W. Jackowska: Kaszomaniak – recenzja

30 listopada 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Wanda Jackowska: Kaszomaniak

W Polsce kasze od zawsze stanowiły ważny element codziennego menu. Dzisiaj wiemy, że są one nie tylko smaczne, ale także pożywne, zdrowe, wartościowe i łatwostrawne. Są, zatem fundamentem zdrowej, zbilansowanej diety. Dania z kaszą to doskonałe rozwiązanie dla osób dbających o zdrowie, kondycję i linię, tym bardziej, że w kuchni mają zastosowanie uniwersalne. Możemy z nich bowiem wyczarować naprawdę wyjątkowe i smaczne dania.

Kaszomaniak to książka kucharska poświęcona kaszom. W krótkim wstępie autorka przedstawia podział i wartości odżywcze kasz oraz syntetyczne, ale wartościowe instrukcje dotyczące sposobu gotowania, obliczania proporcji oraz technik ich przygotowania. Każdy z podrozdziałów zawiera również krótkie wprowadzenie, w którym autorka kolejno omawia różne gatunki kasz oraz ich cechy smakowe, dietetyczne i wartości odżywcze.

Część z przepisami rozpoczyna podrozdział poświęcony uniwersalnym przepisom na buliony i sosy (wytrawne i słodkie), które tak naprawdę można wykorzystać nie tylko w daniach z kaszą. Znajdziemy tu m.in. pomysły na przygotowanie pikantnego sosu morelowego, sosu z bakłażana i pomidorów, sosu miodowo-jogurtowego, rabarbarowo-truskawkowego czy pomarańczowego. W kolejnym rozdziale autorka podaje przepisy na potrawy z kasz bez glutenu, w tym m.in.: komosę z bananami, zupę mleczną z amarantusem, krokiety z kaszy krakowskiej, zupę dyniową z kaszą, gołąbki z kaszą jaglaną i szpinakiem, kotlety z kaszą i rybą, czy babkę z kaszy kukurydzianej. Wśród przepisów z moją ulubioną kaszą gryczaną znajdziemy fantastyczne pomysły na: paszteciki naleśnikowe z kaszą gryczaną, pierogi z kaszą gryczaną, kurczaka nadziewanego kaszą, klops z kaszą, czy faszerowaną kapustę włoską.

W rozdziale poświęconym przepisom z kaszami glutenowymi autorka przedstawia przepisy na: zupę jarzynową z kaszą orkiszową, orkiszotto dyniowe, paprykę faszerowaną kaszą owsianą, kuskus z parmezanem, kuskus z owocami i kurczakiem, mannę z likierem i bananami, bardzo łatwą szarlotkę, bul gur z fen kułem i twarogiem, bigos z pęczakiem, tym baliki z pęczaku, pomidory zapiekane z kaszą jęczmienną i papryką oraz wspaniałe i różnorodne krupniki.

W całej książce autorka zawarła 170 różnorodnych, ciekawych i smacznych przepisów, w tym receptur sprawdzonych i stosunkowo prostych na dania, które spokojnie możemy przyrządzić na obiad dla siebie i najbliższych. Tym samym Wanda Jackowska udowadnia, że z kaszami w roli głównej, może być i smacznie i oryginalnie. Mnogość przepisów i pomysłowość autorki są imponujące.

Dodatkowo wydanie książki zdecydowanie podnosi jej atrakcyjność, a piękne kolorowe zdjęcia pozwalają na wizualizację receptur i ich przeniesienie na własne talerze. Jest kolorowo, jest apetycznie i bardzo elegancko. Aż człowiek robi się głodny, od samego patrzenia…

Zdecydowanie polecam książkę, wszystkim miłośnikom kasz, ale również osobom, które dotychczas z dużym dystansem podchodziło do dań z kaszą. To poradnik praktyczny, ciekawy i modny, a jednocześnie bardzo praktyczny. Jestem przekonana, że każdy znajdzie w niej wiele potraw w swoim kulinarnym guście. To również ciekawy pomysł na niebanalny prezent gwiazdkowy.