Wegański sernik bez pieczenia z truskawkami i nasionami chia

16 maja 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

składniki na spód:

wegański sernik

  • 40 gram mąki migdałowej
  • 40 gram mąki owsianej
  • łyżka kakao
  • szczypta soloi
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki masła kokosowego

składniki na masę:

4 łyżki nasion chia

400 ml mleka kokosowego

4 łyżki syropu klonowego

łyżeczka ekstraktu waniliowego

łyżeczka agaru

truskawki

 

Wszystkie składniki spodu wymieszać, powstanie konsystencja ciasta. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem, schłodzić w lodówce. Masa: do garnka wlać mleko kokosowe, dodać agar, syrop, wanilię i nasiona chia, podgrzewać na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 1 minutę, masa musi się zagtować, aby mógł zacząć działać agar. Masę dajemy do ostygnięcia na około 15 minut, Wyłożyć na spód i włożyc do lodówki na całą noc, udekorować truskawkami.