Truskawki to moje ulubione owoce. Kropka. Bez względu na to, do czego je dodamy, czy do sałatki, salsy czy kruszonki, ta wspaniała jagoda w kształcie serca zawsze się wyraźnie wyróżnia, a jednocześnie idealnie współgra z innymi smakami. A wraz z truskawkami nadchodzi obietnica lata…
Mimo że truskawki w sezonie są jednym z najłatwiejszych i najtańszych deserów do zrobienia, truskawki w czekoladzie są jednym z tych bardziej wymyślnych, małych deserów, które pokocha każdy. Są piękne i robią wrażenie. Jednocześnie są niesamowicie proste. Przygotowanie jednej partii truskawek w czekoladzie zajmuje tylko 20 minut!
Czy wiesz, że: 8 truskawek zawiera więcej witaminy C niż 1 pomarańcza? To prawda, truskawki są pełne witamin, błonnika i przeciwutleniaczy, a wcale nie zawierają tłuszczu. Truskawki są również wolne od sodu i cholesterolu, zwalczają raka i kontrolują ciśnienie krwi. To z całą pewnością superżywność. Są też piękne, soczyste i przepyszne.
Truskawki zanurzone w czekoladzie lub zanurzone w kieliszku schłodzonego szampana, namoczone w Merlot, zwieńczone włoskim mascarpone, lub podawane z lekką panna cottą, zawsze są obietnicą soczystych smaków. Dodają też koloru i słońca. Możemy miksować soczyste truskawki, ale możemy też przygotować truskawki po francusku na śniadanie i zjadać je z miską owsianki. Są idealne na kolację z grillowanym kurczakiem i odrobiną octu balsamicznego, a także na każdy deser jaki sobie wymyślimy.
Mój syn uważa, że wszystko smakuje lepiej zanurzone w czekoladzie, więc dlaczego nie połączyć dwóch wspaniałości? Tak powstaje pomysł na truskawki w czekoladzie. Istotna podpowiedź, to wysokiej jakości czekolada, ponieważ tańsza nie rozpuści się dobrze i może pozostawić nierówne wykończenie. Osobiście preferuję czekolady gorzko-słodkie lub półsłodkie, ale można użyć mlecznej czekolady lub czekolady białej. Chcesz przejść na wyższy poziom? Spróbuj posypać truskawki w czekoladzie odrobiną białej czekolady lub posypać je posiekanymi orzechami. Można też użyć lukru i wykonać kolorowe zdobienia.
Jak przygotować trufle z truskawek?
Składniki:
– gorzko-słodka, półsłodka lub mleczna czekolada (285 g)
– 1 kg świeżych truskawek
Przygotowanie:
Dokładnie umyć truskawki, a następnie bardzo dokładnie je osuszyć. Bardzo ważne jest, aby dobrze wysuszyć truskawki, ponieważ czekolada i woda nie współgrają dobrze. Jeśli truskawki są choć trochę mokre, czekolada nie będzie się przyklejać. Wyłożyć blachę pergaminem lub papierem woskowanym. Rozpuścić i podgrzać czekoladę mieszając i pilnować, aby się nie przypaliła. Trzymając truskawkę za ogonek, zanurzyć w roztopionej czekoladzie, unieść i lekko przekręć, pozwalając nadmiarowi czekolady spaść z powrotem do garnka. W tym momencie można zanurzyć truskawkę w kokosie lub orzechach, a następnie położyć na papierze pergaminowym. Schłodzić truskawki, aż czekolada stężeje (około 15 minut).