Wino czekoladowe – idealne połączenie dwóch światów

7 listopada 2024, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wino – wykwintny trunek kochany przez miliony. Czekolada – słodkość, która od wieków zachwyca ludzi. Czy da się połączyć te dwa światy?

Czy wino z nutami czekolady to wino czekoladowe?

Trunek, jakim jest wino, potrafi zaskakiwać złożonością smaków i aromatów. Rzadko kiedy alkohol, który smakujemy, jest jednoznaczny i oczywisty – najczęściej znajdziemy w nim nuty przypominające owoce leśne, przyprawy korzenne, drewno dębowe, dym, tytoń, wanilię… To właśnie dzięki tym unikalnym cechom, świat wina jest tak ciekawy.

W niezwykle szerokiej gamie dostępnych win możemy znaleźć alkohole, które, mimo iż zrobione zostały z winogron, po nalaniu do kieliszka i degustacji, przywodzą nam na myśl smak kakao, bądź czekolady. Wszystko to dzięki związkom chemicznym, które występują zarówno w słodkim przysmaku, jak i w popularnym trunku. Skoro niektóre białe wina smakują jak cytrusy, dlaczego czerwone nie miałyby nabrać czekoladowego charakteru? Czy jednak aby na pewno taki alkohol można nazwać „winem czekoladowym”?

Wino czekoladowe – co to za trunek?

Chociaż może się wydawać, że wino czekoladowe może być na przykład winem tak ciemnym, że przywodzi na myśl kolor czekolady… to prawda jest zupełnie inna. Wino czekoladowe to nic innego niż winny trunek zmieszany z czekoladą! Dla niektórych wydaje się to herezją, jednak w tym szaleństwie jest metoda.

Tak, jak wspominaliśmy wcześniej, wino i czekolada dzielą między sobą wiele tych samych substancji chemicznych, które sprawiają, że niektóre nuty aromatyczno-smakowych występują zarówno w jednym, jak i drugim produkcie. Co więcej, słodycz czekolady doskonale balansuje kwasowość wina i nadaje mu zupełnie nową, kremową, gęstą fakturę.

Wino czekoladowe może występować w wielu różnych opcjach – najczęściej produkowane jest z „dużego”, wytrawnego, czerwonego wina bądź ze wzmacnianego, słodkiego porto. Niektóre opcje, oprócz czekolady, mogą zawierać domieszkę wanilii… a nawet śmietanki, która wbrew pozorom bardzo dobrze wpisuje się w charakter tego „koktajlu”.

Razem, czy oddzielnie – jak pić wino czekoladowe?

 Mimo iż wino czekoladowe jest bardzo niszową i dość rzadko spotykaną propozycją, istnieją pewne przyjęte reguły jego spożywania. Przyjmuje się, że jest to alkohol typowo deserowy. Najlepiej podawać go w temperaturze ok. 12-14 stopni Celsjusza, w towarzystwie owoców i serów. Wino tego typu można spożywać także z czekoladą, jednak lepiej sprawdza się jako samodzielny deser, niż alkohol podawany np. do ciasta – może okazać się wtedy zbyt przytłaczające.

Wino czekoladowe to niewątpliwie kontrowersyjny trunek – warto jednak spróbować go, aby wyrobić sobie własne zdanie i spojrzeć na winogronowy alkohol z nieco innej perspektywy.