Truskawki w czekoladzie. Duet idealny, który rozpala zmysły

Avatar photo
29 maja 2025,
dodał: Marta Dudzińska

Truskawki to moje ulubione owoce. Kropka. Bez względu na to, do czego je dodamy, czy do sałatki, salsy czy kruszonki, ta wspaniała jagoda w kształcie serca zawsze się wyraźnie wyróżnia, a jednocześnie idealnie współgra z innymi smakami. A wraz z truskawkami nadchodzi obietnica lata…

Mimo że truskawki w sezonie są jednym z najłatwiejszych i najtańszych deserów do zrobienia, truskawki w czekoladzie są jednym z tych bardziej wymyślnych, małych deserów, które pokocha każdy. Są piękne i robią wrażenie. Jednocześnie są niesamowicie proste. Przygotowanie jednej partii truskawek w czekoladzie zajmuje tylko 20 minut!

Czy wiesz, że: 8 truskawek zawiera więcej witaminy C niż 1 pomarańcza? To prawda, truskawki są pełne witamin, błonnika i przeciwutleniaczy, a wcale nie zawierają tłuszczu. Truskawki są również wolne od sodu i cholesterolu, zwalczają raka i kontrolują ciśnienie krwi. To z całą pewnością superżywność. Są też piękne, soczyste i przepyszne.

Truskawki zanurzone w czekoladzie lub zanurzone w kieliszku schłodzonego szampana, namoczone w Merlot, zwieńczone włoskim mascarpone, lub podawane z lekką panna cottą, zawsze są obietnicą soczystych smaków. Dodają też koloru i słońca. Możemy miksować soczyste truskawki, ale możemy też przygotować truskawki po francusku na śniadanie i zjadać je z miską owsianki. Są idealne na kolację z grillowanym kurczakiem i odrobiną octu balsamicznego, a także na każdy deser jaki sobie wymyślimy.

Mój syn uważa, że wszystko smakuje lepiej zanurzone w czekoladzie, więc dlaczego nie połączyć dwóch wspaniałości? Tak powstaje pomysł na truskawki w czekoladzie. Istotna podpowiedź, to wysokiej jakości czekolada, ponieważ tańsza nie rozpuści się dobrze i może pozostawić nierówne wykończenie. Osobiście preferuję czekolady gorzko-słodkie lub półsłodkie, ale można użyć mlecznej czekolady lub czekolady białej. Chcesz przejść na wyższy poziom? Spróbuj posypać truskawki w czekoladzie odrobiną białej czekolady lub posypać je posiekanymi orzechami. Można też użyć lukru i wykonać kolorowe zdobienia.

Jak przygotować trufle z truskawek?

Składniki:
– gorzko-słodka, półsłodka lub mleczna czekolada (285 g)
– 1 kg świeżych truskawek

Przygotowanie:
Dokładnie umyć truskawki, a następnie bardzo dokładnie je osuszyć. Bardzo ważne jest, aby dobrze wysuszyć truskawki, ponieważ czekolada i woda nie współgrają dobrze. Jeśli truskawki są choć trochę mokre, czekolada nie będzie się przyklejać. Wyłożyć blachę pergaminem lub papierem woskowanym. Rozpuścić i podgrzać czekoladę mieszając i pilnować, aby się nie przypaliła. Trzymając truskawkę za ogonek, zanurzyć w roztopionej czekoladzie, unieść i lekko przekręć, pozwalając nadmiarowi czekolady spaść z powrotem do garnka. W tym momencie można zanurzyć truskawkę w kokosie lub orzechach, a następnie położyć na papierze pergaminowym. Schłodzić truskawki, aż czekolada stężeje (około 15 minut).



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.