Wakacje w Chorwacji, czyli w raju

7 października 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jeden z ulubionych europejskich kierunków urlopowych tysięcy Polaków – Chorwacja. Kraj, w którym czujemy się jak w domu – Chorwaci to przecież Słowianie, cóż z tego, że południowi. Jednocześnie możemy zakosztować typowo południowych rozkoszy: ciepłego i przyjaznego klimatu, słońca, wina, oliwy, znakomitej kuchni, śladów antycznej cywilizacji.

141234603495006900

 

Morskie szaleństwa

Chorwacja to małe zatoczki i wyspy, między którymi można pływać na jachtach. Kamieniste plaże nie są żadną przeszkodą w zażywaniu morskich kąpieli, zwłaszcza dla tych, którzy pewnie czują się w wodzie.

Adriatyk to spokojne morze, więc nawet dzieci pod opieką dobrze pływających rodziców mogą oddalić się nieco od brzegu. A tam, gdzie głębiej, woda jest przejrzysta i można obserwować kamieniste lub piaszczyste dno, porośnięte roślinnością. I oczywiście – ryby oraz inne morskie stworzenia. Nurkowanie w ciepłych i dość mocno zasolonych wodach Adriatyku dostarcza niezapomnianych wrażeń, dobrze jest więc spakować choćby maskę z rurką, by móc podziwiać ten podwodny świat.

Szmaragdowe Jeziora Plitwickie

Chorwacja spodoba się również tym, którzy nie przepadają za plażowaniem i morskimi kąpielami. Uroków Dubrownika czy Splitu, w którym znajdziemy zabytki z czasów Cesarstwa Rzymskiego, nie trzeba reklamować. Ale na przykład Jeziora Plitwickie – park narodowy położony w głębi lądu – mogą zaskoczyć swoim pięknem niejednego początkującego amatora podróży po Chorwacji. Jeziora znajdują się na różnej wysokości, z najwyżej położonego woda spada do rzeki Korana przez cały system kaskad i innych jezior, między którymi można się poruszać po drewnianych kładkach.

Rozkosze smakosza

Wieczorami miło jest posiedzieć w portowych tawernach i restauracjach. W kuchni chorwackiej łączą się smaki typowo bałkańskie – mięsne dania z grilla, wszystkie cevapcici, raznjici (szaszłyki), pljeskavice, doprawione przyprawami, aromatyczne i smaczne z daniami kuchni śródziemnomorskiej, bazujące na owocach morza i rybach. Warto spróbować psa morskiego, czyli rekina (niezwykle smaczne mięso, w dodatku bez kości) i kalmarów. Świeże i dobrze przyrządzone są naprawdę wyśmienite. Do obiadu czy kolacji dla dorosłych obowiązkowo należy zamówić znakomite chorwackie wino. Winnice to jeszcze tylko jeden dowód na to, że Chorwacja to raj – nie tylko wakacyjny.

Jak dolecieć?

Do Chorwacji Polacy często wybierają się samochodami. Znacznie wygodniejsza, bardziej komfortowa, i wcale niekoniecznie droższa, okazuje się jednak podróż samolotem. W sezonie linie lotnicze często oferują przeloty bezpośrednie z większych polskich lotnisk. Poza sezonem z liniami Wizzair można dostać się na południe Chorwacji przez Londyn Luton, do którego samoloty tego węgierskiego przewoźnika odlatują z Warszawy, Lublina, Poznania, Szczecina, Wrocławia, Katowic i Gdańska. Wypad nad Adriatyk późną jesienią czy wczesną wiosną?