Uszy Rosjanina

9 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

20 dkg maki pszennej

10 dkg maki gryczanej

2 jajka

2 łyżki oleju

½ łyżeczki soli

1 szklanka wody

Farsz:

30 dkg ziemniaków

30 dkg chudego twarogu

1 średnia cebula

2 łyżki oleju

1 łyżka wegety

½ łyżki czarnego mielonego pieprzu

Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić wraz z twarogiem maszynką o średnim sitku. Cebulę zeszklić na oleju z wegetą i pieprzem, dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Z podanych składników zagnieść niezbyt twarde ciasto (w razie potrzeby dolać wody). Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wykrawać kółka. Na każde kółko kłaść porcję farszu i zlepiać tak, jak pierogi. Następnie końce sklejać ze sobą tak, żeby pierożki miały kształt kółka z dziurką. Wrzucać pierogi do osolonego wrzątku i gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z przysmażoną cebulką lub/i skwarkami.

Smacznego!

file1265723974



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz