rezerwacją telefoniczną lub mailowo.

Wybrane wina można kupić w sklepie Harmony H2O Wina. Wina rozlewane są tylko na zamówienie i w zamawianych ilościach. Wysyłka odbywa się raz w tygodniu. Termin realizacji zamówienia wynosi od 7 do 14 dni.

 

Wybrane wina w sklepie Harmony H2O Wina mogą zostać spersonalizowane pod konkretne DNA danej osoby. Wina takie mają specjalne właściwości smakowe jak również są lecznicze dedykowane wyłącznie dla jednej osoby. Spersonalizowana Technologia wina jest oparta na najnowocześniejszych odkryciach naukowych i technikach współczesnej nauki, w tym najnowszych osiągnięciach w mechanice kwantowej i dynamice pola kwantowego, genetyce, biologii kwantowej, fizyce elektromagnetycznej, optyce i najnowszych badaniach w spektroskopii laserowej. Pomyślne zastosowanie technologii spersonalizowanego wina doprowadziło do potwierdzenia i odkrycia nowych dziedzin w badaniach naukowych, a w szczególności teoria kwantowej geometro dynamiki topologicznej i informacyjnej fizyki DNA fali kwantowych. Nowe teorie i praktyczne wyniki jednoczą fundamentalne interakcje czasoprzestrzeni fizycznych, jako sub-rozmaitości pewnych przestrzeni wielowymiarowych, zawierających zarówno przestrzeń Minkowskiego, jak i złożone przestrzenie projekcyjne, działające jak trójwymiarowe, topologiczne powierzchnie cząsteczek, fal i pól quasi kwantowo- elektryczno-informacyjnych.

 

Te nowe odkrycia zrewolucjonizowały nasze rozumienie i zdolność do czytania i wpływania na ludzkie DNA i matrycę informacyjną, dając nam w czasie rzeczywistym możliwość dostosowania wszelkich płynów do każdego ludzkiego DNA. Nowe odkrycia wraz z faktem, że Harmony H2O Wina opiera się na wodzie harmonicznej, która jest doskonałym medium do przekazywania informacji kwantowej i programowania, i pozwala na silną personalizację i bezpośrednie dostosowanie wina do gustu, preferencji i funkcji biologicznych każdej danej osoby.

Gliniane butle oraz kielichy na wino wykonane przy użyciu żywej wody.

 

Osobą nadzorującą winnice jest Agnieszka Rousseau. Jest to osoba, która winem i jego produkcją zajmuje się od prawie 20 lat. Posiadaczka prestiżowego Diplôme National d’Œnologue zdobytego w najstarszej francuskiej uczelni winiarskiej – na Uniwersytecie w Montpellier we Francji. Ma doświadczenie dwudziestu sześciu sezonów winiarskich na obu półkulach. Efektem jest ponad 200 medali na najbardziej liczących się konkursach winiarskich świata. Zrobione przez nią wina podawane są m.in. na stołach Białego Domu, dworu księcia Monako i Kremla. Jest autorką wielu artykułów w prasie specjalistycznej oraz pierwszej w historii książki o produkcji cydru napisanej po polsku (Cydr z polskich jabłek). Współzałożycielką i vice przewodniczącą stowarzyszenia Women and Wines of the World oraz współorganizatorką konkursu odbywającego się corocznie w Monte Carlo (Monako). Bierze udział w międzynarodowym konkursie Femmes et Spiritueux du Monde w charakterze przewodniczącej jury. Wykładowca Uniwersytetu Jagiellońskiego.

 

Zapraszamy na Wielkie Otwarcie już 28 Czerwca 2019 roku!

Kontakt w sprawie degustacji: Dawid + 48 518 975 903

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz