Wegański sernik bez pieczenia z truskawkami i nasionami chia
16 maja 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
składniki na spód:
- 40 gram mąki migdałowej
- 40 gram mąki owsianej
- łyżka kakao
- szczypta soloi
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki masła kokosowego
składniki na masę:
4 łyżki nasion chia
400 ml mleka kokosowego
4 łyżki syropu klonowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka agaru
truskawki
Wszystkie składniki spodu wymieszać, powstanie konsystencja ciasta. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem, schłodzić w lodówce. Masa: do garnka wlać mleko kokosowe, dodać agar, syrop, wanilię i nasiona chia, podgrzewać na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 1 minutę, masa musi się zagtować, aby mógł zacząć działać agar. Masę dajemy do ostygnięcia na około 15 minut, Wyłożyć na spód i włożyc do lodówki na całą noc, udekorować truskawkami.