Weki ze zmywarki – pasteryzacja przetworów na lato!
Sezon na przetwory w pełni. Pasteryzacja to doskonały i znany sposób na przedłużenie świeżości przygotowanym przetworom. Takie dania w słoikach można spożywać nawet kilka miesięcy po zawekowaniu. Jedną z najnowszych i polecanych metod pasteryzacji jest wykorzystanie zmywarki.
Pasteryzacja to operacja, którą należy wykonać ostrożnie i nie należy jej lekceważyć, ponieważ jeśli słoiki nie są dobrze przygotowane, nie tylko ryzykujemy wyrzucaniem jedzenia, ale przetwory w nich przechowywane mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. To proces konserwowania żywności, który polega na poddaniu jej działaniu wysokiej temperatury. Co ważne, jest to wspaniały sposób na zapobieganie marnowania się jedzenia, nie traci ono przy tym walorów smakowych jak i odżywczych. Oczywiście, niektóre witaminy czy minerały utleniające się w wysokiej temperaturze – także w procesie pasteryzacji zostają zniszczone, jednak jest to mniejszość wszystkich substancji odżywczych. Bardzo istotny jest również fakt, iż podczas obróbki termicznej ginie wiele drobnoustrojów. Znaną metodą jest pasteryzowanie w garnku z wodą oraz w piekarniku. Ostatnio jednak bardzo modną i wygodną metodą jest pasteryzacja w zmywarce.
Pasteryzacja w zmywarce to po prostu nastawienie odpowiedniego programu i wstawienie słoików. Czyli kolejno: przygotowujemy słoiki z przetworami i zakręcamy słoiki. Słoiki wstawiamy do zmywarki dnem do góry. Urządzenie nastawiamy na program o najwyższej temperaturze (ok. 70 st. C). Oczywiście nie dodajemy żadnych detergentów do mycia. Włączamy zmywarkę. Po zakończeniu programu, wyciągamy słoiki i ustawiamy je dnem do góry. Sprawdzamy, czy wieczka są wklęsłe, jeśli tak, pasteryzacja przebiegła pomyślnie. To czysta i skuteczna metoda. Pasteryzacja słoików w zmywarce może jednak nie powieść się w modelach, w których najwyższa temperatura prania to 60 st. C.
Najczęściej w warunkach domowych polecana jest pasteryzacja w temperaturze 65-85 st. C. Dlatego warto wiedzieć, dla których przetworów pasteryzacja w zmywarce nie będzie możliwa. Metody tej nie poleca się do pasteryzacji warzyw, jak fasolka czy groszek oraz grzybów. Dobra pasteryzacja słoików zagwarantuje, że nasze przetwory nie otworzą się w czasie przechowywania, a ich zawartość nie zepsuje się.
Propozycje smacznych przetworów
Dżem z moreli
Składniki:
– 1 kg moreli (z pestkami)
– 3 szklanki cukru
– 0,5 szklanki wody
– sok z 1 cytryny
– strąk wanilii
Przygotowanie:
Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki. 2 szklanki cukru wsypać do rondla, dodać wodę, podgrzewając rozpuścić cukier. Do wrzącego syropu włożyć morele, doprowadzić do wrzenia delikatnie mieszając, gotować powoli ok. 10 min., zdjąć z ognia i odstawić na 12 godz. Następnie znowu podgrzać, dosypać resztę cukru, zagotować i gotować znowu 10 min., odstawić do ostudzenia na 12 godz. Na koniec podgrzać całość jeszcze raz, gotować 5-10 min. Podczas ostatniego podgrzewania dodać pestki z przekrojonego strąka wanilii oraz sok z cytryny. Gorącą konfiturę z moreli nałożyć do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcić. Pasteryzować w zmywarce.
Sałatka z cukinii
Składniki:
– 2 kg cukinii
– 4 cebule
– 2 papryki czerwone
– 2 papryki żółte
– 1 łyżka soli
– 10 ziarenek ziela angielskiego
– 7 liści laurowych
– 200 g cukru
– 100 ml oleju
– 200 ml octu owocowego
Przygotowanie:
Cukinie i paprykę pokroić w kostkę, a cebulę w grubsze piórka. Warzywa przełożyć do miski. Całość zasypać solą, dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Przygotować zalewę: zagotować ocet, olej i cukier. Warzywa zalać zalewą, dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godz. Po tym czasie warzywa powinny puścić dość sporo wody – całą przelać do oddzielnego garnka i odstawić na bok. Sałatkę z cukinii przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików i ponownie zalać zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić. Pasteryzować w zmywarce.
Sałatka ogórkowa
Składniki:
– 1 kg ogórków gruntowych
– 1 duża marchewka
– 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
– 1 łyżka ziaren pieprzu
– 1 łyżka nasion gorczycy
– 6 małych ząbków czosnku
– 1 łyżka startego chrzanu
– 6 baldachów kopru wraz z łodygami
– 1 litr octu winnego lub octu jabłkowego
– 220 g cukru
– 3 łyżki soli
Przygotowanie:
Umyć dokładnie ogórki, marchewkę i baldachy kopru. Słoiki umyć i wyparzyć wrzątkiem. Obrać marchewkę i czosnek, ogórków nie obierać. Baldachy kopru podzielić na mniejsze części. Ząbki czosnku przekroić na pół. Pokroić ogórki i marchewkę na plasterki o grubości nie większej niż 2 mm. Na dno każdego słoika włożyć przyprawy rozdzielając je równo pomiędzy słoiki. Napełnić słoiki warzywami do 3/4 wysokości. Ocet wymieszać z solą i cukrem i doprowadzić do wrzenia. Wlać gorący ocet do słoików, tak, aby zakrył ogórki. Przemieszać zawartość słoików, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Dopełnić słoiki warzywami i zalewą pozostawiając od góry około 1,5 wolnego miejsca. Zakręć słoiki i pasteryzować w zmywarce.
zobacz również:
Dzika róża – właściwości dla zdrowia i przepisy na różne przetwory
Czarna porzeczka – przepisy na przetwory i różne dania wytrawne i słodkie
Rabarbar – przepisy na ciasta i przetwory