Stoisko konsultacji żywieniowych, stoisko przygotowywania zdrowych sałatek i pokaz kulinarny na Scenie Głównej to atrakcje jakie przygotowali dla gości VII Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku (ofds.pl) blogerzy kulinarni. Pasjonaci kuchni, będący jednocześnie autorami internetowych książek kucharskich, z zapałem pokazywali poznaniakom i turystom jako zdrowo i ciekawie gotować.
Odbywający się w miniony weekend w Poznaniu VII Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku uświetniła obecność blogerów kulinarnych. Po raz pierwszy w historii Festiwalu, amatorzy gotowania, dzielili się z odwiedzającymi gośćmi swoimi doświadczeniami, pomysłami i wiedzą z zakresu żywienia.
Konsultacje dietetyczne i zdrowe sałatki
Na tafli Starego Rynku stanął namiot zdrowia „W krainie sałatek”. Stanowił on strefę konsultacji żywieniowych, gdzie każdy zainteresowany mógł bezpłatnie porozmawiać z blogerem-dietetykiem, wykonać analizę składu ciała oraz zjeść pożywną sałatkę o składzie dostosowanym do indywidualnych potrzeb. Z najwyższej jakości składników: gotowych mieszanek sałat, rukoli oraz roszponki marki Fit&Easy, serów twarogowych i żółtych będących perełkami marki Sierpc, m.in. ser Vitea i Królewski oraz oliw z oliwek Borges, oliwek i smakowych kremów balsamicznych marki Borges. Goście odwiedzający namiot otrzymywali również inspirujące ulotki z przepisami na smakowite sałatki z wykorzystaniem wspomnianych produktów.
– Myślę, że nasz projekt stanowi świetny sposób na propagowanie spożywania świeżych warzyw, w towarzystwie produktów mlecznych, chudego mięsa i tłuszczów roślinnych – tak sałatkową ideę oceniła jedna z dietetyczek, Patrycja Kłysz (dietetykawpraktyce.blogspot.com).
Pokaz kulinarny na Scenie Głównej
Blogerzy zachęcali do zdrowego gotowania również ze Sceny Głównej OFDS. Organizatorzy projektu BlogerChef (blogerchef.pl) wraz z marką Jan Niezbędny zaproponowali gościom Festiwalu pokaz kulinarny blogerów. Maria Banach (gruszkazfartuszka.pl) przyrządziła pełnoziarniste naleśniki wypełnione twarożkiem i sezonowymi owocami. Dorota Foremska (kuchenneszalenstwa.pl) pokazała jak beztłuszczowo usmażyć łososia, a Paweł Urbański (kuchniaslonia.blogspot.com) podał kukurydziane tortille z chudą polędwicą i warzywami. Było lekko, kolorowo i przede wszystkim smacznie.
Kulinarne show blogerów połączone zostało z dodatkową atrakcją – konkursem z nagrodami. Nagrody stanowiły duże torby z produktami Jana Niezbędnego, a formę zabawy– quiz. Upominki otrzymały osoby, które wykazały się ogólnokulinarną wiedzą. Na scenie, prócz gotowania, odbywały się też rozmowy na temat blogowania, blogosfery kulinarnej, zdrowego żywienia i projektu BlogerChef.
Wypowiedzinatematwydarzeniaosóbzaangażowanychwprojekt:
Katarzyna Szatkowska – dietetyk i współorganizator projektu (wkrainiesmaku.pl): Myślę, że jako blogerzy kulinarni, czytani przez tysiące osób, w dużym stopniu kształtujemy nawyki żywieniowe Polaków. Stąd naszą misją powinno być propagowanie tych właściwych. Namiot „W Krainie Sałatek” spełniał właśnie ten cel. Podobnie jak pokaz kulinarny na Scenie Głównej. Pokazaliśmy festiwalowym gościom, że zdrowe nie znaczy niesmaczne. Pokazaliśmy, że jest wręcz przeciwnie.
Patrycja Kłysz – dietetyk ([email protected]): Świetna idea propagowania świeżych warzyw, w towarzystwie produktów mlecznych, chudego mięsa, ryb i tłuszczów roślinnych z najwyższej półki, okraszonych smakowitymi dodatkami. Zachęcam wszystkich do korzystania z porad wykwalifikowanych dietetyków. Drodzy Państwo, jesteśmy tym co jemy i wiedzy o żywieniu nigdy za wiele. Niestety z tego co zaobserwowałam często gubimy się w natłoku niekompetentnych artykułów i komercyjnych książek „dietetycznych”.
Monika Kozak (pinupcookinglooking.blogspot.com): Na początku bardzo serdecznie dziękuję Kasi Szatkowskiej (blogerchef.pl) za możliwość wzięcia udziału w czwartkowym wydarzeniu – „W Krainie Sałatek”. Nie spodziewałam się, że zainteresowanie naszym stoiskiem będzie tak ogromne. Bardzo mi się podobał punkt konsultacyjny gdzie Kasia z Patrycją udzielały cennych wskazówek odnośnie zdrowego trybu życia wszystkim odwiedzającym nasz namiot. Współpraca z pozostałymi koleżankami – blogerkami była fantastyczna i świetnie się bawiłam! Oby więcej takich akcji, które uświadamiają ludziom jak jeść i żyć zdrowo!
Małgorzata Żuczek (wgarzemieszane.blogspot.com): Namiot sałatkowy, jako jedyny, tego typu na Festiwalu, fantastycznie wkomponował się w otaczające smakołyki. Można było zaobserwować, że duża część odwiedzających stoisko, zaraz po wizycie u naszych dietetyczek, z przyjemnością oddawała się komponowaniu sałatek, a następnie ich konsumowaniu. Usłyszałam mnóstwo pochlebnych opinii, odbyłam ciekawe rozmowy. Rzesze zwolenników zdrowego jedzenia wręcz napierały na nas. Z naszej propozycji korzystały osoby w różnym wieku, od dzieci po osoby w kwiecie wieku, puszyści, szczupli, z bagażem chorób czy prosto z wielokilometrowej jazdy na rowerze. Były kobiety, byli mężczyźni. Odwiedziło nas kilkoro profesorów poznańskich uczelni, wśród nich również Ci, zajmujących się żywieniem człowieka. Jednym słowem, przybyli do nas wszyscy! Każdy zasięgnął dietetycznej porady i skosztował wyśmienite produkty naszych Partnerów.
Agnieszka Dworecka (borges.pl): Bardzo się cieszę, że mogliśmy przybliżyć tak wielu Polakom wysokiej jakości produkty kuchni śródziemnomorskiej – kilka gatunków oliwy z oliwek Borges, olej z pestek winogron, oliwki, octy i kremy balsamiczne. Jesteśmy wiodącym producentem oliwy z oliwek na świecie i od ponad 100 lat zachęcamy ludzi do zdrowego odżywiania się i wprowadzenia na co dzień do kuchni odrobiny smaku oraz fantazji, także w Polsce. Na festiwalu setki osób mogły bezpłatnie spróbować niesamowitego połączenia pysznych sałat Fit&Easy oraz świeżych dodatków, uszlachetnionych oliwą z oliwek Borges i smakowymi kremami balsamicznymi, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, a także porozmawiać z dietetykami oraz blogerami. To była rewelacyjna okazja, aby przekonać się, że każdy z nas może dowiedzieć się czegoś nowego o gotowaniu i zaprosić do swojej kuchni zdrowe produkty.
blogerchef.pl