Przepis na wegetariański parmezan, który dodaję do wielu potraw (sałatek, past, surówek, risotta) znalazłam na kilku blogach i w książkach dla wegan. Oczywiście nie musicie go przygotowywać tak jak ja z mielonymi migdałami, wystraczy szczypta płatków, aby potrawa nabrała bardziej „mięsnego” charakteru. Jest to więc taki naturalny i zdrowy glutaminian sodu w wersji wegańskiej. Gorąco zachęcam do zakupu płatków, ja swoje płatki znalazłam w sklepie HELFY.PL
Przepis na wegański parmezan:
Przepis na parmezan z migdałów:
szklanka łuskanych migdałów
3 łyżeczki płatków drożdżowych
odrobina papryki chili
szczypta soli morskiej
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze i doprawić do smaku, można dodawać do zup, makaronów, sałatek, past czy kaszotta.
Przepis na kaszotto z kaszy pęczak ze szparagami:
składniki:
– szklanka kaszy pęczak
– 2 i pół szklanki bulionu warzywnego
– 1/2 szklanki białego wina
– olej lub masło klarowane do smażenia
– pęczek białych szparagów
– cebula i czosnek
– przyprawy
– wegański parmezan
W dużym rondelku podsmażyć cebulkę i czosnek drobno posiekany, dodać pęczak, chwilkę podsmażyć, dodać wino i cały czas podlewać bulionem do momentu wchłonięcia całego płynu. W międzyczasie ugotować szparagi w wysokim garnku z dodatkiem odrobiny cukru i soli. Po ugotowaniu pokroić na kawałeczki i dodać do risotta. Takie risotto można wzbogacić o grzyby, pieczarki lub inne warzywa sezonowe. Posypać wegańskim parmezanem. Danie pożywne i syte!