Jak przyrządzać warzywa?

19 stycznia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sałatka Warzywna:

Warzywa mogą być pokrojone na kawałki i wymieszane. Możesz przygotować większą ilość dla kilku posiłków i trzymać w lodówce.

Do warzyw dodaj trzy razy więcej oleju z oliwek, rzepy, soi niż octu czy soku z cytryny. Możesz przyprawić solą, pieprzem, musztardą. Dodaj wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Zalecane jest dodanie świeżej bazylii, pietruszki naciowej, kolendry, szczypiorku lub trybulki.

Urozmaicaj spożywanie warzyw:


Lista 1 Lista 2
Szparagi
Bakłażany
Brokuły
Pędy selera
Grzyby
Zielona kapusta
Sałata pekińska
Kalafior
Ogórek
Korniszony
Rukiew wodna
Cykoria
Szpinak
Koper włoski
Szczaw
Zielona papryka
Portulaka
Rzodkiewka
Sałata
Soja
Burak cukrowy
Kard
Czerwona kapusta
Brukselka
Fasola
Rzepa
Por
Mniszek lekarski
Salsefia
Pomidor

Warzywa z listy 1 zawierają poniżej 3,5 g węglowodanów na 100g i mogą być w rezultacie spożywane bez ograniczeń, jednakże rozsądnie. Natomiast warzywa na liście 2 zawierają od 4 do 6g węglowodanów na 100g i ich spożywanie jest dozwolone tylko za zgodą lekarza lub farmaceuty.

Porady:

Zredukuj czas gotowania aby nie utracić cennych witamin oraz staraj się je spożywać al dente. W pierwszej kolejności sięgaj po warzywa z listy rekomendowanej w etapach 1 i 2.

Gotowanie:

Gotujemy korzenie warzyw (seler, rzepa…) tak długo, aż staną się miękkie.

Duszenie:

Duś warzywa tak długo aż woda całkowicie wyparuje.

Gotowanie na parze:

Gotujemy korzenie warzyw (seler, rzepa…)tak długo, aż staną się miękkie.

Pieczenie:

Skróć czas pieczenia i dodaj olej (oliwę z oliwek, olej winogronowy lub sojowy). Mieszaj razem drobno pokrojone warzywa (grzyby, kiełki soi, koper, zieloną paprykę)
i piecz do momentu, aż staną się miękkie.

Podgrzewanie w mikrofali:

Mikrofalówka głównie służy do odmrażania warzyw. Przypraw warzywa solą, pieprzem jak również innymi rodzajami przypraw i ziół. Użyj czosnku, świeżych liści bazylii, tymianku, rozmarynu, liści laurowych, pietruszki , kolendry aby przyprawić pomidory, bakłażany, korniszony, zieloną paprykę, grzyby oraz brukselki. Dodaj soku cytrynowego do smaku do buraków i brokułów. Dodaj szczypiorku, papryki, gałki muszkatołowej do selera, rzepy i pora.
na podstawie: www.eurodieta.pl