W. Madejska: Słodkie sekrety – recenzja

15 listopada 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Weronika Madejska: Słodkie sekrety

czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem

 

Słodkie sekrety czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem, to książka kucharska, pełna bardzo ciekawych i smakowitych przepisów dla łasuchów, a zwłaszcza tych osób, które są na diecie bezglutenowej. Autorką książki jest Weronika Madejska, autorka bloga Natchniona.pl.

We wstępie książki znajdziemy kilka podstawowych informacji o diecie bezglutenowej, wskazówki dotyczące zamienników, a także podstawowe przepisy na produkty, które będą potrzebne do przygotowania słodkości z książki, jak mleko kokosowe, mleko migdałowe czy jaglane, bita śmietana, jogurt kokosowy, lukier, polewa czekoladowa, aquafaba, itd. Dowiemy się też, czym zastąpić cukier, jajka i białą mąkę i jak stworzyć wegańskie wersje podstawowych kuchennych produktów. Jednym słowem to mini-poradnik, który w bardzo prosty i przyjemny sposób podpowiada, jak można poradzić sobie w kuchni bez glutenu oraz produktów zwierzęcych.

W dalszej części książka podzielona jest na pory roku, a każdy rozdział jeszcze na podrozdziały (na co dzień, dla malucha, na szybko, na wyjątkowe okazje). Znajdziemy tu mnóstwo kremów, ciast, ciasteczek, które zostały można przygotować bez mąki pszennej, jajek czy mleka. Tym samym autorka podaje nam sprawdzone receptury na ciekawe, zdrowe przepisy i jednocześnie na cudowne słodkości, które wyglądają jak z najlepszej cukierni. Dzięki podanym przepisom nauczymy się przygotowywać bajeczne bezy, roślinny biszkopt, ciasto kruche na mące ryżowej z truskawkami, serniczki bazyliowe, mazurek malinowy, ciastko milionera, jagodzianki, babeczki czekoladowe z kremem, tiramisu, struclę makową, ciasteczka imbirowe, brownie czy szarotkę. Oprócz pomysłów deserowych w książce znajdują się także przepisy na naleśniki, pierogi z owocami, drożdżówki, knedle, rogaliki, pączki, faworki oraz lody, grzane wino, koktajle i smoothie, a także wiele innych pysznych słodkości. Mimo, że bez cukru, wszystkie propozycje są fantastyczne – słodkie i zdrowe, idealne dla alergików i atrakcyjne dla każdego łasucha.

W poradniku znajdziemy wyłącznie dopracowane receptury, mnóstwo wskazówek, by smakołyki, o których czytamy czy zobaczymy na zdjęciach można było zrobić w zaciszu własnej kuchni. Możemy także przeczytać kilka historii i anegdot pochodzących od czytelników bloga autorki. Weronika Madejska opowiadając o sobie i swoich doświadczeniach jednocześnie pokazuje czytelnikowi, że przygotowanie wspaniałych bezglutenowych wegańskich deserów jest możliwe i proste a efekty spektakularne wizualnie i smakowo.

Książka Słodkie Sekrety to nie tylko świetna książka kucharska, ale także cudowna recepta na przepyszne i zdrowe dania i desery nie tylko dla alergików, ale także dla wszystkich wielbicieli słodkości i deserów. To także dowód, że życie bez glutenu jest możliwe i to nawet w bardzo smaczny sposób. Dodatkowo przepiękne wydanie sprawia, że książka ta będzie fantastyczną ozdobą w każdej domowej biblioteczki.

Bardzo wartościowa pozycja.

Polecamy serdecznie

Szczegóły: septem.pl