W.R. Anderson: Domowe kiełbasy – recenzja | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

W.R. Anderson: Domowe kiełbasy – recenzja

19 listopada 2018, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Warren R. Anderson:

Domowe kiełbasy. 100 najlepszych przepisów

Każdy, kto miał okazję skosztować domowych wędlin docenia z pewnością ich smak oraz niepowtarzalny aromat. Przygotowane własnoręcznie w domowych warunkach nie zawierają zbędnych dodatków czy ulepszaczy smaków i tak smakują o niebo lepiej od tych  produkowanych i sprzedawanych masowo i marketach, mimo iż w dzisiejszym nazewnictwie wędliniarskim królują określenia: „staropolska”, „domowa”, „babuni”, gdyż producenci usiłują odwoływać się do tradycji. Dzisiaj każdy z nas może zrobić kiełbasy we własnym domu i cieszyć się ich prawdziwym smakiem i zapachem, a nie chemicznymi substytutami i produktami „kiełbasopodobnymi”.

Książka Warrena R. Andersona: Domowe kiełbasy. 100 najlepszych przepisów zawiera cenne informacje, od czego należy zacząć przy wyrobie kiełbas, przekazuje wiedzę na temat jakie mięso kupować, jak go przygotować, jakie są rodzaje mięsa, jakich przypraw używać, jakie używać osłonki i materiały pomocnicze. Omawia szczegółowo kolejne etapy pracy, jak peklowanie, rozdrabnianie, mieszanie, napełnianie osłonek, osadzenie, osuszanie, wędzenie, obróbka termiczna, chłodzenie czy podsuszanie. Znajdziemy tu także informacje o wyposażeniu, bezpieczeństwu żywności oraz metodom parzenia i wędzenia kiełbas. To dzieło kompletne, opisujące cały proces produkcyjny od początku do końca. Autor przekonuje nas, że robienie wędlin w domu może być proste i przyjemne, a także znacznie smaczniejsze i zdrowsze. Tak naprawdę to, czego potrzebujemy to dobre mięso, przyprawy i czas.

W części z przepisami znajdziemy przepisy na takie pyszności, jak: kiełbaski śniadaniowe z Andersonville, z brązowym cukrem i miodem, bockwurst, chipolata, francuska kiełbasa czosnkowa, grecka loukanika, krautwurst – niemiecka kiełbasa z kwaszoną kapustą, ziemniaczana kiełbasa pana Mattsona, bierwurst bez dodatku piwa, czy chińska kiełbasa cha shu, z miodem, sherry, sosem sojowym, sosem hoisin, imbirem i przyprawą pięć smaków. Znajdziemy pomysły na przygotowanie domowego salami, mielonki, metki, frankfurterków, kiełbasy z parmezanem, wątrobianki, serwolatki, mortadeli, chorizo, pepperoni czy kabanosów oraz parówek. Możemy tu również odnaleźć ciekawe pomysły na kiełbasiane narodowe specjały, jak: kiełbaski francuskie, niemieckie, włoskie, greckie, hiszpańskie, meksykańskie oraz polskie, reprezentowane m.in. przez polską kiełbasę cytrynową, kiełbasę z cząbrem, wędzoną, z indyka oraz „krakowską”. Znajdziemy tu przepisy na kiełbaski z wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, dziczyzny oraz drobiu, a także z ryb i owoców morza.

W książce znajduje się ponad sto przepisów podzielonych na kiełbasy niepeklowane, peklowane, emulgowane i fermentowane. Przy każdym przepisie podany jest krótszy lub dłuższy opis danego specjału – jego pochodzenie, odmiany, charakterystyka smaku i konsystencji, średnica czy rodzaj osłonki. Następnie informacja dotycząca przygotowania mięsa, lista przypraw oraz innych składników, a także przedstawiony krok po kroku sposób przygotowania (mieszanie, peklowanie, nadziewanie). Opisy są bardzo dokładne i napisane zrozumiałym językiem. Publikacja robi niesamowite wrażenie, a przepisy aż proszą aby pokusić się o ich przyrządzenie. Opisane są bardzo dokładnie i przystępnie. Mamy wypisane składniki potrzebne do ich realizacji i dokładny sposób przygotowania krok po kroku. Dokładność opisów umożliwi bezstresowe przygotowanie pysznych wyrobów, a różnorodność przepisów pozwoli przez długi czas cieszyć się odkrywaniem nowych smaków.

Domowe kiełbasy. 100 Najlepszych przepisów to kompletny poradnik  przygotowywania wszelkiego rodzaju kiełbas: wołowych i wieprzowych, w osłonkach i bez, drobiowych i z dziczyzny, wędzonych, fermentowanych i wielu innych. Zainteresowało mnie wiele przepisów i wielu chciałabym wypróbować. Zdecydowanie jest to lektura, którą mogę polecić z czystym sercem każdemu, kto chciałby skosztować pysznej domowej kiełbasy. Jeśli wy również zastanawiacie się nad własną produkcją kiełbas, powinniście zacząć od książki Warrena Andersona. To prawdziwa kopalnia wiedzy i chyba najbardziej wyczerpujące oraz przystępne źródło tego typu informacji na polskim rynku.

Polecamy serdecznie






Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak stawiać granice innym ludziom?
Niektórzy obawiają się, że sztywne ustalenie granic pozbawia szansy na bliską relację, ale...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Czego nie mówić będąc w związku? 1. Nie masz nic do gadania. Chodzi o wszystkie zdania ograniczające...
Jedzenie, które zmniejsza ryzyko ch…
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "BMC Medicine" przekonują, że jedząc orzechy zamiast jajek możemy...
Podwyżka renty socjalnej
Sejm zajmuje się projektem podwyżki renty socjalnej. Świadczenie ma wzrosnąć aż trzykrotnie! Dzięki...