Fondue na letni wieczór

29 sierpnia 2014, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Długie letnie wieczory sprzyjają biesiadowaniu na świeżym powietrzu. Warto wykorzystać ten czas na przyjemności i zaprosić przyjaciół na taras, werandę lub balkon. Na takie spotkanie idealne jest fondue – potrawa  jedzona z jednego naczynia. Sposób podania tego dania integruje gości, którzy zgromadzeni wokół wspólnego naczynia łączą rozkosze podniebienia z radością kulinarnej zabawy.

Nazwa tej potrawy pochodzi z języka francuskiego od słowa „fondre”, oznaczającego „topić”, „roztapiać” i „rozpuszczać”. – Aby wykonać fondue potrzebujemy specjalnego rondla lub naczynia do fondue, które można zakupić choćby w Internecie. Sekret udanego fondue tkwi w rodzaju sera, z którego je przyrządzamy. Ser nie powinien być zbyt twardy, ponieważ nie rozpuści się pod wpływem wysokiej temperatury. Najlepiej użyć szwajcarskiego lub holenderskiego. Ze względu na delikatny smak i średnio twardą konsystencję, idealnie się roztopi, zachowując przy tym swoje walory smakowe i zapachowe. Podczas przyrządzania ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury masy serowej. Uważajmy, aby nie była zbyt niska, gdyż ser stwardnieje i nie da się zanurzać w nim bagietki. Potrawę można podawać z rozmaitymi dodatkami, np. warzywami i owocami. Ciekawie smakuje w połączeniu z truskawkami – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Serowe Fondue:  

Składniki:

  • 200 g sera Gouda MSM MOŃKI
  • 400 g łagodnego sera żółtego Nadbiebrzańskiego w bloku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej (koniecznie)
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Do wysmarowanego czosnkiem kociołka wlać pół szklanki białego wina, dodać łyżeczkę soku z cytryny i starty lub pokrojony w drobne kawałeczki ser. Całość podgrzewać aż do roztopienia się sera. W przypadku, gdy powstała w ten sposób masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić, dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Masa serowa bardzo szybko zastyga, kociołek należy więc stale podgrzewać.

file1409301201