„W mojej francuskiej kuchni” Susan Loomis – recenzja
Susan Herrmann Loomis: „W mojej francuskiej kuchni”
Przygotowywanie posiłków i celebrowanie ich spożywania to nieodłączny element każdej kultury. Kuchnia francuska nie od dziś ma także w Polsce wielu zwolenników, dlatego warto sięgnąć po nietypową książkę kucharską, jaką oddaje w nasze ręce fascynatka kulinariów i właścicielka szkoły kucharskiej, która w niewielkim normandzkim miasteczku – Louviers znalazła swój raj na ziemi.
Dzieli się tu z nami nie tylko wspaniałymi przepisami, ale także snuje opowieść, w której smaki, zapachy i ludzie odgrywają tak samo ważną rolę, tworząc wymarzoną przestrzeń do życia. Mamy wrażenie, że nigdzie nie jest tak przytulnie i bezpiecznie, jak na francuskiej prowincji, gdzie prostota życia daje wytchnienie ciału i duszy….
Susan Loomis połączyła w tej książce walory dobrej powieści obyczajowej, autobiograficznej i kulinarnego przewodnika dla początkujących w dziedzinie gotowania. Poznajemy tu francuskie tradycje i zwyczaje, niejako wchodząc w ten świat, w którym posiłki stają się nieodłącznym elementem celebrowania życia rodzinnego i sąsiedzkiego. Autorka zdradza nam tajniki właściwego wyboru najlepszych składników, które sprawiają, że francuskie posiłki są tak pyszne i niepowtarzalne.
Sprawdźcie, dlaczego tak ważna jest dla Francuzów sałata, skąd bierze się tak wielkie uznanie dla win francuskich, jaki jest sekret wypieku tak doskonałego pieczywa. Poznajcie także niezbędne wyposażenie każdej francuskiej kuchni!
Książka jest pełna praktycznych porad, które można zastosować właściwie w każdej kuchni – dowiadujemy się m.in. jak nie marnować jedzenia oraz w jaki sposób właściwie przyrządzać dania. Okazuje się bowiem, że tylko podstawowych technik gotowania czy pieczenia jest aż dwanaście! Dzięki tej lekturze możecie zostać mistrzami gotowania, których potrawy nieraz zachwycą rodzinę i przyjaciół nietuzinkowym smakiem i sposobem serwowania.
Uwaga! Czytając tę książkę możecie poczuć tak silny apetyt, że natychmiast będziecie chcieli przyrządzić i skosztować przynajmniej kilku z opisanych tu pyszności. Tak tajemniczo brzmiące nazwy dań, jak np. pot-au-feu nie będą już dla Was zagadką, a kuchnia francuskiej prowincji okaże się prostsza niż Wam się wydawało – zapraszam więc do wspaniałego świata niezapomnianych smaków według Susan Loomis!
Książkę poleca Wydawnictwo Literackie – można kupić ją TUTAJ
Dziękujemy za udostępnienie egzemplarza do recenzji –
Redakcja