Wielki Piknik blogerów z BlogerChef

Avatar photo
28 czerwca 2013,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wielki Piknik blogerów odbył się w miniony weekend w Łasku

 columna

W ostatni weekend, miejscowość Łask pod Łodzią, zamieniła się w tętniące kulinarnym życiem miasteczko. W sobotę odbył się Finał konkursu BlogerChef, a w niedzielę Wielki Piknik blogerów. Dla pasjonatów gotowania przygotowano bardzo wiele atrakcji…

 

piknik

Weekend z BlogerChef

Wielki Piknik BlogerChef’a to inicjatywa twórców konkursu BlogerChef, skierowana głównie do blogerów kulinarnych, ale otwarta dla wszystkich zainteresowanych gotowaniem. Jej pierwszą odsłonę mieliśmy okazję obserwować w niedzielę 23 czerwca br. w parku przed hotelem Columna Medica**** w Łasku pod Łodzią. Spotkanie obfitowało w szereg atrakcji – degustacji, konkursów, pokazów i warsztatów.

piknik2

Warsztaty czekoladowe i wypieków

Rozpoczęło się bardzo słodko – od warsztatów czekoladowych. Blogerzy z wielkim zapałem formowali własne trufle, tabliczki i lizaki. Z niecodziennymi dodatkami – marynowanym czosnkiem, jadalnymi kwiatami, ostrymi przyprawami. Pod czujnym okiem doświadczonego cukiernika Piotra Chylareckiego, który poprowadził również warsztaty wypieków. Blogerzy upiekli m.in. biszkopty migdałowe z jeżynami oraz wytrawne brownies z fetą i suszonymi pomidorami. Ciasta zachwycały zarówno wyglądem, jak i smakiem, i znikały jeszcze ciepłe.

Naleśnik z serkiem, jagodami, malinami i poziomkami…zaserwowała blogerka kraina-tysiaca-smakow.blogspot.com

nalesnik

piknik112

 

Zapomniane smaki lasu

Prócz nietypowych wypieków, goście Pikniku BlogerChef’a degustowali też dania i desery inspirowane smakami lasu. Szef kuchni restauracji przy centrum Columna Medica**** Paweł Pyra zaprezentował publiczności jak przygotować podwędzany tatar z dzika na trocinach z jabłoni, spaghetti z młodymi pędami sosny, jeżyną i piaskiem z pieczonego bakłażana oraz parfait z sosny.

piknik9

piknik3

1 słoiczek suszonych pomidorów

Miłośnicy suszonych pomidorów też znaleźli coś dla siebie. Szef kuchni Marek Mocny wraz z grupą blogerów udowodnił, że z jednego słoiczka pomidorów OLE! można przygotować całe grillowe menu! Podpowiedział też zebranym gościom, że produkt ten ma bardzo wiele zastosowań – świetnie nadaje się do jajecznicy, zupy pomidorowej, zapiekanek, i wielu innych potraw. Wśród odwiedzających Piknik największą furorę zrobiły roladki z cukinii nadziewane pastą z suszonych pomidorów i kremowego serka.

piknik6

Wielkie grillowanie

piknik4

Pogoda w weekend dopisała wspaniale, nie mogło więc zabraknąć grillowania. Gości częstowano tradycyjnymi drobiowymi szaszłykami z mięsaNasz Kurczak oraz szaszłyczkami koftas. Ekipa Jana Niezbędnego oraz kucharzy z Columna Medica**** zorganizowała też konkurs przy grillu, a browar Amber zapraszał do próbowania doskonałych piw, które później znalazły również zastosowanie w daniach przyrządzanych w Hyde Parku, czyli strefie gotowania otwartej dla każdego.

piknik8

Herbaciany konkurs

W strefie tej odbył się ponadto konkurs na najciekawszy deser stworzony na bazie jednego z 6-ciu letnich smaków herbat Teekanne. W ramach zabawy powstało cytrynowo-imbirowe tiramisu inspirowane herbatą Ginger&Lemon, dwa rodzaje herbacianych naleśników, mus czekoladowo-herbaciany oraz wyśmienite owocowe ptysie z kremem na bazie masy budyniowo-herbacianej. Ostatnia propozycja pobiła serca i podniebienia jury, a jej autorka i zwyciężczyni konkursu, Marta Pyzik otrzymała roczny zestaw letnich smaków herbaty Teekanne. Pozostali uczestnicy również wyjechali z pełnymi torbami herbat.

1000-litrowy kociołek

piknik5

Dla strudzonych gotowaniem blogerów i wszystkich przybyłych gości przygotowano ciepły lunch. W ogromnym, 1000-litrowym, kociołku nawarzono bardzo pikantną pieczarkowo-mięsną zupę. – Przyprawy od Appetity okazały się bardzo aromatyczne, więc danie wyszło niesamowicie wyraziste w smaku. Może nawet odrobinę zbyt wyraziste  – przyznał jeden z kucharzy.

Kuchnia polska Adama Chrząstowskiego

Zwieńczeniem pełnego smacznych atrakcji dnia były warsztaty kuchni polskiej mistrza kulinarnego Adama Chrząstowskiego. Uczestnicy pracowali na najwyższej jakości rodzimych produktach, przygotowując tradycyjne dania, lekko tylko unowocześnione. W warsztatowym menu znalazły się: okrasa z pstrąga, chłodnik litewski z jajkiem w koszulce, frykas z perliczki z wielkopolską babką ziemniaczaną, kulebiak z miętusa i młodej kapusty oraz słodka polska klasyka – pieczone naleśniki z twarogiem i leśnymi owocami.

„Kiedy druga edycja?”

Wrażeń było co nie miara. Atmosfera? Wspaniała! Pogoda cudowna, miejsce pobytu – bajeczne. Emocji w bród, rewelacyjne warsztaty, smakowite widoki i rozkoszne zapachy. Oby więcej takich imprez! – tak wydarzenie podsumowała jedna z uczestniczek Adrianna Łabenda. – Cieszymy się ogromnie z sukcesu i czujemy zmotywowani do organizowania podobnych eventów w przyszłości. Wszyscy pytają kiedy druga edycja BlogerChef’a! – dodaje Katarzyna Szatkowska, współtwórczyni projektu.

 

Konkurs BlogerChef – innowacyjny projekt skierowany dla osób prowadzących blogi kulinarne. Półfinały konkursu odbywają się co miesiąc od stycznia do maja br., w najlepszych w kraju restauracjach. Zgłoszenia do półfinałów, przyjmowane są poprzez aplikację na fanpage BlogerChef’a. Do półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego i przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł pierwszego w Polsce BlogerChef’a.

Fanpage konkursu: https://www.facebook.com/blogerchefpl

Strona internetowa konkursu: http://www.blogerchef.pl/#!/o-konkursie

Patronat honorowy nad konkursem sprawuje Fundacja Klubu Szefów Kuchni

Patronat medialny: Smaker.pl, Internia.pl, NaszeMiasto.pl, PolskaGotuje.pl, JedzJedz.pl, NewsGastro.pl, Horeca.pl

Partnerzy: Kenwood, DeLonghi, Stalgast, Fiskars, Big Green Egg, Porcelana Bogucice, wydawnictwo MUZA, Old Poland, Grupa 365 NET, Hotel Columna Medica****

Sponsorzy: Jan Niezbędny, OLE!, Kenolux, Nasz Kurczak, Appetita, Teekanne, Danmis, Browar Amber

 

Organizatorzy:

Katarzyna Szatkowska – dietetyk na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku” (www.wkrainiesmaku.pl). Zajmuje się organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych oraz o tematyce żywieniowej. Ponadto jest ekspertem-dietetykiem portalu opiekanadchorym.pl.

Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” (www.DocenPolskie.pl), którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.