Tych produktów nigdy nie kompostuj. Zaszkodzisz środowisku i zmarnujesz kompost


dodał: Ewelina Szadkowska
Kompostując resztki bio, przyczyniamy się do zmniejszenia masy odpadów powstających w naszym domu. To także doskonały sposób na uzyskanie wartościowego podłoża do warzyw uprawianych w ogródku. Dodatkowym bonusem jest zniżka w opłatach za wywóz odpadów, która obowiązuje w całej Polsce. Są jednak produkt organiczne, które nigdy nie powinny trafić do kompostu.
Mogłoby się wdawać, że każdy produkt spożywczy lub roślinny można wrzucać do miejsca przeznaczonego na składowanie kompostu. W przyrodzie przecież w ten sposób rozkładają się resztki drzew, krzewów czy bylin, które przestały się rozwijać. Podobnie jest z padłymi zwierzętami. Jednak w domowych warunkach ta naturalna zasada nie obowiązuje.
Kompostowanie jest proste, jeśli znasz zasady
Celem kompostowania jest uzyskanie wartościowego nawozu, który pomoże naszym roślinom lepiej rosnąć i wydać wyższe plony. Zawiera mnóstwo cennych minerałów, takich jak fosfor,wapń czy potas. To całkowicie naturalna odżywka, którą pozyskujemy, gdy wkładamy w jej produkcję nasz wysiłek i czas, który musimy odczekać, aby resztki zmieniły się w jednolitą masę. Dlatego nie możemy powodować, że proces rozkładu będzie zaburzony przez produkty, które są nieprzyswajalne dla bakterii obecnych w kompoście. Nie zostaną one rozłożone, a więc będą gniły i wytwarzały toksyczne substancje.
Te produkty nie nadają się na kompost
Selekcja produktów bio powinna odbywać się już w naszej kuchni. Wrzucanie wszystkiego do jednego pojemnika będzie skutkowało tym, że później całość trafi do kompostownika. Tymczasem nigdy nie powinniśmy tam wrzucić resztek z obiadu, które są ugotowane. Podobnie kości pozostałe z pieczeni czy rosołu powinny trafić do odpadów zmieszanych. Surowe mięso i tłuszcz zwierzęcy lub roślinny również nie nadaje się na kompost. Zbyt intensywny zapach rozkładających się resztek zwabiłby do niego mnóstwo owadów i gryzoni, a w zmieszanej masie powstałyby bardzo szkodliwe patogeny. Na kompost nie powinny trafić też obierki z cytrusów, gdyż zawierają mnóstwo konserwantów i zakwaszą całość i nie będzie ona prawidłowo się rozkładać.
Zakładanie kompostownika to proces, który powinien być poprzedzony dobyciem odpowiedniej wiedzy. Tylko wtedy unikniemy poważnych błędów, które spowodują, że nasz kompost nie będzie nadawał się do wyłożenia na grządki z warzywami. Stosując wyżej wymienione zasady, na pewno uzyskamy taki nawóz, którego potrzebują nasze rośliny.