Twaróg tłusty Czarnocin – z krainy mlekiem płynącej
Chude nie zawsze znaczy zdrowsze – ostrzegają od jakiegoś czasu lekarze. I chociaż niektórzy faktycznie powinni ograniczyć nieco ilość spożywanych kalorii, to niekoniecznie jednak kosztem nabiału. Tłusty, tradycyjny twaróg to źródło najlepiej przyswajalnego wapnia, który buduje kości, nasze wewnętrzne „rusztowanie”. Zadbajmy o to, żeby na naszym stole gościł nie tylko na śniadaniu i nie tylko na dziecięcym talerzu. Zwłaszcza jeżeli pochodzi z polskiego mleka i nie zawiera niezdrowych polepszaczy. Spróbujmy twarogu tłustego polecanego przez markę Czarnocin, obecną na naszym stole od 29 lat.
Całkowicie naturalny, swojski twaróg tłusty Czarnocin jest nie tylko smaczny, ale też zawiera wszystko to, za co lekarze i dietetycy cenią nabiał. Do najważniejszych składników odżywczych twarogu tłustego Czarnocin należy łatwo przyswajalne białko. Dostarcza on organizmowi także wapnia i innych niezbędnych minerałów.
Twaróg tłusty Czarnocin dzięki swojej niezwykłej uniwersalności jest niezastąpiony w kuchni. Zmielony – będzie najlepszą bazą pysznego sernika, który możemy upiec na tysiąc sposobów. Można go wykorzystywać również jako dodatek do zapiekanek – mięsnych lub warzywnych, na kolację dla całej rodziny. Zwolennicy tradycyjnych śniadań rozdrobnią go widelcem, dodadzą nieco jogurtu albo śmietany i wymieszają z rzodkiewką, dymką albo szczypiorkiem. I zjedzą z kromką świeżego pieczywa.
Twarogi są najbardziej znaną i cenioną grupą produktów spod szyldu Czarnocina. Swoją wyjątkową delikatność i smak zawdzięczają specjalnie dobranym żywym kulturom bakterii, wykorzystaniu świeżego mleka odbieranego od lokalnych rolników i ręcznej produkcji. Na każdym etapie są pod ścisłą kontrolą serowarów. Cały cykl ich wytwarzania nawiązuje do metod stosowanych przez nasze babcie. Jedynie skala jest nieco większa. Bezpośrednie zaangażowanie i nadzór człowieka nad każdym etapem produkcji sprawiają, że twarogi Czarnocin smakują wybornie. Warto szukać w sklepach twarogów z charakterystyczną krateczką po chustach serowarskich.
Do czego?
Na kanapkę, do sałatki, do nadzienia.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 168 kcal (705 kJ)
Tłuszcz: 9,6 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,4 g
Węglowodany: 3,6 g
W tym cukry: 3,2 g
Białko: 17,00 g
Sól: 0,1 g
Opakowanie: kostka ok. 300 g, kostka ok. 600 g
Cena za kilogram: 17,70 zł
***
Milkpol S.A., sygnujący swoje produkty marką Czarnocin, od lat propaguje picie mleka wśród dzieci i młodzieży. Dlatego też uczestniczy w programie dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych.
Produkty marki Czarnocin powstają dzięki naturalnym składnikom najwyższej jakości. Wykorzystują świeże mleko pochodzące z lokalnych gospodarstw. Są bogate w białko, wapń, witaminy i mikroelementy. W ich produkcji nie stosuje się konserwantów, chemicznych dodatków, syropu glukozowo-fruktozowego. Naszym celem jest zatrzymanie w gotowych produktach jak największej liczby cennych składników zawartych w naturalnym mleku. Fakt ten potwierdzają certyfikaty, które są gwarancją wysokiej jakości.