W Wigilię oddajmy głos rybom!

6 grudnia 2012, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez tradycyjnych przysmaków na barszcz z uszkami czy pierogi z kapustą i grzybami czekamy niecierpliwie cały rok. Wśród 12 potraw z pewnością znajdzie się również miejsce na dania, które nigdy wcześniej nie gościły na naszych stołach. W te Święta postawmy na ryby, które pozwolą nam wypłynąć na ocean naszych kulinarnych możliwości!

Odpocząć od karpia

Co roku wraz z nadejściem okresu świątecznego pojawia się pytanie – czy na Wigilię przygotowywać tradycyjne, doskonale wszystkim znane dania, czy zaryzykować wypróbowanie oryginalnego przepisu? Jedno jest pewne – przyrządzanie tych samych, „dyżurnych” wręcz dań, grozi kulinarną monotonią i traktowaniem przedświątecznego czasu spędzanego w kuchni jedynie jako nieprzyjemnego obowiązku. Jest jednak sposób na to, by wprowadzić do menu element nowości, nie odcinając się przy tym od tradycji. Warto postawić na dania rybne! I nie chodzi tu bynajmniej o karpia. Choć można przygotować go na wiele sposobów – usmażyć, podać w galarecie, po żydowsku, w szarym sosie – nie wszyscy za nim przepadają. Dużo ości, nieprzyjemny zapach i tłuste mięso – to najczęściej wytaczane zarzuty przeciwko tej rybie. Do wyboru mamy jednak wiele innych, niezwykle smacznych i zdrowych, gatunków.

Rybna rewolucja

Dawniej w kuchni polskiej na świątecznym stole królowały ryby. Pojawiły się one jednak znacznie później niż potrawy z grzybów, warzyw i zbóż – początkowo mogli pozwolić sobie na nie głównie możnowładcy. Z czasem, dzięki hodowli, stały się podstawą świątecznego menu. Do przygotowania ciekawych dań wcale nie są potrzebne egzotyczne gatunki. Świetnie sprawdzą się polskie ryby – sandacz, szczupak czy pstrąg. Dobrze przyrządzony szczupak w śmietanie z kaparami czy pstrąg pieczony z migdałami to prawdziwa uczta dla podniebienia! – Ciekawym rozwiązaniem jest przygotowanie ryb na słodko – radzi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy – To z pozoru nietrafione połączenie sprawdza się w wielu przypadkach doskonale. Przykładowo niebanalną alternatywą dla śledzia w occie lub śmietanie jest śledź miodowo-cytrynowy. By go przygotować, należy najpierw wymoczyć filety w wodzie, a następnie połączyć sok z wyciśniętych cytryn z miodem i w tak powstałej zalewie trzymać ryby minimum przez trzy godziny. Polane oliwą i udekorowane cząstkami kiwi, pomidorem i świeżą miętą z pewnością staną się naszą popisową specjalnością – dodaje Muzyczka. Wyrazisty smak możemy nadać rybom również dzięki sosom. Do ryb morskich – na przykład dorsza –  idealnie będzie pasował sos koperkowy Tarsmak, a do mintaja – sos czosnkowy.

Morze możliwości

Ryby do kulinarnych eksperymentów nadają się znakomicie. Można je przygotować na wiele sposobów – smażąc, parząc czy piekąc. Co ważne, w przeciwieństwie do wielu ciężkostrawnych potraw, są źródłem wartościowego białka oraz skarbnicą cennych minerałów i witamin. Dzięki wprowadzaniu nowych przepisów, wigilijny stół nie będzie wyglądał co roku tak samo. Dania rybne możemy zaproponować bliskim zamiast lub jako alternatywę dla znanych świątecznych dań. Kto wie – może nawet nasi dziadkowie sięgną po kawałek karmelowej ryby zapiekanej z brokułami lub zamiast barszczu wybiorą zupę z białej ryby z małżami…?

file1354798401



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...