Jak przyrządzać warzywa?

Avatar photo
19 stycznia 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sałatka Warzywna:

Warzywa mogą być pokrojone na kawałki i wymieszane. Możesz przygotować większą ilość dla kilku posiłków i trzymać w lodówce.

Do warzyw dodaj trzy razy więcej oleju z oliwek, rzepy, soi niż octu czy soku z cytryny. Możesz przyprawić solą, pieprzem, musztardą. Dodaj wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Zalecane jest dodanie świeżej bazylii, pietruszki naciowej, kolendry, szczypiorku lub trybulki.

Urozmaicaj spożywanie warzyw:


Lista 1 Lista 2
Szparagi
Bakłażany
Brokuły
Pędy selera
Grzyby
Zielona kapusta
Sałata pekińska
Kalafior
Ogórek
Korniszony
Rukiew wodna
Cykoria
Szpinak
Koper włoski
Szczaw
Zielona papryka
Portulaka
Rzodkiewka
Sałata
Soja
Burak cukrowy
Kard
Czerwona kapusta
Brukselka
Fasola
Rzepa
Por
Mniszek lekarski
Salsefia
Pomidor

Warzywa z listy 1 zawierają poniżej 3,5 g węglowodanów na 100g i mogą być w rezultacie spożywane bez ograniczeń, jednakże rozsądnie. Natomiast warzywa na liście 2 zawierają od 4 do 6g węglowodanów na 100g i ich spożywanie jest dozwolone tylko za zgodą lekarza lub farmaceuty.

Porady:

Zredukuj czas gotowania aby nie utracić cennych witamin oraz staraj się je spożywać al dente. W pierwszej kolejności sięgaj po warzywa z listy rekomendowanej w etapach 1 i 2.

Gotowanie:

Gotujemy korzenie warzyw (seler, rzepa…) tak długo, aż staną się miękkie.

Duszenie:

Duś warzywa tak długo aż woda całkowicie wyparuje.

Gotowanie na parze:

Gotujemy korzenie warzyw (seler, rzepa…)tak długo, aż staną się miękkie.

Pieczenie:

Skróć czas pieczenia i dodaj olej (oliwę z oliwek, olej winogronowy lub sojowy). Mieszaj razem drobno pokrojone warzywa (grzyby, kiełki soi, koper, zieloną paprykę)
i piecz do momentu, aż staną się miękkie.

Podgrzewanie w mikrofali:

Mikrofalówka głównie służy do odmrażania warzyw. Przypraw warzywa solą, pieprzem jak również innymi rodzajami przypraw i ziół. Użyj czosnku, świeżych liści bazylii, tymianku, rozmarynu, liści laurowych, pietruszki , kolendry aby przyprawić pomidory, bakłażany, korniszony, zieloną paprykę, grzyby oraz brukselki. Dodaj soku cytrynowego do smaku do buraków i brokułów. Dodaj szczypiorku, papryki, gałki muszkatołowej do selera, rzepy i pora.
na podstawie: www.eurodieta.pl



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.