Twój osobisty dietetyk
Tematyka właściwego odżywiania się jest coraz bardziej ceniona, zwłaszcza dzisiaj, w świecie zdominowanym przez szereg coraz bardziej restrykcyjnych i skomplikowanych diet i wielokulturowych modeli żywienia. Wiele osób nie potrafi odnaleźć się w tym gąszczu informacji, a tym samym nie potrafi wybrać właściwego sposobu komponowania swojej diety.
Poradnik pt. „Twój osobisty dietetyk” Wydawnictwa Buchmann przedstawia najbardziej istotne informacje związane z właściwym odżywianiem i potrzebami żywieniowymi każdego organizmu. Czytelnik znajdzie tutaj omówienie roli i znaczenia składników odżywczych, normy dziennego spalania energii, charakterystykę piramidy żywieniowej oraz szczegółowy opis najbardziej znanych diet. Autorzy omawiają tu również zagadnienia związane z prawidłową wagą ciała, właściwymi proporcjami i wskaźnikami oraz próbują odpowiedzieć na pytanie: „dlaczego tyjemy”?. W bardzo praktyczny i zarazem profesjonalny sposób przedstawiają czytelnikowi pułapki kaloryczne, dobre i złe połączenia składników, możliwości ograniczania ilości kalorii w codziennych posiłkach oraz fakty i mity dotyczące właściwego odżywiania. W poradniku znalazły się też takie zagadnienia jak produkty light, zamienniki cukru, etykiety żywności i umiejętność ich czytania, spalanie kalorii i dobre i złe sposoby przechowywania żywności. Omawiają też autorzy chemiczne dodatki do żywności oraz skład i pułapki jakie oferują nam m.in. ryby (np. panga), pasztety, czekolada czy soki owocowe. W poradniku zawarto też bardzo szczegółowy tabelaryczny wykaz produktów żywnościowych z podaniem ich kaloryczności i dodatkowo wskazaniem źródeł białka, tłuszczu lub węglowodanów. Znajdzie tu też czytelnik tabele indeksów glikemicznych i oznaczeń dodatków chemicznych wraz z charakterystyką. Tematy zostały podzielone na rozdziały, dzięki czemu bardzo łatwo można odnaleźć interesujące nas tematy czy zagadnienia.
Książka „Twój osobisty dietetyk” to pozycja wartościowa, wielotematyczna i profesjonalna. Na tle istotnych informacji podpartych różnymi badaniami i tezami naukowymi autorzy wskazują na najnowsze doniesienia, a tym samym przedstawiają własne opinie i komentarze. Pozostawiają też czytelnikowi możliwość tworzenia własnych poglądów, wytyczając jedynie szlak myślenia, wytykając błędy i wskazując pułapki. Dzięki tej książce zaczynamy zauważać wiele szczegółów, które do tej pory mogły nam umykać lub na które nie zwracaliśmy uwagi. Poradnik w sposób precyzyjny podnosi naszą świadomość, a tym samym umożliwia wprowadzenie właściwej diety do naszego życia w sposób łatwy i przyjemny, poprzez konstruowanie jadłospisu w sposób przemyślany i aktywny. Liczne ciekawostki, porady i wskazówki praktyczne podpowiadają nie tylko jak jeść zdrowo, ale również jak jeść smacznie, a tym samym mieć wpływ na ładną sylwetkę i dobrą kondycję.
Polecam ten poradnik wszystkim kobietom, gdyż nie jest to kolejna książka o odchudzaniu. To wieloaspektowy poradnik o zdrowym żywieniu, które usprawnia procesy trawienia, łączy ze sobą właściwe produkty, eliminuje potrawy i składniki niewłaściwe, a tym samym pozwala nam czuć się dobrze dostarczając swojemu organizmowi tego co najlepsze i co jest faktycznie potrzebne.
Marta D.
Książkę poleca Wydawnictwo BUCHMANN, do kupienia tutaj:
http://www.buchmann.com.pl/go/_info/?user_id=453&lang=pl
Od Wydawnictwa:
Od czego zacząć, jaką dietę wybrać, by zrzucić zbędne kilogramy i zachować zdrowie?
Z pomocą przychodzi „Twój osobisty dietetyk”. Coraz więcej osób przywiązuje wagę do zdrowego stylu życia – dba o kondycję fizyczną i właściwe menu. Podstawowym warunkiem ułożenia prawidłowego jadłospisu jest wiedza na temat jakości oraz wartości odżywczych produktów.Ten poradnik to zbiór najistotniejszych informacji, esencja tego, co każdy wiedzieć powinien na temat właściwego odżywiania i potrzeb żywieniowych organizmu. Zebrano w nim informacje dotyczące podstawowych składników odżywczych i ich znaczenia dla organizmu, omówiono najważniejsze pojęcia związane z żywieniem. Autorka przedstawiła najpopularniejsze diety ostatnich lat – opisała koncepcje, na których się opierają, ich wady i zalety. Nie zabrakło także modelu piramidy żywieniowej, czyli złotego standardu w żywieniu. Można tu również znaleźć wyjaśnienia wszystkich, często tajemniczo brzmiących, oznaczeń na etykietach produktów spożywczych. Cennym dodatkiem są tabele kalorii obejmujące większość produktów dostępnych na naszym rynku. Książkę uzupełniają ciekawostki, porady i praktyczne wskazówki, które podpowiedzą, jak smacznie i zdrowo jeść, by mieć dobrą kondycję i smukłą sylwetkę.
Twój osobisty dietetyk
Autor: Agnieszka Bogucka
Autor: Agnieszka Bogucka
Redakcja: Ewdokia Cydejko
Premiera: 11.01.2012
Wydawnictwo: Buchmann
Data wydania: 2012
ISBN: 978-83-7670-456-2
Kod paskowy: 9788376704562
Liczba stron: 184
Wymiary: 14,8 x 21 cm
Okładka: miękka
Wydawnictwo: Buchmann
Data wydania: 2012
ISBN: 978-83-7670-456-2
Kod paskowy: 9788376704562
Liczba stron: 184
Wymiary: 14,8 x 21 cm
Okładka: miękka
Cena promocyjna: 22,41 zł
Cena detaliczna: 24,90 zł.
Serdecznie dziękujemy Wydawnictwu BUCHMANN za udostępnienie egzemplarza promocyjnego
Redakcja