Twoja dieta ma znaczenie nie tylko dla figury

6 marca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kilogramy tracimy najczęściej z myślą o szczupłej sylwetce. Dieta powinna być jednak tak skomponowana, by znalazły się w niej wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy do nich m.in. cholesterol.

serce

Bez niego się nie obejdzie!

Cholesterol nie jest wrogiem organizmu. Przeciwnie: cholesterol wytwarzany przez narządy wewnętrzne (głównie przez wątrobę) i dostarczany wraz z pożywieniem zapewnia sprawne funkcjonowanie narządów. Kłopoty zaczynają się dopiero wówczas, gdy w organizmie dochodzi do zaburzenia równowagi między dwiema frakcjami tego związku: „dobrą” (HDL) i „złą” (LDL).

Cholesterol – dieta jest ważna

Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi może mieć różne podłoże. Za jedną z głównym przyczyn uważa się dietę. Jeśli odżywiamy się nieprawidłowo, dostarczamy organizmowi za dużo cholesterolu pokarmowego. To prowadzi do wzrostu stężenia „złego” cholesterolu we krwi, co może skutkować rozwojem licznych chorób układu krążenia.

Co jeść, by utrzymać właściwy poziom cholesterolu? Przede wszystkim warto zachować umiar. Nie należy obawiać się tłuszczów, ale powinno się wybierać te, które są zaliczane do dobrych. Należą do nich oleje roślinne, np. oliwa z oliwek. Jednocześnie warto zadbać o to, by dieta była urozmaicona, a więc bogata w owoce, warzywa, orzechybiałko.

Co się dzieje, gdy dostarczamy organizmowi więcej tłuszczów niż to konieczne?

Komponując potrawy, uważajmy na cholesterol. Dieta wpływa na rodzaj cholesterolu, jaki serwujemy swojemu organizmowi wraz z pożywieniem. Jeżeli na naszym talerzu zbyt często goszczą tłuste potrawy, a między posiłkami sięgamy po równie niezdrowe przekąski, we krwi wzrasta stężenie cholesterolu LDL. Komórki otrzymują znacznie więcej lipidów, niż potrzebują. Nadmiar jest odkładany, a jego kolejne warstwy zwężają światło tętnicy. W efekcie pojawia się problem z przepływem krwi.

Optymalne porcje cholesterolu

W ostatnich latach na rynek wprowadzono wiele produktów wzbogaconych w sterole roślinne, które skutecznie obniżają poziom stężenia frakcji LDL. Sięganie po margarynę, napoje mleczne czy chleb zawierający właśnie sterole powinno pomóc w zbilansowaniu poziomu złego cholesterolu. Jednocześnie trzeba dostarczać go w takiej ilości, by wszystkie procesy z jego udziałem mogły sprawnie przebiegać.