Wielki Piknik BlogerChef’a | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Wielki Piknik BlogerChef’a

13 czerwca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wielki Piknik BlogerChef’a – kolejna innowacyjna inicjatywa dla blogerów, nie tylko kulinarnych!

 

Pokazy najlepszych szefów kuchni, kulinarne warsztaty, wspólne gotowanie, grillowanie, konkursy z nagrodami. To tylko część z atrakcji jakie czekają na blogerów i innych gości podczas Wielkiego Pikniku BlogerChef’a, który odbędzie się 23 czerwca br. w Łasku k/Łodzi.

 431940_203279349822718_227327411_n

Miasteczko kulinarnych pasjonatów

Wielki Piknik BlogerChef’a to nowa inicjatywa twórców konkursu BlogerChef. Skierowana głównie do blogerów (nie tylko kulinarnych), ale otwarta również dla gości niebędących blogerami. W niedzielę 23 czerwca br. park przed hotelem Columna Medica**** w Łasku pod Łodzią zamieni się w małe tętniące kulinarnym życiem miasteczko. Pragniemy stworzyć dla blogerów miejsce, gdzie będą mogli przyjemnie spędzić weekend, pogotować w gronie innych pasjonatów sztuki kulinarnej i pokazać swoje kulinarne umiejętności. A także je poszerzyć, dzięki warsztatom z najwybitniejszymi osobistościami w branży gastronomicznej – zapowiada organizator, Marek Bielski. Udział we wszystkich atrakcjach Pikniku jest całkowicie bezpłatny.

gooo

Słodkie warsztaty

Niedzielne spotkanie blogerów rozpoczną warsztaty podczas których królować będzie czekolada! W wielu postaciach: ręcznie formowanych trufli, czekoladowych lizaków i pralin. Uczestnicy stworzą ponadto własne tabliczki czekolady! Z niecodziennym nadzieniem – jadalnym złotem, czerwonym pieprzem, kwiatami lawendy i innymi mało znanymi smakami. Warsztaty poprowadzi doświadczony cukiernik Piotr Chylarecki. Podobnie jak kolejne, których tematem będą słodkie wypieki. Idealne dla łakomczuchów, którzy uwielbiają domowe słodkości do popołudniowej kawy i sernik z przepisu babci na święta.

Kuchnia polska Adama Chrząstowskiego

Uczestnicy Pikniku będą poznawać lub ponownie odkrywać nie tylko klasyczne wypieki, ale również tradycyjne potrawy. Pod okiem mistrza kulinarnego Adama Chrząstowskiego przygotują m.in. okrasę z pstrąga, chłodnik litewski, kulebiak z miętusa, wielkopolską babkę ziemniaczaną i pieczone naleśniki z owocami leśnymi i polskim twarogiem.

424_203564013127585_1460417968_n

Smaki lasu i suszonych pomidorów

Obok klasyki, na Pikniku BlogerChef’a zagości też sporo nowoczesności. Interaktywny pokaz kulinarny zatytułowany „Zapomniane smaki lasu sosnowego” skierowany jest do osób, które nie boją się łączyć awangardowych smaków z nowymi technikami gotowania.

Miłośnicy suszonych pomidorów z kolei, będą mogli przekonać się jak wiele mają one zastosowań. Marek Mocny z hotelu i restauracji POZIOM511**** pokaże, że z jednego słoiczka pomidorów OLE! można przygotować całe grillowe menu! Podpowie także jak codzienny obiad uczynić mniej codziennym, a proste błyskawiczne dania zamienić w kulinarne arcydzieła.

ole

Strefy gotowania otwarte dla każdego!

Pokaz szefa kuchni będzie jedynie wstępem do prawdziwego gotowania. Gotowania blogerów i odwiedzających Piknik gości. W Parku przy Columna Medica**** zlokalizowane zostaną dwie strefy w których każdy będzie miał okazję zrealizować swój własny pomysł kulinarny. Indywidualnie lub grupowo. Pierwsza to strefa Hyde Park’u, obfitująca w całą gamę najrozmaitszych składników. Co z nich powstanie, zależy tylko od uczestników! Najciekawsze propozycje zostaną nagrodzone!

Wielkie grillowanie z Janem Niezbędnym

Drugą strefą z otwartą kuchnią będzie strefa grillowania z Janem Niezbędnym, pod okiem szefa kuchni restauracji przy hotelu Columna Medica**** – Pawła Pyry. Szef kuchni udzieli wszystkim zainteresowanym lekcji marynowania i przyprawiania mięsa, grillowania serów, warzyw i innych smakołyków. Mam nadzieję, że blogerzy poczarują tu trochę i stworzą niesamowite kompozycje przypraw. Bo tych, dzięki marce Appetita, będzie pod dostatkiem – mówi Paweł Pyra.

Herbaciany konkurs

Chcielibyśmy aby z Pikniku kulinarnego BlogerChef’a każdy z gości przywiózł ze sobą bogactwo nowych doświadczeń kulinarnych. Dlatego zależy nam na pokazywaniu ciekawych połączeń smaków, niebanalnych rozwiązań i zastosowań produktów. Stąd pomysł konkursu na deser z herbatą, realizowany z marką Teekanne – wyjaśnia organizatorka, Katarzyna Szatkowska. Zadaniem uczestników będzie stworzenie orzeźwiającego letniego deseru na bazie jednej z 6-ciu nowych herbat Teekanne (herbacianesmaki.pl). Nagrodą dla zwycięzcy jest roczny zapas herbaty.

Pieczarkowy „kociołek” i wyjątkowe piwa

Dla strudzonych gotowaniem blogerów i osób niegotujących organizatorzy przewidzieli ciepły lunch z ogromnego 1000-litrowego kociołka. Pyszne połączenie pieczarek, mięsa i warzyw otrzyma każdy zarejestrowany gość wydarzenia. Podobnie jak możliwość degustacji piw z browaru Amber o bardzo wyjątkowych smakach. Koniecznie zarezerwujcie sobie czas na niedzielną wycieczkę do Columna Medica**** 23 czerwca. Czeka na Was dużo cennej wiedzy, mnóstwo ciekawych ludzi i niesamowitych wrażeń – podsumowuje Katarzyna Szatkowska.

cm_mozaika

Szczegółowy program Pikniku i formularz zgłoszeniowy dostępny jest na profilu facebookowym BlogerChef’a: https://www.facebook.com/blogerchefpl/app_183881004994865

 384713_200424063441580_486728395_n

Konkurs BlogerChef – innowacyjny projekt skierowany dla osób prowadzących blogi kulinarne. Półfinały konkursu odbywają się co miesiąc od stycznia do maja br., w najlepszych w kraju restauracjach. Zgłoszenia do półfinałów, przyjmowane są poprzez aplikację na fanpage BlogerChef’a. Do półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego i przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł pierwszego w Polsce BlogerChef’a.

Fanpage konkursu: https://www.facebook.com/blogerchefpl

Strona internetowa konkursu: http://www.blogerchef.pl/#!/o-konkursie

Patronat honorowy nad konkursem sprawuje Fundacja Klubu Szefów Kuchni

Patronat medialny: Smaker.pl, Internia.pl, NaszeMiasto.pl, PolskaGotuje.pl, JedzJedz.pl, NewsGastro.pl, Horeca.pl

Partnerzy: Kenwood, DeLonghi, Stalgast, Fiskars, Big Green Egg, Porcelana Bogucice, wydawnictwo MUZA, Old Poland, Grupa 365 NET, Hotel Columna Medica****

Sponsorzy: Jan Niezbędny, OLE!, Kenolux, Nasz Kurczak, Appetita, Teekanne, Danmis, Browar Amber

 

Organizatorzy:

Katarzyna Szatkowska – dietetyk na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku” (www.wkrainiesmaku.pl). Zajmuje się organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych oraz o tematyce żywieniowej. Ponadto jest ekspertem-dietetykiem portalu opiekanadchorym.pl.

Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” (www.DocenPolskie.pl), którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...